Τι βλέπαμε πριν από τον Σλούκα;

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος με τη Μπάγερν ήταν σε μεγάλο ποσοστό αυτό που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. «Επιθετικός» σε άμυνα και επίθεση και με τον Κώστα Σλούκα να "θυμίζει" γιατί τόσα χρόνια είχε ανάγκη έναν top-class γκαρντ! 

Τι βλέπαμε πριν από τον Σλούκα;

Ωραία πραγματάκια είδαμε από το δεύτερο φιλικό του Ολυμπιακού στη Βαλένθια, κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Έτσι για να πάρουμε μία γεύση από αυτά που θέλει να εφαρμόσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και από το πώς θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του, η οποία έχει δουλίτσα ακόμα. Είναι οφθαλμοφανές... Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε, ούτε με την ήττα από τη Βιλερμπάν, ούτε από τη νίκη με τη Μπάγερν. Αυτά είναι για τους προπονητές και τους παίκτες. Να βλέπουν που βρίσκονται και να έχουν υλικό για βελτίωση και πρόοδο.

Επιθετική άμυνα

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο δεύτερο μέρος, τρέχοντας ένα επιμέρους 51-36 (από το 31-32 του πρώτου μέρους) πολύ απλά γιατί ήταν πολύ πιο επιθετικός στην άμυνά του. Προσπάθησε από το 2ο δεκάλεπτο να το βγάλει, αλλά ήταν μία ταχύτητα κάτω από αυτό που ήθελε. Έβγαινε πολύ πιο δυνατά παίκτης πάνω στη μπάλα, είτε με χετζ άουτ είτε για να μείνει πάνω στη μπάλα, ενώ ο Έλις έδειξε ότι υποστηρίζει πολύ καλά την επιθετική άμυνα που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόσο από την ομαδική άμυνα όσο και την ατομική. Είδαμε τον Χάρισον (σ.σ. στον οποίο είχε ξεκαθαρίσει ο κόουτς εξ αρχής, «αν είσαι αδιάφορος στην άμυνα θα κάθεσαι στον πάγκο»), να απλώνει χέρια και να κόβει/εμποδίζει τη πάσα. Είδαμε τα «τεσσάρια» (από νωρίς) να βάζουν χέρια χαμηλά για να μην πάρει ο παίκτης τους τη μπάλα στο χαμηλό ποστ. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν 8 κλεψίματα (από 4) στο δεύτερο μέρος όταν είχαν τα μισά στο πρώτο ημίχρονο.

Τρανζίσιον-ασίστ

Στο τουρνουά της Βαλένθια, ο Ολυμπιακός έδειξε την πρόθεσή του να τρέξει, να βγει στο τρανζίσιον. Με τη Βιλερμπάν δεν το κατάφερε όπως και όσο θα ήθελε, με τη Μπάγερν στο δεύτερο μέρος το έκανε. Γι αυτό και ανέβασε τις ασίστ του (0 στο 1ο δεκάλεπτο, 7 στο 3ο), πήρε εύκολα καλάθια και άνοιξε την «άμυνα» των Βαυαρών. Ιδίως από τη στιγμή που –μετά τα 0/6 τρίποντα στο 1ο δεκάλεπτο- μπήκε στο 2ο με 4/4, είχε την ψυχολογία και τα «καθαρά» σουτ από μακριά.

Σλούκας

Τεράστιο ρόλο, κι όχι απλά μεγάλο, στο να «τρέξει» την ομάδα και να τη βγάλει μπροστά όπως έπρεπε είχε ο Κώστας Σλούκας. Οργάνωσε, δημιούργησε, μοίρασε με τέτοιο τρόπο που σε έκανε να αναρωτηθείς «τι βλέπαμε πριν από αυτόν;». Στο πρώτο μέρος είχε 3 ασίστ, ταλαιπώρησε σε δύο περιπτώσεις τη μπάλα με τους υπόλοιπους τέσσερις να τον κοιτάνε ακούνητοι (κάτι που δεν αρέσει στον κόουτς), αλλά στη συνέχεια ήταν χάρμα ιδέσθαι. Μοίρασε 10 ασίστ στο δεύτερο μέρος, συνεργάστηκε έξοχα με τους ψηλούς με Έλις-Μάρτιν, έβγαλε πλαϊνά «πικ εν ρολ», συνεργάστηκε με τον ΜακΚίσικ που έκοβε (το κάνει εξαιρετικά) στη ρακέτα για να υποδεχθεί τη μπάλα και ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο, δείγμα του τι θέλει να βγάλει στο παρκέ. Τι δουλεύει για να γίνει φύση του, ταυτότητά του.

Χάρισον

Μου έκανε εντύπωση ο Χάρισον. Δεν είναι ο κλασικός Αμερικανός, που είναι σκόρερ, το ξέρει, γι αυτόν τον πήρε άλλωστε, οπότε όποτε κρατάει τη μπάλα στα χέρια του δεν βλέπει κανέναν και ή τη μπουμπουνάει ή πάει μέσα στο ντράιβ. Ο Χάρισον, που πήρε περισσότερες προσπάθειες σε σχέση με το ματς με τη Βιλερμπάν, «βλέπει» γήπεδο. Κοιτάει παρκέ και έχει στο μυαλό του (και) τη πάσα στον ψηλό κοντά στο καλάθι.

Λαρεντζάκης

Ξεχωριστή αναφορά και στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη την οποία κέρδισε. Από εκεί που ήταν εκτός αποστολής στα… φιλικά, από εκεί που μπήκε 12άδα, αλλά είδε όλο το ματς από τον πάγκο με τους Γάλλους, όχι απλά πήρε χρόνο συμμετοχής με τη Μπάγερν αλλά φαίνεται πως έλαβε και το «μήνυμα», πως «δεν θα σου χαριστεί αλλά θα τον κερδίσεις». Και είναι σε καλό δρόμο. Έβαλε τα τρίποντά του, πήρε το ντράιβ του, έπαιξε επιθετική άμυνα και έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο παρκέ. Πρέπει να συγκρατήσει μόνο τη μανούρα με τους αντιπάλους και το να μιλάει συνέχεια στους διαιτητές. Έχω την αίσθηση ότι του δώσανε φάουλ σε τρίποντο αντιπάλου γιατί από πριν είχε πει πολλά με τους διαιτητές. Σαν τιμωρία. Εξαιρετικός, αλλά φυσικά… τώρα ξεκίνησε. Είναι ακόμα στην αρχή της προσπάθειας, κάτι φυσικά που ισχύει για όλους.

Σημειώσεις…

* Ο Ολυμπιακός δέχτηκε καλάθι και έβγαλε αιφνιδιασμό απευθείας με μπέιζμπολ πάσα. Άσχετα αν το έχασε ο Παπανικολάου. Το βλέπαμε αυτό από τους αντιπάλους του. Καιρός ήταν να το δούμε και από αυτόν.

* Ο Ρέϊνολντς τον πήγε τον Μάρτιν μέχρι μέσα στην πρώτη τους μονομαχία.

* Η μπάλα περνάει πολύ κάθετα στον ψηλό. Το ψάχνουν, το επιζητούν. Από το high post απευθείας στην καρδιά της ρακέτας.

* Ο ΜακΚίσικ παίζει περισσότερο στο «2» και ελάχιστα στο «3».

* Ο Σλούκας στο φιλικό με τη Μπάγερν συνδέθηκε έξοχα με τον Χασάν Μάρτιν.

* Ο Μάρτιν και στα δύο φιλικά, ήταν πολύ καλύτερος στο 2ο μέρος απ΄ ότι στο 1ο. λες και ανεβάζει στροφές όσο περνάει η ώρα.

* Ο Ολυμπιακός στα πρώτα 8 και κάτι λεπτά στο 1ο δεκάλεπτο είχε μείνει στους 4 πόντους. Με 1.20 πριν τη λήξη της 1ης περιόδου έβαλε άλλους 6.

* Τα βίντεο είναι από το SEBHL.