Το πλάνο του Ολυμπιακού και το… τρέξιμο του ΠΑΟ

Η άκρως επιτυχημένη σεζόν του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, με την εγχώρια κατάκτηση του νταμπλ και τον αποκλεισμό στο σουτ από τον τελικό του φάιναλ φορ, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν συνεκτιμηθούν και οι προεκτάσεις της ενόψει της επόμενης.

Το πλάνο του Ολυμπιακού και το… τρέξιμο του ΠΑΟ

Πέρα από το ότι σάρωσε όλα τα τρόπαια στην Ελλάδα και επανήλθε ως μια από τις κραταιές ευρωπαϊκές δυνάμεις, η ομάδα του Πειραιά παράλληλα έστρωσε και τον δρόμο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Το μπασκετικό οικοδόμημα που χτίστηκε την περασμένη σεζόν, έστω και με την αποχώρηση ενός εκ των βασικών συντελεστών του (Ντόρσεϊ), ήταν έτοιμο σε μεγάλο ποσοστό και για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς. Ο Μπαρτζώκας και οι Αγγελόπουλοι είχαν συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους σχετικά με το ρόστερ, όπου οι στοχευμένες προσθήκες έγιναν πραγματικότητα με εντυπωσιακή ταχύτητα και συνέπεια.

Μέσω της ενίσχυσης σε συγκεκριμένες θέσεις και με παίκτες που διαθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία, οι «ερυθρόλευκοι» είναι πλέον πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει μέσα στη σεζόν, διεκδικώντας με αξιώσεις τους ίδιους στόχους: νταμπλ στην Ελλάδα και νέα διάκριση στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, εκτός από τους στόχους της προηγούμενης περιόδου, ο Ολυμπιακός προετοίμασε το έδαφος και για το εγγύς μέλλον, μέσω της δουλειάς και της θαυμαστής χημείας που επιτεύχθηκε από τον κόουτς και τους παίκτες.

Ο σχεδιασμός στην ομάδα του Πειραιά προχωράει με γοργό ρυθμό, θυμίζοντας… καλοκουρδισμένο ρολόι, δίνοντας στους «ερυθρόλευκους» σαφές προβάδισμα για τη νέα σεζόν σε σχέση με τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Αυτό το πλεονέκτημα είναι ίσως εξίσου σημαντικό με τους τίτλους που κατακτήθηκαν την αγωνιστική χρονιά που πέρασε.

Διότι αν περάσουμε στην αντίπερα όχθη, αυτό που βλέπουμε είναι στασιμότητα και… μπέρδεμα. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να χτίσει ουσιαστικά από την αρχή την ομάδα του, έχοντας χάσει την αίγλη του παρελθόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπερ σημαίνει ότι αφενός θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα και να πληρώσει υπεραξίες, αφετέρου βαριά ονόματα του αθλήματος δύσκολα θα τον προτιμήσουν.

Εύλογα, λοιπόν, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τις μεταγραφές του, ο ΠΑΟ δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει. Πέρα από τον Πάρις Λι, οι «πράσινοι» πασχίζουν να προσεγγίσουν στόχους και δυσκολεύονται ιδιαίτερα. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχει και το… μπέρδεμα που γράψαμε παραπάνω.

Τι εννοούμε με αυτό; Οι «πράσινοι» -και κυρίως ο διοικητικός ηγέτης και χρηματοδότης τους- εμφανίζονται σοκαρισμένοι από τη δυναμική επιστροφή του Ολυμπιακού, όχι απλά στο προσκήνιο, αλλά στην κορυφή της Ελλάδας. Ξαφνικά, ενώ τους είχαν… ξεγραμμένους, οι «ερυθρόλευκοι» τους πήραν αμέσως τα σκήπτρα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, κερδίζοντας όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις εκτός από μία, την πρώτη της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ.

Το σοκ αυτό έχει οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ένα… περίεργο μεταγραφικό μονοπάτι. Ακόμα και η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΟ, ο Πάρις Λι, έγινε με το σκεπτικό ότι ο βραχύσωμος Αμερικανός είχε πάρει καλό βαθμό στο μαρκάρισμα του Σλούκα κατά τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τη Μονακό για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Το αν οι «πράσινοι» θα συνεχίσουν έτσι και στις επόμενες κινήσεις τους, θα το δούμε, όμως δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα τους βγει σε καλό να προσπαθήσουν να «ματσάρουν» τους παίκτες του Ολυμπιακού…