Ολυμπιακός: Πολυβόλο στο «4» με Βεζένκοφ και Πίτερς

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να παρουσιάσει το μοντέλο με τους πάουερ φόργουορντ που σουτάρουν εξαιρετικά από την περιφέρεια - Τα κέρδη της συγκεκριμένης κίνησης

Ολυμπιακός: Πολυβόλο στο «4» με Βεζένκοφ και Πίτερς

Είναι γεγονός πως ο Γιώργος Πρίντεζης όχι μόνο άφησε το στίγμα του στον Ολυμπιακό, αλλά και στη θέση «4». Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωλίγκα τον συμπεριέλαβε στην κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στη διοργάνωση, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον κορυφαίο πάουερ φόργουορντ για το διάστημα 2010-20. Ένα «4άρι» με τρομερή ικανότητα να παίζει με πλάτη. Ένας πάουερ φόργουορντ με εκπληκτική αίσθηση με το αντίπαλο καλάθι, ένας ψηλός που ήξερε όσο λίγοι να βάζει την μπάλα στο καλάθι από το ζωγραφιστό. Εξαιρετικός στο να τρέχει και στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ στην πορεία βελτίωσε και το περιφερειακό του σουτ. Το δυνατό του σημείο, όμως, ήταν να τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα, αφήνοντας εποχή με το περίφημο «πεταχτάρι» του.

Το σύγχρονο μπάσκετ, όμως, αλλάζει, εξελίσσεται και έχει πάει αρκετά στο τρίποντο. Πλέον, οι περισσότεροι πάουερ φόργουορντ δεν έχουν τόσο έφεση να σκοράρουν μέσα στη ρακέτα όσο από την περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δίνουν σκορ στις ομάδες τους, αλλά ανοίγουν και χώρους μέσα στο παρκέ για τους συμπαίκτες του ώστε να πάνε για ντράιβ μέσα στη ρακέτα. Μεγαλώνουν τις γραμμές του γηπέδου, δημιουργούν αποστάσεις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ανέκαθεν σε εκτίμηση την ικανότητα του Γιώργου Πρίντεζη μέσα στη ρακέτα, αλλά έχει και μία αδυναμία στα «στρετς-φορ» πάουερ φόργουορντ, δηλαδή στα «4άρια» που παίζουν και σουτάρουν από την περιφέρεια.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως παρά το γεγονός πως έχει έναν πάουερ φόργουορντ που μπορεί να λειτουργήσει μακριά από τη ρακέτα, όπως τον Σάσα Βεζένκοφ, επέλεξε να βάλει δίπλα του έναν αθλητή με σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά. Έναν παίκτη όπως τον Άλεκ Πίτερς, ο οποίος φημίζεται για το αξιόπιστο τρίποντο που διαθέτει από την περιφέρεια. Είναι ένα στοίχημα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε ένα θέμα με το τρίποντο. Δεν ήταν από τις καλύτερες ομάδες στο περιφερειακό σουτ. Δεν είχε αρκετούς κλασικούς σουτέρ από απόσταση. Aκόμη και στη σεζόν που μας πέρασε, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» θριάμβευσαν, φτάνοντας και στο φάιναλ φορ, ολοκλήρωσαν τη σεζόν διαθέτοντας τη 10η πιο εύστοχη ομάδα πίσω από τα 6,75 μέτρα. Έχοντας ποσοστό στο 35,3%, Πρώτη τερμάτισε η Μπαρτσελόνα (40,1%), δεύτερη η Ούνιξ (37,5%) του Αϊζάια Κάνααν, ενώ τρίτη ήταν η Μονακό (37%). Ο Έλληνας τεχνικός, λοιπόν, έφερε παίκτες όπως τους Πίτερς και Κάνααν, οι οποίοι έχουν καλό χέρι από απόσταση, ενώ ακόμη και ο Τζόελ Μπολομπόι βάζει τρίποντα. Δεν έχει υψηλό ποσοστό, αλλά είναι σέντερ που έχει σουτ.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε βελτίωση πάντως στα τρίποντα στη σεζόν που μας πέρασε και πόνταρε αρκετά στην ικανότητα τριών παικτών. Σε εκείνη των Τάιλερ Ντόρσεϊ (73 εύστοχα τρίποντα με 37,4% ποσοστό), Σάσα Βεζένκοφ (60 εύστοχα τρίποντα με 37% ποσοστό) και Κώστα Σλούκα (61 εύστοχα τρίποντα με 41,8% ποσοστό). Μπορεί ο Έλληνας ομογενής γκαρντ να αποχώρησε, αλλά στη θέση του ήρθε ο Αϊζάια Κάνααν που μετρά 41% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο νεοαποκτηθείς παίκτης του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά όντας δεύτερος στα εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα (2,4) πίσω μόνο από τον Σκότι Ουίλμπεκιν (2,6) και μπροστά από τον Ελληνοαμερικανό σουτέρ, ο οποίος είχε 1,9 ανά ματς.

Στο «4», όμως, ο Ολυμπιακός φέτος θα μας παρουσιάσει το μοντέλο των δύο πάουερ φόργουορντ με χέρι... φαρμάκι από την περιφέρεια. Μπαίνει Βεζένκοφ, βγαίνει Πίτερς, ο Ολυμπιακός στο «4» θα έχει στην πεντάδα του παίκτη-εκτελεστή από την περιφέρεια. Δύο πάουερ φόργουορντ με ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα πάνω από το 40%. Ο Άλεξ Πίτερς, με παρελθόν σε Μπασκόνια, Εφές και ΤΣΣΚΑ, έχοντας παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο, έχει 43,2% ποσοστό (133/308) στην Ευρωλίγκα. Το μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας, ο οποίος δεν μετέβη στο ΝΒΑ και τους Κινγκς, παραμένοντας «ερυθρόλευκος», μετρά 40,2% ποσοστό (202/503) στην κορυφαία διοργάνωση. Συνολικά, οι δύο πάουερ φόργουορντ των νταμπλούχων Ελλάδας μετρούν ποσοστό 41,3% στην Ευρωλίγκα (335/811) στα τρίποντα, ένα φαινόμενο που πολύ δύσκολα βρίσκεις σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του θεσμού.

Τα κέρδη

Με Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς στη θέση «4», ο Ολυμπιακός όχι μόνο θα βρίσκει σκορ από απόσταση από τους δύο πάουερ φόργουορντ του, αλλά θα οδηγεί και τις αντίπαλες άμυνες προς τα έξω. Θα δημιουργούνται χώροι μέσα στη ρακέτα, θα τραβούν μακριά τα αντίπαλα «4άρια», οι περιφερειακοί θα μπορούν να διεισδύουν περισσότερο εύκολα, όπως και θα είναι πιο εφικτές και λειτουργικές οι συνεργασίες πικ εν ρολ.

Συνήθως οι ομάδες ρισκάρουν συχνά να κλείνουν μέσα στη ρακέτα, δίνοντας χώρους στα αντίπαλα «4άρια» που βρίσκονται από απόσταση. Όταν, όμως, έχεις πάουερ φόργουορντ με ικανότητα στο περιφερειακό σουτ, θα είναι κίνδυνος-θάνατος για αυτές να δώσουν χώρο ή να αφήσουν ελεύθερους τους Βεζένκοφ και Πίτερς. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και το πόσο θα αναβαθμιστεί το παιχνίδι της ομάδας με αυτήν την εξέλιξη στο ρόστερ της ομάδας.

Πέρα όμως από τη δεδομένη ικανότητα του Κώστα Σλούκα στο τρίποντο, πέρυσι έδειξε σημαντική βελτίωση στο περιφερειακό σουτ, τόσο ο Σακίλ Μακ Κίσικ όσο και ο Τόμας Ουόκαπ, ειδικά από τη σειρά με τη Μονακό στα προημιτελικά και μετά. Ο Κώστας Παπανικολάου συνηθίζει να βρίσκει ρυθμό πίσω από τα 6,75 μέτρα, ενώ δίνει λύσεις από απόσταση και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110