O Σάσα Βεζένκοφ στο «ΦΩΣ»: «Δεν είμαι πυροτέχνημα»

Ο Σάσα Βεζένκοφ έδωσε συνέντευξη στο ΦΩΣ και μίλησε για τον Θρύλο της νέας εποχής - Η εμπιστοσύνη που εισέπραξε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, το μυστικό της αγωνιστικής του εκτόξευσης, αλλά και το βάρος της ομάδας που έφυγε με την κατάκτηση του Κυπέλλου - Η δική του αλήθεια για το σίριαλ που έγινε το καλοκαίρι με το σενάριο για το ΝΒΑ. 

O Σάσα Βεζένκοφ στο «ΦΩΣ»: «Δεν είμαι πυροτέχνημα»

Συνέντευξη στον ΝΟΤΗ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟ

To μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας, ο μεγάλος MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και ένα από τα κορυφαία «4άρια» της Ευρώπης παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Ο σπουδαίος Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος πέρσι έκανε την αγωνιστική του εκτόξευση σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα του, μίλησε για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν αλλά και για την ομάδα που θριάμβευσε πέρσι. Η εξέλιξη στο παιχνίδι του, ο Γιώργος Πρίντεζης και η αλήθεια του για το ΝΒΑ και τους Κινγκς.

-Σάσα, όταν ήρθες στον Ολυμπιακό είχες βιώσει ένα κλίμα αμφισβήτησης. Τέσσερα χρόνια μετά, είσαι μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας και MVP του πρωταθλήματος, δείχνοντας τεράστια βελτίωση. Τι άλλαξε από τότε;

Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό από την Μπαρτσελόνα, ήμουν σε μία αγωνιστική απραξία. Δεν έπαιζα. Και εν μέρει ήταν λογικό να υπάρχει αυτό το κλίμα αμφισβήτησης. Δεν είχα απαίτηση από κάποιον να περιμένει κάτι από εμένα. Δούλεψα σκληρά στον Ολυμπιακό. Τα δύο πρώτα χρόνια στην ομάδα ήταν δύσκολα για εμένα. Ήμουν στο… μπες βγες συνέχεια. Είχαμε ένα ματς την εβδομάδα. Δεν μπορώ όμως να κατηγορήσω κάποιον. Κάποιες φορές δεν ήμουν και εγώ έτοιμος, ενώ και κάποιες φορές δεν μου δόθηκαν ευκαιρίες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Από την ημέρα όμως που ήρθε ο κόουτς Μπαρτζώκας, σε συνδυασμό και με την επιστροφή μας στο ελληνικό πρωτάθλημα, όλα αυτά με βοήθησαν. Τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν. Μιλήσαμε με αληθινά λόγια, βρήκαμε χημεία, φτιάξαμε καλές ομάδες, συνέχισα να δουλεύω εντατικά σε ατομικό επίπεδο, έμεινα πιστός στο πλάνο μου και ήρθαν τα αποτελέσματα. Ήμουν σίγουρος πως σε κάποια στιγμή θα λειτουργήσει το «όποιος δουλεύει ανταμείβεται» και είμαι χαρούμενος που έχουμε φτάσει στο σήμερα, παίζοντας καλό μπάσκετ, όντας χρήσιμος για την ομάδα μου. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος μιας ιστορικής ομάδας όπως ο Ολυμπιακός.

Όμως, δεν φτάνει εδώ που είμαστε. Δεν επαναπαύομαι. Δεν φτάνει μία πολύ καλή σεζόν, δεν αρκεί. Επιβάλλεται να υπάρξει συνέχεια και να έχω διάρκεια στην απόδοσή μου. Η διάρκεια είναι το πιο σημαντικό. Δεν θέλω η αγωνιστική χρονιά που πέρασε να αποτελεί ένα... πυροτέχνημα στην καριέρα μου. Ο μεγάλος στόχος όμως είναι ομαδικός. Να μπούμε ξανά στα προημιτελικά και να διατηρήσουμε τα σκήπτρα στην Ελλάδα.

-Εξελίχθηκες σε μεγάλο βαθμό αυτήν τη διετία. Έγινες εξαιρετικός σουτέρ στα τρίποντα, τρέχεις καλύτερα στο ανοιχτό γήπεδο και ολοκληρώνεις αιφνιδιασμούς, συνεισφέρεις πιο ενεργά στο κομμάτι της πάσας. Όλη αυτήν τη δουλειά εμείς δεν τη βλέπουμε, αλλά πώς έφτασες σε αυτό το επίπεδο;

Εσείς δεν βλέπετε το τι γίνεται στις προπονήσεις, αλλά δουλεύουμε όλοι μας σκληρά. Έχουμε έρθει πολλές φορές να κάνουμε ατομική προπόνηση οι παίκτες ύστερα από την προπόνηση της ομάδας. Υπάρχουν πολλά απογεύματα που έρχομαι -και ερχόμαστε- στο ΣΕΦ και δουλεύω εντατικά στο να γίνω καλύτερος. Είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον, με έχουν βοηθήσει πάρα πολλοί.

Αν υπάρχουν όμως δύο άνθρωποι, δύο ονόματα που θα ξεχωρίσω, είναι εκείνο του κόουτς Μιχάλη Καλαβρού, ο οποίος με έχει βοηθήσει πολύ σε ατομικό επίπεδο βελτίωσης, αλλά και του γυμναστή μας, Ανδρέα Γκατζούλη, ο οποίος με έχει βοηθήσει στο να είμαι σε καλή σωματική και φυσική κατάσταση. Και με τους δύο μαζί έχω δουλέψει πάρα πολλές ώρες, ώστε να βελτιώσω πράγματα στο παιχνίδι μου. Όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού όμως με έχει στηρίξει. Αγωνιστικά, σωματικά αλλά και ψυχολογικά, για να φτάσω ως εδώ. Φυσικοθεραπευτές, φροντιστές, μέλη της διοίκησης, όλοι τους. Κάθε χρόνο νιώθω πιο οικεία εδώ.

-Δέχεσαι τεράστια στήριξη και εμπιστοσύνη από τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα. Πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην παρουσία σου στην ομάδα;

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την εμπιστοσύνη από τον προπονητή σου. Για αυτό λένε για τον κάθε νέο παίκτη πως όσο καλός και αν είναι, αν δεν τον στηρίξει ο προπονητής, δεν θα μπορεί να αναδείξει το ταλέντο του. Ειδικά όταν βρίσκεται σε ένα ευάλωτο σημείο της καριέρας του. Είναι πολύ δύσκολο και είχα όντως βρεθεί σε μία ζόρικη κατάσταση σε ένα σημείο της καριέρας μου.

Ναι μεν οι προπονητές στηρίζονται στους παίκτες τους, αλλά και οι παίκτες στηρίζονται στον προπονητή. Είναι σημαντικό ένας προπονητής να σε ανεχτεί και να σε στηρίξει σε μία δύο κακές επιλογές, σε μία δύο κακές άμυνες. Μόλις πέρασε αυτό το στάδιο, με τον κόουτς να μου δείχνει εμπιστοσύνη, πήρα και εγώ τα πάνω μου. Εισέπραξα εμπιστοσύνη και άρχισα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Στα τελευταία δύο χρόνια γενικότερα ως ομάδα έχουμε χτίσει μία καλή χημεία αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

-Το φετινό ρόστερ στήθηκε έτσι ώστε η ομάδα να γίνει καλύτερη σε τρίποντο, ταχύτητα, αθλητικότητα αλλά και πιο αποτελεσματική στα ριμπάουντ. Συμφωνείς πως το σύγχρονο μπάσκετ πηγαίνει σε αυτά τα χαρακτηριστικά, οπότε και ο Ολυμπιακός έπρεπε να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση;

Σίγουρα! Δεν ξέρουμε αν θα παρουσιαστούμε καλύτεροι ή χειρότεροι από πέρσι, αλλά εκεί πηγαίνει το μπάσκετ. Στο σουτ, στο τρίποντο, στην ταχύτητα, στην αθλητικότητα και είναι λογικό να δώσουμε έμφαση σε αυτά. Παραμένουμε όμως ένα σύνολο που λειτουργεί ομαδικά,αλλά και που πασάρει καλά. Ξέρεις, ενδεχομένως να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ, αλλά τα αποτελέσματα να μη μας δικαιώσουν. Πρέπει να τα συνδυάσουμε και τα δύο, γιατί κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Έτσι είναι το μπάσκετ. Είμαι αισιόδοξος όμως γιατί βλέπω καλά πράγματα στις προπονήσεις. Στο Σούπερ Καπ δεν δείξαμε αυτό που θέλουμε, αλλά σύντομα θα δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες.

-Τι στυλ μπάσκετ θα επιδιώξει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός; Τι διαφορετικό θα έχει από πέρσι;

Σίγουρα θα σουτάρουμε περισσότερα τρίποντα, θα επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε μία ομάδα που θα είναι πιο ικανή και πιο αποτελεσματική από την περιφέρεια. Δουλεύουμε αρκετά, τόσο ομαδικά όσο και ατομικά, σε αυτό το κομμάτι. Έχουν έρθει και καλοί παίκτες με έφεση στο σουτ. Προστέθηκαν στο ρόστερ μας αθλητικοί παίκτες στη θέση «5» και όλοι τους έχουν εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Σίγουρα θα επιδιώξουμε να τρέξουμε και περισσότερο, θα κυνηγήσουμε το καλάθι στον αιφνιδιασμό, αλλά θα παραμείνει η διάθεσή μας για καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Είμαστε μία ομάδα που πασάρει με ικανότητα, λειτουργούμε καλά ομαδικά και βγάζουμε φάσεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν θα το αλλάξουμε. Βλέπω πως και παίκτες που ήρθαν πέρσι, φέτος είναι πιο απελευθερωμένοι και λειτουργούν ακόμη καλύτερα, νιώθοντας ποιο οικεία την ομάδα μας. Δεν θέλω όμως να λέω μεγάλα λόγια, ας ξεκινήσουμε όπως πέρσι, σεμνά και ταπεινά. Σίγουρα ξεκινάμε με πιο υψηλές προσδοκίες, αλλά έχουμε τα πόδια μας στο έδαφος.

-Συμφωνείς πως το περσινό νταμπλ αλλά και η παρουσία στο φάιναλ φορ σάς έδιωξαν ένα βάρος και σας απελευθέρωσαν ενόψει της φετινής σεζόν;

Ήταν μία σεζόν αρκετά δύσκολη και απαιτητική, αλλά ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο. Κάναμε το νταμπλ στην Ελλάδα και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο φάιναλ φορ. Ήταν μία σεζόν-όνειρο. Νομίζω πως ναι, σε έναν βαθμό έδιωξε ένα βάρος από πάνω μας. Νομίζω κομβική στιγμή πέρσι ήταν το Κύπελλο στην Κρήτη. Όταν το κατακτήσαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό, πήραμε αυτοπεποίθηση, βρήκαμε καλύτερη ψυχολογία και εκεί έφυγε ένα βάρος. Αυτό το τρόπαιο μάς απελευθέρωσε ως ομάδα και πήραμε τα πάνω μας. Φέτος, βέβαια, όλοι θα μας περιμένουν. Όλοι ξέρουν τον Ολυμπιακό, τον πρωταθλητή, την ομάδα που έφτασε πέρσι έως και το φάιναλ φορ, που τερμάτισε δεύτερη στην κατάταξη της Ευρωλίγκας. Όλοι θα είναι υποψιασμένοι απέναντί μας, όλοι πλέον μας υπολογίζουν, κανείς δεν θα μας υποτιμήσει και όλοι θα θέλουν να μας κερδίσουν. Το γεγονός αυτό κάνει την αποστολή μας ακόμη πιο δύσκολη.

-Βλέποντας φέτος τις ομάδες στην Ευρωλίγκα, υπάρχουν ίσως και 14 εξαιρετικές που μπορούν να μπουν στην οκτάδα. Πώς βλέπεις τη φετινή διοργάνωση;

Ισχύει! Ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, πολλές ομάδες έχουν ενισχυθεί και οι διαφορές έχουν μικρύνει. Από τη στιγμή που οι ρωσικές ομάδες έφυγαν, όλοι οι καλοί τους παίκτες έψαξαν νέα στέγη, στελέχωσαν πολλές αντίπαλες ομάδες, οπότε το επίπεδο έχει ανέβει. Νομίζω κοντά στους 18 παίκτες που έπαιζαν σε ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Ούνιξ πλέον θα παίζουν σε άλλους συλλόγους στη διοργάνωση. Θα γίνει μεγάλη μάχη για να μπεις στα πλέι οφ φέτος. Είναι σημαντικό να κάνουμε καλό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα, για να μας δώσει και καλή ψυχολογία. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, φέτος θα πρέπει να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Νικάμε-χάνουμε, να ξεχνάμε το αποτέλεσμα και να βλέπουμε τον επόμενο αγώνα.

-Ο Πρίντεζης αποχώρησε, σου έδωσε κάποια συμβουλή για τη συνέχεια της ομάδας; Κατά πόσο σε επηρέασε αλλά και αν σε ενέπνευσε ως αθλητής, καθώς αγωνίζεστε στην ίδια θέση…

Ο Γιώργος υπήρξε ένα από τα κορυφαία «4άρια» της Ευρώπης αλλά και ένας από τους καλύτερους παίκτες. Έκανε τεράστια και σπουδαία καριέρα, εξελίσσοντας με τα χρόνια το παιχνίδι του. Αποτελεί πρότυπο αλλά και παράδειγμα για όλους μας. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και μου έχει μάθει πράγματα, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Μου έχει δώσει συμβουλές και μιλάμε ακόμη και σήμερα. Παραμένουμε φίλοι. Σίγουρα η απουσία του θα λείψει από την ομάδα, όχι μόνο εντός παρκέ αλλά και στα αποδυτήρια. Αποχώρησε ο Βασίλης (Σπανούλης), τώρα έφυγε και ο Γιώργος (Πρίντεζης), δυστυχώς έτσι είναι το μπάσκετ, έτσι είναι η ζωή. Πρέπει να προχωράς.

Ξέρω πως και οι δύο έκαναν μία συνειδητή επιλογή. Ο Βασίλης έκανε μία νέα καριέρα ως προπονητής και του ευχόμαστε τα καλύτερα, ενώ και ο Γιώργος έχει τη δική του στάση ζωής. Ξέρουμε πως είναι χαρούμενοι με τις αποφάσεις τους και οι δύο και αυτό κάνει και εμάς χαρούμενους για εκείνους. Αμφότεροι με έχουν βοηθήσει πολύ στην καριέρα μου και τους περιμένουμε με χαρά να έρθουν μαζί να μας παρακολουθήσουν στο ΣΕΦ και να μας στηρίξουν. Βέβαια, τον Βασίλη θα τον έχουμε αντίπαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα με το Περιστέρι και θα είναι πολύ περίεργη αυτή η στιγμή όταν θα έρθει στο ΣΕΦ. Τον θέλουμε μαζί μας όμως στα ευρωπαϊκά ματς, όπως και τον Γιώργο.

-Σάσα, η παραμονή σου ή όχι στην ομάδα έγινε μίνι σίριαλ το καλοκαίρι. Υπήρχε το ενδιαφέρον των Κινγκς, αλλά τελικά παρέμεινες στον Ολυμπιακό. Γράψαμε πολλά, ενδεχομένως και εμείς να σε αδικήσαμε και να μας συγχωρείς, αλλά θα ήθελες να μας πεις τη δική σου αλήθεια για αυτήν την ιστορία με το ΝΒΑ;

Η δική μου αλήθεια είναι πως εγώ ως παίκτης ήμουν από την αρχή πολύ ξεκάθαρος, τόσο με τον προπονητή μου όσο και με τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Τους είχα τονίσει την επιθυμία μου να μείνω στην ομάδα αλλά και πώς έχουν τα δεδομένα με την προοπτική του ΝΒΑ. Ήταν ενήμεροι για όλα. Έγιναν όντως κάποιες συζητήσεις με τους Σακραμέντο Κινγκς, αλλά αποφάσισα να συνεχίσω στην ομάδα.

Το πιο ευχάριστο απ' όλη αυτήν την ιστορία ήταν τα πολλά μηνύματα στήριξης που πήρα από τους φιλάθλους μας. Ήταν τεράστια η επιθυμία τους να παραμείνω και αυτό ήταν κάτι τουλάχιστον συγκινητικό για εμένα. Ήταν κάτι που με χαροποίησε. Έκανα μία συζήτηση με το περιβάλλουν μου, έβαλα κάτω όλα τα δεδομένα και αποφασίσαμε πως το πιο σωστό αλλά και αυτό που θέλω αυτήν τη στιγμή είναι να συνεχίσω στον Ολυμπιακό. Να χτίσω πάνω σε αυτά που έχουμε κάνει. Και πραγματικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω να φοράω την ερυθρόλευκη φανέλα.