Φασούλας: «Δεν θα έχει θητεία η ΚΕΔ - Φανερές οι ποινές και οι βαθμολογίες των διαιτητών»

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Παναγιώτης Φασούλας, μίλησε για το πλάνο του για το μπάσκετ στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά προβλήματα των σωματείων αλλά και στο θέμα της διαιτησίας

Φασούλας: «Δεν θα έχει θητεία η ΚΕΔ - Φανερές οι ποινές και οι βαθμολογίες των διαιτητών»

Ο Παναγιώτης Φασούλας μίλησε στον Over FM για τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αλεξόπουλο, τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, τη διαιτησία και την Α1 γυναικών. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε:

Στη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΕΣΚΑ, Γιάννη Αλεξόπουλο, ο οποίος τέθηκε στο πλευρό του Παναγιώτη Φασούλα στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας:

«Θεωρούμε ότι είμαστε στην οικογένεια του μπάσκετ, έχουμε φτιάξει τις ζωές μας στο μπάσκετ, θεωρούμε αυτονόητο άνθρωποι που έχουν περάσει τόσα χρόνια στο μπάσκετ να συστρατεύονται μαζί μας. Δεν πάμε να κάνουμε καμία επανάσταση, θέλουμε να μιλήσουμε ξανά για μπάσκετ, για πράγματα που θα φέρουν αξιοπιστία, διαφάνεια και εξωστρέφεια στο χώρο του μπάσκετ. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που μπορούμε να το εγγυηθούμε Δεν εφευρίσκουμε την πυρηνική ενέργεια. Θέλουμε να εφαρμόσουμε μοντέρνες τακτικές, που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο».

Στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία:

«Το οικονομικό και τα τμήματα υποδομών, όπως και σε όλα τα αθλήματα. Αυτό που μεταφέρουμε στους ανθρώπους είναι ότι η ομοσπονδία πρέπει να σταθεί δίπλα στα σωματεία. Άλλα οι υποδομές δεν φτιάχνονται αν δεν δείξει ξανά η οικογένεια του μπάσκετ δυνατή. Το μπάσκετ έγινε μεγάλο μετά το 87’ γιατί τότε από 20-30 χιλιάδες ξαφνικά ασχολήθηκαν ένα και δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι η Πολιτεία ήρθε και κάλυψε τις ανάγκες σε υποδομές σε όλη τη χώρα με όλα αυτά τα γήπεδα που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Και τώρα είμαστε ένας χώρος που δεν παράγει καλές ειδήσεις. Υπάρχει μια μιζέρια κι ένα... σύνδρομο κυνηγημένων που ξεκινάει από το κεφάλι. Το καθήκον μας είναι να μην ασχολούμαστε. Είμαστε η βασική εκπροσώπηση του ερασιτεχνικού σωματείου στην Πολιτεία. Πρέπει να φέρουμε μπροστά το ιδεολογικό κομμάτι του τι σημαίνει ερασιτεχνικός αθλητισμός. Είναι μια κοινωνική παροχή την οποία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τη στηρίζουν οικονομικά και εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο».

Στο πλάνο που υπάρχει όσον αφορά τη διαιτησία:

«Έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Δεν νομίζουμε ότι θέλουν οι ΚΑΕ επαγγελματική διαιτησία. Πως θα την πληρώνουν; Το θέμα είναι να υπάρχει ένας θεσμός που να προσπαθεί να φέρει την αξιολόγηση στη διαιτησία. Να μπορεί ένας νέος διαιτητής να παίζει για τον εαυτό του και να ξέρει ότι μπορεί να κάνει καριέρα. Να διαβάζουμε εφημερίδες και να μην είναι τιναγμένα στον αέρα τα πρωταθλήματα όλων των εθνικών κατηγοριών. Αυτό που λέμε για την ΚΕΔ είναι ότι δεν θα έχει θητεία, θα είναι από ανθρώπους που έχουν ιστορικό εντιμότητας και εμπειρίας, οι οποίοι θα αμείβονται γι’ αυτό.

Θα ορίζουν τους διαιτητές σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Υπάρχει ξεχωριστό σώμα παρατηρητών, με φανερές παρατηρήσεις, φανερές ποινές των διαιτητών, φανερή τη βαθμολογία. Ο διαιτητής θα βαθμολογείται από τους προπονητές μετά το τέλος του παιχνιδιού. Και η βαθμολογία θα τον ανεβάζει, θα τον κρατάει στην ίδια κατηγορία ή θα τον ανεβάζει. Εμείς θέλουμε πραγματικά μια διαιτησία που θα παίζει 50-50».

Στα τμήματα υποδομών:

«Οι ομάδες παιδικών πρωταθλημάτων στην επαρχία μπορεί να τελειώνουν με έξι παιχνίδια το χρόνο. Ποιος θα πάει το παιδί του να παίξει παιδικό μπάσκετ για να το δει έξι φορές; Πόσο μεγάλη ανισότητα υπάρχει; Τι παραγωγή ταλέντων κάνουμε; Η παραγωγή των παικτών όλων των αθλημάτων είναι απ’ τα σωματεία της επαρχίας και της γειτονιάς. Αυτός είναι ο κανόνας.

Προφανώς θέλουμε και τα παιδιά στα μεγάλα κλαμπ. Λένε ότι είναι πολλά τα έξοδα να μεταφέρονται τα παιδιά. Πήγε ποτέ η Ομοσπονδία να συζητήσει με το υπουργείο οικονομικών την κεντρική χρηματοδότηση, να ζητήσει τη χρηματοδότηση των μετακινήσεων από κεντρικούς πόρους μέσω των δήμων; Το αγαθό που λέγεται ερασιτεχνικός αθλητισμός πρέπει να προσφέρεται στα νέα παιδιά».

Στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και γιατί οι ομάδες δεν παίζουν σε μεγαλύτερα γήπεδα:

«Γιατί προφανώς το μπάσκετ γυναικών δεν είναι στις προτεραιότητες. Στη Σλοβενία η Εθνική δεν συνοδευόταν από κανέναν παράγοντα. Γίνονται οι τελικοί, είδαμε μπάσκετ παρά πολύ υψηλής ποιότητας. Ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια για να γίνει το παιχνίδι. Υπάρχει μια αμφισβητούμενη φάση από πλευράς Παναθηναϊκού και η Ομοσπονδία τι κάνει;

Διακόπτει το πρωτάθλημα. Χωρίς να ορίσει επόμενη μέρα. Ξεκινάει σήμερα η προετοιμασία της Εθνικής. Προφανώς δε θα γίνει το πρωτάθλημα. Πότε να γίνει; Η πλήρης απαξίωση. Με τη νέα διοίκηση, που θα είμαστε εμείς, το μπάσκετ γυναικών θα έχει την ίδια σημασία και αξία με το μπάσκετ ανδρών».

Στο γεγονός ότι ξεκινάει η προετοιμασία της Εθνικής γυναικών, χωρίς να έχει τελειώσει το πρωτάθλημα:

«Συνεδρίασε κάποια επιτροπή πρωταθλήματος. Η διοίκηση πρωτοδικείου δεν έχει ορίσει επιτροπές πρωταθλημάτων. Δεν υπάρχει τίποτα. Έχει πληγεί αναμφίβολα η αξιοπιστία γιατί το πρωτάθλημα δεν τελειώνει και ξεκινάει η προετοιμασία της Εθνικής γυναικών. Θα μπορούσε να είχε αναβληθεί και να είχε πάει η προετοιμασία της Εθνικής μια μέρα πίσω. Αναβάλλεται για πότε; Δεν τους ενδιαφέρει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα παραμείνουν έστω και με προσωρινή διοίκηση μέχρι το Σεπτέμβριο».