Η «Αγία Τριάδα» του Ολυμπιακού

Παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό ο Κώστας Παπανικολάου που ανέβασε την απόδοσή του - Χωρίς ντρίμπλα πέτυχε 24 πόντους ο ασύλληπτος Βεζένκοφ και ο μαέστρος Σλούκας

Η «Αγία Τριάδα» του Ολυμπιακού

Στο μεγάλο λιμάνι υπάρχει ικανοποίηση για την αγωνιστική άνοδο του Κώστα Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού επέστρεψε στις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις, ύστερα από ένα διάστημα στο οποίο δεν εντυπωσίαζε, χωρίς όμως να είναι αρνητικός. Στην εβδομάδα που πέρασε στην Ευρωλίγκα έκανε σπουδαία ματς, τόσο στο Τελ Αβίβ απέναντι στη Μακάμπι όσο και στο ΣΕΦ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου. Συνολικά είχε μέσον όρο 16 πόντους, με 7/10 δίποντα (70%) και 6/10 τρίποντα (60%).

Ο 32χρονος φόργουορντ είχε ενεργή συνεισφορά στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά είχε καιρό να φωνάξει δυναμικό «παρών» στην επίθεση. Είναι παίκτης-βαρόμετρο για τους Πειραιώτες και είναι εντυπωσιακό το πόσο καταφέρνει να συμπαρασύρει και τους συμπαίκτες του όταν ανεβάζει στροφές.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο πρώην προπονητής του, Ντέιβιντ Μπλατ, είχε σχολιάσει τα εξής για εκείνον: «Παίζει μπάσκετ υψηλού επιπέδου σε άμυνα και επίθεση. Δεν με εκπλήσσει αυτό, γιατί είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Το θέμα είναι ότι το καταφέρνει χωρίς να αφαιρέσει κάτι από κάποιον συμπαίκτη του».

Και ισχύει στο 100%. Λειτουργεί πάντα με αλτρουισμό, είναι πάγιο μότο του το «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αλλά αυτά που πρέπει» και ξέρει όσο κανένας άλλος τον κανόνα πως «η ομάδα είναι πάνω από όλους». Έχει έναν μοναδικό τρόπο να γεμίζει τη στατιστική του, κάνοντας σχεδόν τα πάντα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, δείγμα του πληθωρικού ταλέντου του.

Απέναντι στους Γερμανούς έτρεχε με πάθος για κάθε διεκδικούμενη μπάλα, πήγαινε σαν αγρίμι για κάθε ριμπάουντ, σούταρε με αυτοπεποίθηση και δίχως δεύτερες σκέψεις, συμμετείχε ενεργά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, έτρεξε την ομάδα στον αιφνιδιασμό, ενώ έβγαλε και καλές άμυνες, βάζοντας δύσκολα και στον Λουκ Σίκμα.

Όσο ανεβαίνει η απόδοση του Κώστα Παπανικολάου τόσο αναβαθμίζεται και το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας. Κρατήστε και το γεγονός πως σημείωσε τους 16 από τους 19 προσωπικούς του πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας 7/9 σουτ. Έβγαλε πάθος και καντάρια ενέργειας στο παρκέ, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην ομάδα του, ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Ηγετική εμφάνιση από μία ισχυρή προσωπικότητα, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την ένδοξη και λαμπρή Ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Είναι ο παίκτης που μαζί με τον Σλούκα μεταλαμπαδεύουν το μαχητικό πνεύμα, τη νοοτροπία νικητή και την περίφημη «ερυθρόλευκη» αυταπάρνηση, στοιχεία που έφεραν τίτλους και διακρίσεις στο μεγάλο λιμάνι.

Ο «Παπ» έχει βρει και ρυθμό πίσω από τα 6.75 μέτρα, καθώς μέχρι στιγμής στη σεζόν σουτάρει με 50%, έχοντας 12/24 τρίποντα. Με τους Κώστα Σλούκα, Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ στις επάλξεις, ο Ολυμπιακός γίνεται ένας δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος για κάθε ομάδα. Ο αρχηγός ξεκίνησε ελαφρώς νωθρά τη σεζόν, ας μην ξεχνάμε πως αντιμετώπισε και τραυματισμό που τον κράτησε τρεις αγωνιστικές εκτός δράσης, αλλά πλέον έχει αρχίσει να βρίσκει ρυθμό.

Οι… 40 πόντοι του Σλούκα και οι «απλοί» πόντοι του Σάσα

Δεν είναι υπερβολή πως ο Κώστας Σλούκας σημείωσε ή τουλάχιστον πέρασαν από τα χέρια του οι μισοί από τους πόντους που σημείωσε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άλμπα. Σημείωσε ένα ακόμη νταμπλ νταμπλ, έχοντας 12 πόντους και 11 ασίστ. Συγκεκριμένα, ο 32χρονος γκαρντ ήταν υπεύθυνος για τους 40 από τους 86 πόντους των «ερυθρολεύκων» στο ματς.

Έβαλε σουτ (αν και δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχος) και κυρίως οργάνωσε μαεστρικά το παιχνίδι της ομάδας. Μοίρασε 11 ασίστ, χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος, δείγμα του υψηλού βαθμού συγκέντρωσης με τον οποίο λειτούργησε, αλλά και των σωστών αποφάσεων που πήρε στο παρκέ. Έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο, έχει βρει χημεία με τον Μπολομπόι στο παιχνίδι στον αέρα και έβρισκε σχεδόν πάντα τον ελεύθερο παίκτη.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει κατορθώσει να κάνει τα δύσκολα… εύκολα φέτος στον Ολυμπιακό. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που καταφέρει να είναι πάντα ουσιαστικός, δίχως να είναι περιττός για την ομάδα του. Είναι ασύλληπτο το γεγονός πως σκόραρε 24 πόντους (6/6 δίποντα, 2/7 τρίποντα) χωρίς να κάνει ούτε μία ντρίμπλα!

Τέλειωνε με ένα άγγιγμα τις φάσεις, σούταρε χωρίς δισταγμό κάθε φορά και ήταν έξοχος για ακόμη μία φορά στο παιχνίδι μακριά από την μπάλα. Κινείται άριστα στον ελεύθερο χώρο, διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και είναι καταπληκτική η ετοιμότητά του κάθε φορά που δέχεται μπάλες για να ολοκληρώσει τις φάσεις. Πληθωρική παρουσία, καθώς πέρα από τους 23 πόντους μάζεψε 6 ριμπάουντ, έκανε 4 κλεψίματα, ενώ μοίρασε και 2 ασίστ.