To δίλημμα με Σπανούλη: Να συνεχίσει ή να σταματήσει φέτος;

Βασίλης Σπανούλης. Πρόκειται για έναν μύθο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μπορεί να μας φαίνεται οικείος, επειδή είναι Έλληνας, επειδή τον βλέπουμε και τον ακούμε συχνά. Το γεγονός αυτό όμως δεν μας δίνει τη δυνατότητα να  αντιληφθούμε απόλυτα το μέγεθος και την αξία του, αλλά πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών στη γηραιά ήπειρο. Έχει τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων.

To δίλημμα με Σπανούλη: Να συνεχίσει ή να σταματήσει φέτος;

Όταν είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε με τον Ολυμπιακό, θυμόμαστε τις ουρές που έκαναν οι φίλαθλοι αντίπαλων ομάδων έξω από το γήπεδο αναμένοντας να πάρουν ένα αυτόγραφο και να βγουν μία φωτογραφία με τον Λαρισαίο γκαρντ. Πρόκειται για τον θρύλο του Θρύλου αλλά και για έναν από τους σπουδαίους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα επιτεύγματά του με την ερυθρόλευκη φανέλα, οι τίτλοι που προσέφερε έχοντας ηγετικό ρόλο, οι διακρίσεις, οι τεράστιες επιτυχίες του με τον Ολυμπιακό (και όχι μόνο) τον έχουν κάνει να έχει κερδίσει το δικαίωμα να σταματήσει τη λαμπρή καριέρα του όποτε το θελήσει. Να βάλει «τέλος» όπως θέλει, πάντα σε ένα λογικό προφανώς πλαίσιο, με την ομάδα να του δείχνει τουλάχιστον σεβασμό στην επιθυμία του. Τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς και προφανώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως μία ακόμη χρονιά θα είναι και η τελευταία του. Άλλωστε, τον ερχόμενο Αύγουστο θα γίνει 39 ετών.

Απομένουν λοιπόν μόλις τέσσερα παιχνίδια για να τελειώσει η σεζόν για τον Ολυμπιακό. Θα είναι, λοιπόν, και τα τελευταία του; Δύσκολο! Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι πως θα ήθελε να πει «αντίο» στην ομάδα που ταίριαξε, λατρεύτηκε και συνδέθηκε έχοντας κόσμο στις κερκίδες. Προφανώς και δεν του αρέσει η ιδέα να πει «αντίο» στις 9 Απριλίου κόντρα στη Χίμκι σε ένα άδειο και παγωμένο ΣΕΦ. Λογικό δεν είναι; Ο άνθρωπος, ο παίκτης, η προσωπικότητα που γέμισε τις εξέδρες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, που με τα κατορθώματά του έφερε πίσω στο μπάσκετ τον κόσμο της ομάδας, είναι φυσιολογικό να θέλει να παίξει για μία τελευταία φορά μπροστά στο κοινό του.

Το θέμα όμως είναι τι θέλουν η διοίκηση και ο προπονητής. Οι τρεις πλευρές θα κάνουν μία σοβαρή κουβέντα στο τέλος της χρονιάς. Το σίγουρο είναι πως θα πέσει στο τραπέζι και η πρόταση συνεργασίας με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Προσφέροντάς του, δηλαδή, ένα πόστο, ώστε να παραμείνει κοντά στην ομάδα. Ενδεχομένως ο Σπανούλης να το δεχτεί, αλλά η πρώτη του σκέψη είναι να παραμείνει ως παίκτης για μία τελευταία χρονιά. Και εδώ είναι σωστό να υπάρξει σεβασμός ως προς την επιθυμία του. Προφανώς και η ομάδα δεν μπορεί πλέον να στηθεί γύρω του, ούτε και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όπως στο παρελθόν, αλλά αναμφίβολα μπορεί να λειτουργήσει ως ο έξτρα γκαρντ στο ρόστερ ερχόμενος από τον πάγκο. Βέβαια, θα μας πείτε, θα είναι ικανοποιημένος από τον μειωμένο χρόνο συμμετοχής του ή θα γκρινιάζει δημιουργώντας μουρμούρες στα αποδυτήρια;

Εδώ, σύμφωνοι, πως θα πρέπει και ο Λαρισαίος γκαρντ να βάλει νερό στο κρασί του. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός αναμένεται να επιστρέψει στην Α1 την ερχόμενη σεζόν, οπότε όχι μόνο θα βρει χρόνο συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά θα έχει και την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο. Εδώ όμως θα πρέπει να δώσουν την έγκριση διοίκηση και προπονητής. Είναι ένα δίλημμα και η μπάλα βρίσκεται στα χέρια τους...