Ναι στην κριτική, όχι στην απαξίωση

Η καλοπροαίρετη κριτική είναι αναγκαία, αλλά η ισοπέδωση είναι αδιανόητη για αυτή την ομάδα και δεν της αξίζει. Της αξίζει όμως να έχει και συνέχεια. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ναι στην κριτική, όχι στην απαξίωση

Η φετινή σεζόν είναι απόλυτα αποτυχημένη για τον Ολυμπιακό. Δεύτερη σερί σεζόν χωρίς τίτλο και μάλιστα φέτος δίχως συμμετοχή σε Final Four. Οι Πειραιώτες απογοήτευσαν με τις εμφανίσεις τους, καθώς σε όλα τα κρίσιμα ματς που κρίνονταν τίτλοι και προκρίσεις, οι "ερυθρόλευκοι" βγήκαν ηττημένοι. Οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται στο φετινό καλοκαίρι να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Να κάνουν την αυτοκριτική τους, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους με ειλικρίνια και να προχωρήσουν σε ευεργετικές αλλαγές με τόλμη, έχοντας το βλέμμα τους στο μέλλον.

Η καλοπροαίρετη και με επιχειρήματα κριτική είναι αναγκαία, αλλά η ισοπέδωση είναι αδιανόητη για αυτή την ομάδα. Προφανώς και θα είναι μέγιστο λάθος το να συνεχίσουν παίκτες, διοίκηση και προπονητές να στέκονται στις δάφνες και στις διακρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος (διότι έτσι θα επέλθει στασιμότητα και καμία εξέλιξη στο μέλλον για τους "ερυθρόλευκους"), αλλά η... θολωμένη απαξίωση είναι τουλάχιστον προσβλητική για αυτόν τον περήφανο μπασκετικό Ολυμπιακό. Δεν του αξίζει. Ναι στην κριτική, όχι στην απαξίωση. Άλλωστε, δεν χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές (ούτε αποδόμηση), αλλά ουσιαστικές και ποιοτικές προσθαφαιρέσεις που θα φέρουν φρεσκάδα στην ομάδα.

Για αυτόν τον μπασκετικό Ολυμπιακό των συγκινήσεων και των μεγάλων επιτυχιών, με τις τέσσερις παρουσίες Final Four μέσα σε 6 χρόνια, με τις back-to-back κατακτήσεις EuroLeague (2012-2013), με τις 3 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, με τις σπουδαίες νίκες σημειώνοντας συγκλονιστικές ανατροπές, διαφημίζοντας το όνομα του συλλόγου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αξίζει ο σεβασμός, από φίλους και... εχθρούς. Όπως του αξίζει να έχει και συνέχεια, προστασία, εξέλιξη και διάρκεια για παραμονή στην ελίτ. Και για να τα έχει όλα αυτά χρειάζεται η διοίκηση να αναθεωρήσει πράγματα, απόψεις και καταστάσεις, όπως και οι παίκτες να πάψουν να επαναπαύονται στα όσα πέτυχαν στο παρελθόν.

Προπονητής, διοίκηση, παίκτες

Το πέρασμα του Γιάννη Σφαιρόπουλου από τον Ολυμπιακό ήταν πετυχημένο. Οδήγησε τους Πειραιώτες σε δύο σερί πρωταθλήματα Ελλάδας (2015-2016) και σε δύο συμμετοχές σε τελικούς Final Four μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο κύκλος του όμως έκλεισε, βίωσε μεγάλη φθορά σε αυτή την σεζόν και το φετινό καλοκαίρι θα αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι, όπως του αξίζει. Με τα καλά του και τα κακά του, προσέφερε!

Από το 2009 έως και σήμερα, με τους προέδρους της ΚΑΕ Ολυμπιακός να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας μπάσκετ, οι Πειραιώτες αριθμούν έξι συμμετοχές σε Final Four της EuroLeague και κατακτήσεις πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η συνεισφορά τους είναι τεράστια, έχοντας δημιουργήσει μία ομάδα-πρότυπο που θαύμασε ολόκληρη η Ευρώπη, σε ένα σπορ στο οποίο χάνουν (πολλά) λεφτά και δεν κερδίζουν. Δεν είναι τέλειοι, έχουν κάνει τα λάθη τους, πρέπει να τους γίνει κατανοητό πως δεν γίνεται κάθε σεζόν με χαμηλό μπάτζετ να σημειώνουν οι παίκτες τους υπερβάσεις, χρειάζεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το δημιούργημα τους (τουλάχιστον με καλύτερη κατανομή χρημάτων), αλλά όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ευλογία του να βρίσκονται στην ηγεσία του τμήματος, τότε... κρίμα.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια πίστεψε, πόνταρε και επένδυσε στους Έλληνες παίκτες, δημιουργώντας μία σπουδαία ομάδα με βάση της τους γηγενείς αθλητές. Οι περισσότεροι ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις και έκαναν το βήμα μπροστά, άλλοι βελτιώθηκαν και εξελίχτηκαν, αλλά η ουσία είναι πως σαν σύνολο προσέφεραν τα μέγιστα, οδηγώντας τους Πειραιώτες στις γνωστές και μεγάλες επιτυχίες. Για όλα αυτά που κανείς δεν θα ξεχάσει θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό και την αναγνώριση που τους αρμόζει, αλλά οφείλουν και εκείνοι να μην επαναπαύονται και να... κάθονται στο ένδοξο παρελθόν τους. Επιβάλλεται να συνεχίσουν να δουλεύουν, έχοντας το επιθυμητό κίνητρο, ώστε να βελτιωθούν και να εξελιχθούν. Η διοίκηση, άλλωστε, τουλάχιστον τους περισσότερους, τους αντάμειψε με... χρυσάφι για την συνεισφορά τους.Οι επιτυχίες ενδεχομένως και να έκαναν τα μυαλά τους να πάρουν... αέρα, αλλά είναι ώρα να επιστρέψουν στη γη, λειτουργώντας και πάλι σύμφωνα με τις αρχές της ομάδας που τους έφερε στη κορυφή.

Ήταν δεδομένο πως αν η σεζόν ολοκληρωνόταν φέτος χωρίς τίτλο για δεύτερη σερί χρονιά, όπως και συνέβη, θα μαζευόντουσαν πολλά... σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ. Πλέον, χρειάζεται αυτοκριτική, ψυχραιμία, ηρεμία και καθαρό μυαλό, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες και σωστές αποφάσεις, για την επιστροφή στους τίτλους και στις επιτυχίες.