Γλυνιαδάκης στο ΦΩΣ: «Οι αλλαγές στον ΕΣΑΚΕ πρέπει να γίνουν και να είναι άμεσες»
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) Ανδρέας Γλυνιαδάκης μιλά στο «ΦΩΣ» για την απόφαση της ΕΟΚ να καταργήσει τους ξένους στην Α2, για τα προβλήματα του ΕΣΑΚΕ και την «άμεση ανάγκη να επανασχεδιαστεί το brand name του πρωταθλήματος», αλλά και τη «μεγάλη απώλεια η απουσία του Ολυμπιακού από την Μπάσκετ Λιγκ».
Για τα ουκ ολίγα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ και δη του πρωταθλήματος της Α1, που είναι η «βιτρίνα» αυτού, την απόφαση της ΕΟΚ να καταργήσει τους ξένους από το πρωτάθλημα της Α2, αλλά και τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, που αποτελεί το όργανο και τη «φωνή» των Ελλήνων παικτών, μίλησε στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Ανδρέας Γλυνιαδάκης.
Ο Κρητικός σέντερ έχει πάρει Ευρωλίγκα τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με τον Παναθηναϊκό και έχει καταγράψει μια μακρά και πλούσια καριέρα, με αποκορύφωμα την παρουσία του στο ΝΒΑ με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Διαβάστε τις θέσεις του ΠΣΑΚ, τις προτάσεις που έχει κάνει, κυρίως με τη μείωση των ξένων στην Μπάσκετ Λιγκ, αλλά και την απόσταση που προκύπτει πολλές φορές ανάμεσα στο όργανο των παικτών και στον ΕΣΑΚΕ.
Ανδρέα, «καλωσορίσατε» με θέρμη, ως ΠΣΑΚ, την απόφαση της ΕΟΚ να μην αγωνιστούν ξένοι στο πρωτάθλημα της Α2.
Ένα πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια ήταν ότι η Α2 θα έπρεπε να απαρτίζεται μόνο από Έλληνες, επειδή ακριβώς δεν είναι επαγγελματική κατηγορία, δεν είναι εταιρείες οι ομάδες αλλά ερασιτεχνικά σωματεία, άρα μιλάμε για ένα ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα. Θέλουμε να έχουν την ευκαιρία οι Έλληνες παίκτες να παίζουν. Η συγκυρία είναι πως η Ομοσπονδία το έκανε φέτος, μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ζητάμε εμείς. Κάθε χρόνο το ζητάγαμε. Εμείς είπαμε ότι είναι θετικό και βγάλαμε και μία ανακοίνωση, γιατί αυτήν τη στιγμή θα χαθούν περίπου 20 θέσεις Ελλήνων στην Α1 από ομάδες που δεν θα συμμετέχουν. Έτσι λοιπόν αυτά τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον μία ευκαιρία να πάνε σε μια ομάδα της Α2, εφόσον δεν θα υπάρχουν ξένοι. Αυτό είναι το σκεπτικό του ΠΣΑΚ.
Στην ανακοίνωση αναφέρατε ότι «κάποιοι μας άκουσαν» σε αντίθεση με «άλλους». Στον ΕΣΑΚΕ αναφέρεστε;
Η αλήθεια είναι πως έχουμε ζητήσει και από τον ΕΣΑΚΕ ακριβώς το ίδιο. Θεωρούμε ότι εφόσον οι ομάδες στο πρωτάθλημα και τα μπάτζετ μειώνονται, το ενδιαφέρον του κόσμου θα στραφεί στους Έλληνες παίκτες. Είναι ένα μέτρο ώστε να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο, να ξαναγαπήσει και να ταυτιστεί με τους Έλληνες παίκτες ο κόσμος. Δεν είναι και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με τους έξι Αμερικανούς το πρωτάθλημα, ούτε όσον αφορά την προσέλευση του κοινού. Το αίτημά μας στον ΕΣΑΚΕ ήταν να μειωθούν οι ξένοι στο πρωτάθλημα και το έχουμε ζητήσει από το τέλος της χρονιάς, αλλά δεν βλέπουμε να πραγματοποιείται κάποια αλλαγή.
Σας «χτύπησε» λίγο άσχημα το ότι συζήτησαν στον ΕΣΑΚΕ για το τι θα κάνουν με το πρωτάθλημα, τώρα με τον κορονοϊό, και δεν κληθήκατε καν; Νιώσατε παραγκωνισμένοι;
Ακριβώς αυτό… Θεωρούμε ότι οι παίκτες έχουν το δικαίωμα -εφόσον οι ίδιοι συμμετέχουν και είναι τα πρόσωπα που αγωνίζονται στο παρκέ- και να γνωρίζουν και να λένε τη γνώμη τους. Όχι μόνο για το αν πρέπει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αλλά να λένε τη γνώμη τους και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το πρωτάθλημα. Είναι οι πρωταγωνιστές και πρέπει να ακούγεται η γνώμη τους. Σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι έπρεπε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε από κοινού.
Έχει περάσει κάποια πρότασή σας;
Έχουμε κάνει πολλές και τις έχουμε δημοσιοποιήσει. Κάποια συγκεκριμένη, όχι, δεν έχει περάσει. Εν προκειμένω το θέμα με τους ξένους, θεωρούμε ότι δεν προσφέρει κάτι ο 6ος ξένος να αμείβεται με 2.000 δολάρια. Οι ομάδες που παίζουν Ευρώπη να έχουν έξι ξένους, φυσικά και να έχουν, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1, όπως το ξέρουμε και το γνωρίζουμε, θεωρούμε πως ο 6ος ξένος δεν προσφέρει κάτι αυτήν τη στιγμή. Ένας ξένος που αλλάζει δύο με τρεις φορές τον χρόνο, που πληρώνεται με 2.000 δολάρια μ.ό. και δεν έχει να προσφέρει κάτι ούτε στους Έλληνες συμπαίκτες του, αφού πολλές φορές δεν είναι καλύτερος. Δεν προσφέρει κάτι στην ομάδα του στα στατιστικά και ούτε στο κοινό ως θέαμα. Θεωρούμε πως αυτή η θέση πρέπει να μειωθεί.
Για να κάνω τον «δικηγόρο του διαβόλου», ο ξένος θα μείνει τρεις μήνες μέχρι να «σωθεί» η ομάδα και μετά θα αποδεσμευτεί για να μειωθούν τα έξοδα, όπως ο μισθός του, το νοίκι κ.τ.λ.
Αυτό συνέβαινε παλαιότερα. Τώρα ο ΕΣΑΚΕ έχει βάλει έναν εσωτερικό κανονισμό που είναι σωστός, που σου λέει ότι θα τελειώσεις με όσους ξένους ξεκίνησες. Δεν μπορείς τον Απρίλιο ξαφνικά να βρεθείς με έναν ξένο και δύο επειδή δεν θες να πληρώσεις τους άλλους πέντε και να τους διώξεις.
Αυτό όμως, Ανδρέα, συμβαίνει κάποιες φορές μόνο στη θεωρία. Είναι κατατεθειμένα τα συμβόλαια, αλλά οι ξένοι παίκτες δεν παίζουν ή ακόμα είναι και εκτός Ελλάδας. Υπάρχει «παραθυράκι» εκεί…
Υπάρχει σε έναν βαθμό αυτό που λες, όχι με τη συχνότητα που το βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ναι, ενδεχομένως να συμβεί, είναι μια εξαίρεση όμως. Αυτό που βλέπαμε παλαιότερα, με ομάδες να τελειώνουν με δύο ξένους το πρωτάθλημα, δεν συμβαίνει πια.
Ως ΠΣΑΚ, σας βρίσκουν σύμφωνους οι αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα στον ΕΣΑΚΕ με την αύξηση της εγγυητικής στις 200.000 ευρώ (σ.σ. πήρε παράταση για του χρόνου) και του μπάτζετ μίνιμουμ στις 800 χιλιάδες;
Θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ο ορισμός ενός μπάτζετ. Η εγγυητική είναι σημαντικό να ανέβει για να μην παρατηρούνται φαινόμενα ομάδων οι οποίες χρωστάνε και αθλητές που δεν μπορούν να πληρωθούν. Να διασφαλίζει τις υποχρεώσεις μιας ομάδας. Η οριοθέτηση του μπάτζετ, παράλληλα, είναι σημαντικό ώστε ένας άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ να γνωρίζει πως πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και να είναι ανταγωνιστικός.
«Φωνάζει» ότι δεν πάει κάτι καλά στο μπάσκετ, όταν βλέπουμε από τη μία επενδυτές να φεύγουν και από την άλλη «αγοραπωλησίες» με τους ΑΦΜ, με αποτέλεσμα ομάδες που είχαν «πέσει» να μένουν;
Είναι σημαντικό να μένουν στον χώρο και να επενδύουν άνθρωποι οι οποίοι το αγαπάνε και οι οποίοι προσφέρουν. Και υπάρχουν αρκετοί πρόεδροι που το κάνουν αυτό και για αρκετά χρόνια, να το λέμε αυτό. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι λίγο -αν θέλεις- πρόσκαιρες. Χωρίς πλάνο, χωρίς στόχο. Ομάδες που ανεβαίνουν για να «πέσουν» και μετά ξανά το ίδιο. Δεν είναι η πλειονότητα, αλλά υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που δεν διαφημίζουν το ελληνικό μπάσκετ.
Δεν είναι η πλειονότητα, αλλά σίγουρα βαράει η… καμπάνα όταν αποχωρεί ένας επενδυτής όπως ο Ζομπανάκης…
Όταν ένας τόσο σοβαρός και σωστός επενδυτής μέχρι και την τελευταία υποχρέωση σε μια ομάδα για 10 χρόνια αποχωρεί, αυτό είναι και ένα δείγμα ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και να είναι άμεσες στον ΕΣΑΚΕ.
Επειδή δεν βγήκαν και πολλά προς τα έξω, πώς πήγε η ΓΣ που είχατε στον ΠΣΑΚ στο ΟΑΚΑ; Τι γραμμή χαράξατε;
Δεχθήκαμε πολλά μηνύματα, τηλεφωνήματα, σχόλια από αθλητές, από Α1 και Α2 κυρίως. Εμείς καλέσαμε τον κόσμο να έρθει να το συζητήσουμε από κοντά, να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Δυστυχώς η προσέλευση ήταν πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενημερώσαμε τα μέλη και όλα τα παιδιά που ήρθαν για το τι συμβαίνει και προχωράμε στη γραμμή που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάποιες πάγιες θέσεις για να γίνει το πρωτάθλημα καλύτερο, και της Α1 και της Α2.
Θα ήθελα το σχόλιό σου για την απουσία του Ολυμπιακού.
Επειδή έχω παίξει στον Ολυμπιακό, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει Ολυμπιακός, Πειραιάς, το brand name αυτό στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι ένα τεράστιο όνομα και είναι μία τεράστια απώλεια για όλους: Για τον κόσμο, για το πρωτάθλημα, για τον ΕΣΑΚΕ. Η φυσική θέση μιας τέτοιας μεγάλης ομάδας είναι μόνο η πρώτη κατηγορία. Είναι μεγάλη η απώλεια. Και ως παίκτης που έχω περάσει από τον Ολυμπιακό αλλά και γενικότερα ως φίλαθλος θα ήθελα να βλέπω τον Ολυμπιακό στην Α1 και εκεί του αξίζει να είναι πραγματικά. Όμως, σέβομαι απόλυτα την επιλογή του. Τη σέβομαι απόλυτα!
Το να πάμε -όπως φαίνεται- σε ένα πρωτάθλημα με δέκα ομάδες, πιστεύεις ότι θα είναι ένα είδος «εκκαθάρισης»; Θα συμμαζέψει κάπως την κατάσταση;
Κοίταξε, να πάμε με τόσες ομάδες, που θα μπορούν όμως να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Αν αυτός ο αριθμός είναι δέκα… να πάμε με δέκα. Το να έχουμε ομάδες που δεν πληρώνουν τη μισή σεζόν ή και ολόκληρη δεν έχει νόημα για κανέναν αθλητή που θέλει να παίζει στην Α1. Το ότι μειώνονται -με λιγότερες ομάδες- οι θέσεις για τους Έλληνες αθλητές είναι αποτέλεσμα βέβαια αυτού και είναι λυπηρό, όμως ταυτόχρονα πρέπει να μείνουν τόσες ομάδες όσες αντέχουν η χώρα, οι χορηγοί, το πρωτάθλημα και τόσες ομάδες όσες αντέχουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία ημέρα.
Σχετικά με τις οφειλές, έχετε ως ΠΣΑΚ θέσει κάποια δικλίδα ασφαλείας για τα μέλη;
Οι κανονισμοί υπάρχουν και στο δικαστήριο κάνεις την προσφυγή σου και μένεις ελεύθερος. Απλά τα πράγματα είναι δύσκολα για πολλούς λόγους. Εμείς αυτό που προτείνουμε ως ΠΣΑΚ για το πρωτάθλημα είναι ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να επανασχεδιαστεί το brand name που λέγεται ΕΣΑΚΕ, που λέγεται Α1, που λέγεται εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ο τρόπος που θα προσεγγίζουν οι ομάδες τις τοπικές κοινωνίες, ο τρόπος που ο ΕΣΑΚΕ θα διαφημίζει το πρωτάθλημα σε όλη την Ελλάδα, φτιάχνοντας ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, προσφέροντας σε ένα παιδί που θα παρακολουθήσει στο γήπεδο κάποιο αναμνηστικό, δίνοντας πράγματα πίσω πολύ περισσότερα από αυτά που κάνουμε, ακόμα και μαζί (με τον ΠΣΑΚ) σε ιδρύματα.
Να υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα επαναδιαφημίσουν το πρωτάθλημα και θα κάνουν ένα restart. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με έναν διευθυντή μάρκετινγκ ή μια εταιρεία μάρκετινγκ. Θα πρέπει να μειωθούν και οι ξένοι αθλητές όπως είπαμε, τουλάχιστον στις ομάδες που δεν παίζουν Ευρώπη. Οι υπόλοιπες να διατηρούν στο ρόστερ τους τούς ξένους που επιθυμούν, όπως συμβαίνει στην Ευρωλίγκα για παράδειγμα.
Αν είχες την ευκαιρία να αλλάξεις ένα πράγμα στο μπάσκετ αύριο, καταλαβαίνω πως θα ήταν ο αριθμός των ξένων, έτσι δεν είναι;
Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν αυτό, ναι…
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΠΣΑΚ ΣΤΟΝ ΕΣΑΚΕ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2020
Α) H έναρξη των συμβολαίων των αθλητών να γίνεται με την έναρξη της προετοιμασίας των ομάδων.
Β) Μείωση των ξένων για την περίοδο 2020-21 σε τέσσερις.
Γ) Δυνατότητα μεταγραφής δύο Ελλήνων αθλητών στην ίδια αγωνιστική περίοδο για τον 1ο γύρο και ενός ακόμη για τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος.
Δ) Ώρες διεξαγωγής των αγώνων του Σαββάτου μετά τις 17:00 και της Κυριακής οποιαδήποτε ώρα.
Ε) Κοινές δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με τον ΕΣΑΚΕ.
ΣΤ) Αύξηση εγγυητικής επιστολής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ