Ο Τζος Τσίλντρες έχει γενέθλια και ξυπνάει αναμνήσεις (pics,vids)

Ο Τζος Τσίλντρες γίνεται 35 ετών και το fosonline.gr θυμάται την χρονιά που ντύθηκε στα ‘’ερυθρόλευκα’’αλλά και την υπόλοιπη καριέρα του. Η εμπειρία του στην Ελλάδα, η επιστροφή του στο ΝΒΑ και η περιπέτεια στην Αυστραλία ξεχωρίζουν στη βιογραφία του Αμερικανού.

Ο Τζος Τσίλντρες έχει γενέθλια και ξυπνάει αναμνήσεις  (pics,vids)

Ήταν καλοκαίρι του 2008 όταν η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποκτούσε τον NBAer Τζος Τσίλντρες για τρία χρόνια με τις ετήσιες απολαβές του συνολικά να φτάνουν τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Όλοι στο Λιμάνι έκαναν λόγο για μία νέα σελίδα στην ιστορία της ομάδας με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να δίνουν εκείνη την χρονιά γη και ύδωρ για μία νέα αυτοκρατορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Τσίλντρες ή αλλιώς ‘’Αφάνας’’ήρθε με περγαμηνές ηγέτη στην χώρα μας αλλά πριν πάρει αυτό το χρίσμα πέρασε από πολλά στάδια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για την ζωή του 35χρονου πλέον Αμερικανού καλαθοσφαιριστή.

Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα

Ο Τζος Τσίλντρες γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1983 στο Harbor City της California. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν και η πιο ιδανική για την σωστή ανατροφή ενός παιδιού μιας και η εγκληματικότητα ήταν αυξημένη. Έτσι λοιπόν ο μικρός Τζος επέλεξε να ασχοληθεί με το μπάσκετ για να ξεφύγει από τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής. Ξεκίνησε στο Mayfair High School και δεν άργησε να ξεχωρίσει. Αυτομάτως ανέβηκαν οι προσωπικές του βλέψεις πηγαίνοντας στο Κολλέγιο του Stanford ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Με το όνομα του να ηχεί στα μεγάλα σαλόνια του ΝΒΑ ο Αμερικανός αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο draft του 2004, με τους Atlanta Hawks να τον επιλέγουν στο νούμερο έξι, θέση που αποτελεί την υψηλότερη επιλογή παίκτη που φοίτησε στο συγκεκριμένο Κολλέγιο.

Από την Ατλάντα στο ΣΕΦ

Ο Τσίλντρες έμεινε τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος με την ομάδα των Hawks. Μπορεί να μην ήταν αυτός που τράβαγε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά ήταν ένας αξιοπρεπής παίκτης με σημαντική προσφορά στην πορεία της ομάδας του. Τα ποσοστά του εκείνη την τετραετία ήταν 11 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 285 παιχνίδια, κατατάσσοντας τον στις δεύτερες καλύτερες πεντάδες του πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι των ‘’γερακιών’’ εκτίμησαν την δουλειά του στην ομάδα προσφέροντας του πενταετές συμβόλαιο αξίας τριάντα τριών εκατομμυρίων δολαρίων ποσό αρκετά ικανοποιητικό για την πρώτη του θητεία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και όμως ο παίκτης αρνήθηκε. Ο ‘’Αφάνας’’ ζητούσε το κάτι παραπάνω και το βρήκε στην χώρα μας. Με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να τρελαίνουν την μπασκετική Ευρώπη έφεραν τον Αμερικανό στον Πειραιά ανοίγοντας μία γέφυρα συνεργασίας με το ΝΒΑ (Κλέιζα, Μπέβερλι κλπ). Οι ανέσεις του Αμερικανού ήταν πολλές από την πολυτελή οικία του και το πανάκριβο αμάξι του μέχρι τον προσωπικό του μάγειρα, όλα αυτά σε συνδυασμό με την προσέγγιση της διοίκησης στις μεταξύ τους συναντήσεις τον έντυσαν στα ‘’ερυθρόλευκα’’.

Το κακό ξεκίνημα και η επιστροφή του στο ΝΒΑ

Η πρώτη του χρονιά με την φανέλα των Πειραιωτών δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μπορεί να αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά πολλοί του ασκούσαν σκληρή κριτική για την απόδοση του μιας και οι απαιτήσεις από το φίλαθλο κοινό ήταν τεράστιες. Η δεύτερη χρονιά του ήταν σαφώς καλύτερη κάτι που το επιβεβαιώνουν και τα νούμερα της Ευρωλίγκα. Ο Τζος είχε 15.2 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ. Να θυμίσουμε πως εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης γνωρίζοντας την ήττα από την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι με σκορ 86-68. Μπορεί το συμβόλαιο του να ήταν τριετές αλλά ο Αμερικανός αποφάσισε να μην συνεχίσει στο Λιμάνι ενεργοποιώντας τον όρο στο συμβόλαιό του που του επέτρεπε να γυρίσει στην πατρίδα του. Έτσι και έγινε πηγαίνοντας στο Phoenix για λογαριασμό των Suns δίνοντας τα ΄΄χέρια΄΄ για τριάντα πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Νέα αρχή, νέα αποτυχία

Η επιστροφή του στο ΝΒΑ σηματοδότησε και την νέα αρχή στην καριέρα του. Με τους Suns αγωνίστηκε δύο χρόνια με το πρόσημο να είναι αρνητικό. Ο χρόνος που έπαιρνε ήταν μηδαμινός και η αποχώρησή του ήταν μονόδρομος. Κάπου εκεί ήρθε και το τελευταίο χτύπημα στην καριέρα του. Επόμενος σταθμός ήταν οι Brooklyn Nets οι οποίοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα του έδειξαν την πόρτα της εξόδου για να βρει καταφύγιο στους New Orleans Pelicans που με την σειρά τους έσβησαν κάθε ελπίδα του Τσίλντρες για αναγέννηση.

Κεφάλαιο Αυστραλία, Ιαπωνία

Με το ΝΒΑ να αποτελεί παρελθόν για τον ίδιο οι προτάσεις από ομάδες όλο και μειώνονταν. Ο Αμερικανός όμως δεν το έβαλε κάτω και ταξίδεψε στο Σύδνεϊ για λογαριασμό των Sidney Kings. Την σεζόν 2014-15 σημείωσε 21.1 πόντους , 9.2 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ πραγματοποιώντας μεστές εμφανίσεις. Οι ιθύνοντες της αυστραλιανής ομάδας του ανανέωσαν το συμβόλαιο ελπίζοντας για ανάλογη συνέχεια κάτι που δεν ήρθε μιας και οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί τον κράτησαν έξω από την ενεργό δράση. Ο χρόνος πέρασε αλλά ο ίδιος πείσμωσε και ξαναπροσπάθησε βρίσκοντας στο διάβα του την SAN-EN NeoPhoenix ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Ιαπωνία. Όπως καταλαβαίνουμε το επίπεδο ανταγωνισμού ήταν χαμηλό με τον Αμερικανό να αποχωρεί μετά από λίγο καιρό. Για την ιστορία σε σαράντα παιχνίδια σημείωσε 18.9 πόντους, 9.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.

Οι Nuggets και η δύση της καριέρας του

Ενώ όλα έδειχναν πως η απόσυρση του από την ενεργό δράση ήταν δεδομένη μία ανακοίνωση από τους Denver Nuggets θα δώσει νέα τροπή στην καριέρα του ‘’Αφάνα’’. Η αμερικανική ομάδα τον συμπεριέλαβε στην προετοιμασία της δίνοντας του την ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει κάτι που δυστυχώς δεν έκανε μιας και μετά από λίγες μέρες κόπηκε από το τεχνικό τιμ. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν δοκιμαστεί με τους Nuggets έλαβε μέρος σε ένα τουρνουά 3on3 εν ονόματι ‘’BIG 3’’ το οποίο διοργάνωσε ο γνωστός ράπερ Ice Cube. Σκοπός του συγκεκριμένου τουρνουά είναι η παρουσία παλαιών αστέρων του ΝΒΑ όπως οι Άλεν Άϊβερσον, Μπράιαν Σκαλαμπρίνι και πολλοί άλλοι θρύλοι του μπάσκετ.

Η ζωή του Τζίλντρες σήμερα

Ο 35χρονος πλέον παίκτης αγωνίζεται και πάλι στην Αυστραλία με τους Adelaide 32ers. Με ηγέτη τον Τζος η ομάδα κατάφερε να φτάσει στους τελικούς του πρωταθλήματος με τον ίδιο όμως να είναι εκτός δράσης λόγω τραυματισμού. Ο χρόνος είναι πλέον αντίπαλος αλλά η δίψα για μπάσκετ συνεχίζει να υπάρχει στο μυαλό του, ποιος ξέρει σε ποια ομάδα ή και πολιτεία μπορεί να τον δούμε.