Ο Ολυμπιακός πρέπει να επιστρέψει στην Α1

Ο Ολυμπιακός πρέπει και χρειάζεται να επιστρέψει στην Α1 - Μόνο οφέλη έχει με την παρουσία του ξανά στην πρώτη κατηγορία - Το «μέχρι τέλους» τον έβγαλε νικητή.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να επιστρέψει στην Α1

Μέχρι την Πέμπτη (15/7) θα πρέπει ο Ολυμπιακός να καταθέσει φάκελο για τη συμμετοχή του στην Α1. Άλλωστε οι Πειραιώτες κέρδισαν την άνοδό τους από το πρωτάθλημα της Α2 με την αναπτυξιακή τους ομάδα, οπότε στη θεωρία τουλάχιστον επέστρεψαν. Θα γίνει όμως αυτό πράξη; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα γυρίσουν. Άλλωστε ουσιαστικά οι Αγγελόπουλοι κέρδισαν αυτόν τον «πόλεμο» με την ΕΟΚ. Αργά ή γρήγορα, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα έχει αποχωρήσει και τυπικά από την ομοσπονδία και παράλληλα μαζί του και η διοίκηση της ΚΕΔ. Εκτός βέβαια και αν αναδειχθεί νέος πρόεδρος ο Άγγελος Παπανικολάου, ο οποίος θεωρείται η συνέχεια του Βασιλακόπουλου. Όλα όμως δείχνουν πως θα εκλεγεί ένας εκ των Παναγιώτη Φασούλα και Βαγγέλη Λιόλιου.

Θεωρητικά έρχεται μία νέα εποχή στο ελληνικό μπάσκετ, με καινούργια πρόσωπα, ιδέες, αλλά και προτάσεις. Με φιλόδοξους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν κίνητρο. Παράλληλα όμως στον Ολυμπιακό βλέπουν στην πράξη, τουλάχιστον προς το παρόν, πως οι λόγοι που τους έκαναν να αποχωρήσουν από την πρώτη κατηγορία δεν έχουν εκλείψει. Η ηγετική ομάδα της ΕΟΚ παραμένει η ίδια, όπως και οι άνθρωποι που ελέγχουν τις αποφάσεις στην ΚΕΔ. Έστω και με τη μορφή υπηρεσιακής διοίκησης, στην ουσία η κραταιά ΕΟΚ συνεχίζει. Βλέπετε, υπήρξε μεγάλη κωλυσιεργία με τη διεξαγωγή των εκλογών και έγιναν διάφορες «ντρίμπλες» με στόχο την καθυστέρηση διεξαγωγής τους. Κάποιοι σχολιάζουν ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το έκανε αυτό τόσο για να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση όσο και για να δει τον Ολυμπιακό να επιστρέφει όντας ακόμη εκείνος ενεργός. Έστω και για λίγες μέρες ακόμη πριν πει το οριστικό «αντίο».

Όμως θα είναι μεγάλο λάθος για τον Ολυμπιακό να αποφασίσει να μην επιστρέψει, επειδή δεν θέλει να το κάνει με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο (έστω και τυπικά ακόμη) ως πρόεδρο της ΕΟΚ. Έτσι και αλλιώς θα καρατομηθεί με κάθε επισημότητα το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ο Ολυμπιακός τού «μέχρι τέλους» νίκησε αυτή τη μάχη!

Ο Ολυμπιακός επίσης χρειάζεται και πρέπει να επιστρέψει στην Α1, γιατί στην πράξη η παρουσία της ομάδας μόνο σε μία διοργάνωση, στην Ευρωλίγκα, δεν του έκανε καλό. Υπήρχε η σκέψη πως η ομάδα θα ήταν περισσότερο ξεκούραστη, κάτι που ίσχυε, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι Πειραιώτες χρειάζονταν τους αγώνες στις εγχώριες διοργανώσεις. Για να βρουν ρυθμό ως ομάδα, για να... ξεμπουκώσουν οι παίκτες που δεν έπαιζαν αρκετά στην Ευρωλίγκα, για να ελέγξει καλύτερα ορισμένα πράγματα και ο προπονητής. Να κάνει δοκιμές. Ήταν τυχαίο πως οι «ερυθρόλευκοι» διοργάνωσαν φιλικούς αγώνες τις Δευτέρες; Οι παίκτες χρειάζονταν παιχνίδια στα πόδια τους. Ο Ολυμπιακός δεν είχε διεξόδους να αποσυμπιεστεί από την πίεση της Ευρωλίγκας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Επίσης, μόνο κέρδος θα έχει ο Ολυμπιακός με την επιστροφή του. Όχι μόνο θα είναι ξανά σε θέση να διεκδικήσει έναν εγχώριο τίτλο (έχει να πάρει από το 2016), αλλά θα έχει και οικονομικά οφέλη. Χορηγοί, τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις είναι πράγματα που θα ενισχύσουν το «ερυθρόλευκο» ταμείο. Δεν είναι μυστικό πως ο μεγάλος στόχος της Ευρωλίγκας είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρωτάθλημα, στα πρότυπα του ΝΒΑ, ζητώντας από τις ομάδες της να μετέχουν μόνο εκεί! Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πράξη σε μερικά χρόνια, με τους άλλους συλλόγους να παίζουν στις εγχώριες λίγκες με τις... αναπτυξιακές τους. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό και ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει στην Α2...