Oι αρχές του Μπλατ βγαίνουν στο παρκέ

Γρήγορο μπάσκετ, υψηλό τέμπο, καλάθια στον αιφνιδιασμό, ταχύτατη κυκλοφορία της μπάλας και έμφαση στην επίθεση. Τα «θέλω» του Μπλατ βγαίνουν στο παρκέ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Oι αρχές του Μπλατ βγαίνουν στο παρκέ

Αναμφίβολα, δεν μπορούν να βγουν ξεκάθαρα συμπεράσματα από το φιλικό του Ολυμπιακού κόντρα στη Μάλαγα. Οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν σε αυτό δίχως επτά παίκτες τους (χωρίς τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Μιλουτίνοβ, Τίμα, Τουπάν, Στρέλνιεκς, Βεζένκοφ), έχοντας παράλληλα νέες προσθήκες στο ρόστερ τους, τους βοηθητικούς Χάρις, Τσάπμαν και Μιλόσεβιτς, συν τον νεαρό Ποκουσέφσκι, οι οποίοι και πήραν χρόνο συμμετοχής.

Μπορεί ο Ντέιβιντ Μπλατ να χρησιμοποίησε πεντάδες που δύσκολα θα δούμε μέσα στην χρονιά, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός έχει διαφορά σε σχέση με την ομάδα που ξέραμε τα τελευταία χρόνια. Η φιλοσοφία του Αμερικανού τεχνικού έχει περάσει στους παίκτες, οι οποίοι και προσπαθούν να βγάλουν στο παρκέ τα "θέλω" του προπονητή τους.

Είδαμε μία ομάδα που έχει το πόδι της στο... γκάζι, με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις. Ήταν ξεκάθαρο από το πρώτο δεκάλεπτο πως ο Ολυμπιακός φέτος θα επιδιώξει να παίξει ένα περισσότερο γρήγορο μπάσκετ. Θα ποντάρει στην ταχύτητα, τόσο στο ανοιχτό γήπεδο, όσο και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Έβγαζαν άμυνα οι Πειραιώτες, έπαιρναν ακολούθως τα ριμπάουντ και όλοι οι παίκτες έτρεχαν... σφαίρα στο τρανζίσιον για να τελειώσουν τις φάσεις, είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Γρήγορες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες στο "πέντε εναντίον πέντε" και κίνηση χωρίς της μπάλα, με αρκετές επιθέσεις να εκδηλώνονται στα οκτώ, στα δέκα και στα δεκατέσσερα δευτερόλεπτα. Παίκτες που έπαιρναν πρωτοβουλίες, που επιδίωκαν το "ένας εναντίον ενός", αλλά και γρήγορες συνεργασίες μεταξύ των αθλητών, χωρίς να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πικ-εν-ρολ. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν μπάσκετ σε υψηλό τέμπο, έδωσαν έμφαση στην επίθεση και για ακόμη μία φορά πήγαν το παιχνίδι τους σε πολλές κατοχές, αλλά και σε μεγάλο σκορ που υπερβαίνει τους 85 πόντους.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν διαφορετικός σε σχέση με εκείνον των τελευταίων ετών. Έτρεχε και εκείνος σε κάθε ευκαιρία στο ανοιχτό γήπεδο, έψαχνε γρήγορα τους συμπαίκτες του, δεν αναλωνόταν σε πολλές ντρίμπλες και σε κάθε ευκαιρία θα έπαιρνε πάνω του τα σουτ που μπορούσε να πάρει. Με 18 πόντους και 9 ασίστ, ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Ο Αξέλ Τουπάν μάρκαρε στην άμυνα από τον "άσο" έως και το "3", ενώ στην επίθεση έδειξε πως διαθέτει ταλέντο από την περιφέρεια, καθώς πέρα από το γεγονός πως τέλειωσε το ματς έχοντας 19 πόντους, όντας ο πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 4/6 τρίποντα. Ο Ζακ ΛεΝτέι έπαιξε τόσο στο "4", όσο και στο "5", ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση (16 πόντοι), αλλά στην άμυνα θα πρέπει να βγάλει περισσότερη σκληράδα, καθώς εμφάνισε ορισμένες αδυναμίες.

Ο Ολυμπιακός έχει γεμάτο ρόστερ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε άλλη μεταγραφική κίνηση, αλλά ορισμένοι από τους βοηθητικούς παίκτες το παλεύουν και το προσπαθούν ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Μάνι Χάρις έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, πήρε πάνω του αρκετές προσπάθειες και είχε μία τεράστια "δίψα" να δείξει πράγματα. Ορισμένες φορές το παράκανε, κάνοντας και λάθη, αλλά ήταν από τους πιο δραστήριους παίκτες των Πειραιωτών στο παρκέ, με 12 ριμπάουντ, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ουσιαστική η προσφορά του Κλιντ Τσάπμαν, ο οποίος δεν έχασε σουτ (17 πόντοι, 7/7 δίποντα, 8 ριμπάουντ), έχοντας καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι. Ακόμη και αν δεν βρουν θέση στο ρόστερ των Πειραιωτών (που αυτό θα συμβεί), ελπίζουν με τις καλές τους εμφανίζεις να βρουν συμβόλαιο σε άλλη ομάδα.