Οι κακομαθημένοι έμειναν στο Μόναχο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το προσεχές παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άλμπα, συνδέοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Οι κακομαθημένοι έμειναν στο Μόναχο!

Ακόμα μου έρχεται στο μυαλό η (περιβόητη) ατάκα του Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Έχουμε ένα εύκολο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό…». Κοιταζόμασταν με απορία μεταξύ μας και ψάχναμε να βρούμε/ερμηνεύσουμε τι ήθελε να πει: κανείς παίκτης δεν χρειάζεται εντατικά μαθήματα και παιχνίδια μυαλού για να τον κρατήσεις σε εγρήγορση για ένα τέτοιο παιχνίδι. Όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ένα μεγάλο ματς και βάζουν οι ίδιοι οι παίκτες τους εαυτούς τους σε αυξημένη ένταση και αυτοσυγκέντρωση. Ο προπονητής στην πνευματική διαχείριση δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, ίσως και τίποτα. Αυτό λοιπόν εννοούσε ο «σοφός»!

Το δύσκολο παιχνίδι είναι αυτό που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός με την Άλμπα Βερολίνου. Εδώ χρειάζεται πνευματική προετοιμασία ανάλογη και με την αγωνιστική. Με τους Βερολινέζους να έχουν τη χειρότερη άμυνα στην Ευρωλίγκα (δέχονται 90,8 πόντους μ.ό.) και να βρίσκονται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 1-4 (στην τελευταία με 1-6 η Χίμκι) αλλά και προερχόμενοι από καραντίνα και πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού, όπως καταλαβαίνετε… δεν θέλει και πολύ το μυαλό να ξεφύγει.

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποτιμά ομάδες, πόσω μάλλον στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Δεν πρέπει να τον απασχολεί αν οι αντίπαλοί του διασύρθηκαν από την Μπαρτσελόνα την προηγούμενη αγωνιστική και ποια η βαθμολογική τους θέση. Μία φορά το έκανε και το πλήρωσε ακριβά: στο Μόναχο, με την επίσης γερμανική Μπάγερν. Έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το «Audi Dome» ακούγοντας τον Τρινκιέρι να λέει «μη με ξυπνάτε»!

Οι «ερυθρόλευκοι» στο Μόναχο υποτίμησαν την Μπάγερν και το πλήρωσαν. Θυμάστε πώς τους είχε χαρακτηρίσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Θυμάστε τι είχε πει; «Ήμασταν υπερόπτες και κακομαθημένοι. Σε φάσεις με διεκδικούμενες μπάλες, που καθορίζουν τη μορφή ενός αγώνα, εμείς υστερήσαμε».

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει κάτι λιγότερο από το να αντιμετωπίσει την Άλμπα όπως και τις Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και τα μεγάλα παιχνίδια γενικότερα. Όπως όταν βάζει τον εαυτό του σε ρόλο αουτσάιντερ και μπαίνει με το μαχαίρι στα δόντια. Αν δεν είναι σοβαρός και δεν διεκδικεί με αυταπάρνηση κάθε μπάλα, θα το πληρώσει ξανά, πολύ απλά γιατί η Άλμπα αρέσκεται σε ένα στυλ παιχνιδιού που δεν θέλει και πολύ να προκαλέσει ζημιές. Παίζει γρήγορα και βασίζεται στο ένστικτο και στα τρίποντα. Δύο-τρία μεγάλα σουτ ή ακόμα κάποια λάθη που θα δώσουν εύκολα καλάθια είναι αρκετά για να πάρει ψυχολογία, όπως έγινε και πέρσι, στο ντεμπούτο του Γιώργου Μπαρτζώκα στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη επί των Πειραιωτών.

Άλλωστε, η Άλμπα δεν έχει τίποτα να χάσει. Φρόντισε ο προπονητής της, ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες, να τους αποβάλει κάθε άγχος λέγοντας πως «σκοπός μας αυτόν τον καιρό είναι να βελτιωνόμαστε και όχι οι νίκες». Έχοντας μόνο μία νίκη, θα «κατέβουν» στο ΣΕΦ και αν παραμείνουν με αυτήν δεν θα τους πει κανείς τίποτα. Μόνο… ήρωες μπορούν να γίνουν σε αντίθετη περίπτωση.

Α, και μία υποσημείωση για το τέλος, αντί επιλόγου: αυτήν τη μία νίκη η Άλμπα την έχει επιτύχει στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ! Αν λέει κάτι αυτό…