Μπαρτζώκας: Τον ξέρουν και τους… ξέρει!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ένα… πλεονέκτημα την προετοιμασία του: οι 13 από τους 17 παίκτες έχουν ήδη δουλέψει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία του.

Μπαρτζώκας: Τον ξέρουν και τους… ξέρει!

Το «Α» και το «Ω» για μία καινούργια ομάδα είναι η αφομοίωση και η κατανόηση της φιλοσοφίας του προπονητή και των πληροφοριών με τις οποίες θα τροφοδοτήσει τους παίκτες (σ.σ. μια ομάδα έχει πάνω από 100 συστήματα) και κατόπιν η ομοιογένεια, η μεταξύ τους χημεία και οι συνεργασίες που θα βγάζουν στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός, μετά από δύο χρόνια έντονης περιπέτειας και παλινωδιών, αλλαγών τριών προπονητών και… 20 παικτών, μπαίνει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε μια εποχή σταθερότητας και κανονικότητας. Είναι νέα ομάδα, έχει κάνει 6 (φέτος)+3 αλλαγές προσώπων (από πέρσι των Χαραλαμπόπουλου, Μακ Κίσικ, Έλις), κάτι λιγότερο από το μισό ρόστερ δηλαδή, ωστόσο ξεκίνησε την προετοιμασία του με ένα πλεονέκτημα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνωρίζει τους περισσότερους από αυτούς σχεδόν άριστα και το ίδιο οι 13 από τους 17 του ρόστερ (με τον Ποκουσέφσκι) ξέρουν καλά τη φιλοσοφία του προπονητή τους.

Κι όταν λέμε γνωρίζονται, δεν εννοούμε πως ξέρουν απλά τη φιλοσοφία του, όπως του Σφαιρόπουλου, του Λάσο, του Ιτούδη, του Πασκουάλ. Έχουν δουλέψει μαζί του, τον ξέρουν από πρώτο χέρι, τον έχουν ζήσει σε προπονήσεις, σε αγώνες, σε κρίσιμες καταστάσεις, σε δύσκολες συνθήκες, σε επιτυχίες… Από την καλή και την ανάποδη.

Οι… παλιοί

Σίγουρα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που έφυγε ο κόουτς από τον Ολυμπιακό πηγαίνοντας αρχικά στη Λοκομοτίβ Κουμπάν και αναπόφευκτα -το είπε και ο ίδιος άλλωστε- δεν είναι ούτε ο ίδιος άνθρωπος ούτε ο ίδιος προπονητής, αλλά οι βασικές αρχές, ο τρόπος δουλειάς, η φιλοσοφία παραμένουν και αυτά τα γνωρίζουν όλοι οι παλιοί, όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, φυσικά και ο Κώστας Σλούκας, τον οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας άφησε ως prospect και με τη συμβολή του έφερε πίσω στον Πειραιά έναν ολοκληρωμένο ηγέτη. Γνωρίζονται οι δυο τους καλά, δούλεψαν δύο χρόνια μαζί, ζήσανε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο και δύσκολες καταστάσεις στην Ελλάδα.

Οι του... εξωτερικού

Τον Γιώργο Μπαρτζώκα βέβαια γνωρίζουν άριστα και οι Σάσα Βεζένκοφ και Τσαρλς Τζένκινς, με τους οποίους συνεργάστηκε στο εξωτερικό και όχι σε συνθήκες Ολυμπιακού. Ο Βεζένκοφ μάλιστα υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού στην Μπαρτσελόνα (2016-17) έπαιξε σε 30 αγώνες έχοντας 7,5 πόντους μ.ό., τον υψηλότερο στην καριέρα του (7,1 πέρσι με τον Ολυμπιακό), 67,6% δίποντα (το υψηλότερο), 47,9% τρίποντα (επίσης το υψηλότερο) και 3,2 ριμπάουντ ανά ματς.

Με τον Τσαρλς Τζένκινς συνεργάστηκε δύο χρόνια στη Χίμκι (2017-19). Τον διάλεξε μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις με τον Ερυθρό Αστέρα, θέλοντας να τον «κουμπώσει» με τον Αλεξέι Σβεντ και να βάλει στην ομάδα τα αμυντικά του στοιχεία. Όχι ότι τα πήγε άσχημα και μπροστά, σε 63 ματς συνολικά στην Ευρωλίγκα που έπαιξε: την πρώτη σεζόν είχε 5,5 πόντους με 45,9% δίποντα και 45,1% τρίποντα, 1,7 ασίστ και σχεδόν 1 κλέψιμο και τη δεύτερη είχε 6,9 πόντους μ.ό. με 57,8% δίποντα, 42% τρίποντα, 1,2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Οι περσινοί

Τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τις βασικές αρχές του και τον τρόπο δουλειάς του γνωρίζουν πολύ καλά φυσικά και οι περσινοί παίκτες. Δούλεψε μαζί τους για τρεις μήνες περίπου, δώσανε 10 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, ένα πάρα πολύ καλό δείγμα δηλαδή από τη συνεργασία τους. Τον ξέρει ήδη ο Κόνιαρης λοιπόν, ο μικρός ο Νικολαΐδης, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Μακ Κίσικ, ο Έλις, ο Χρηστίδης που συμμετείχε στις προπονήσεις, φυσικά ο Ποκουσέφσκι…

Είδατε πόσο μεγάλη σημασία είχε τελικά να αναλάβει προπονητής με «μέλλον» από πέρσι και να μην καιγόταν εντελώς η χρονιά; Ο Μπαρτζώκας από τον περασμένο Γενάρη δούλευε με φόντο την επόμενη σεζόν.

Οι 4 «άγνωστοι»

Μόνο τέσσερις παίκτες έχουν τις πρώτες τους εικόνες από τη δουλειά και τη φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού. Ο Χασάν Μάρτιν -με τον οποίο συζητούσε από τον περασμένο Γενάρη αλλά δεν τον έδινε η Μπουντούτσνοστ και πήρε μετά τον Οκτάβιους Έλις-, ο Άαρον Χάρισον για τον οποίο έχει κάνει τεράστια έρευνα, ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ που τον μελέτησε και αποφάσισε ακαριαία πως είχε τα στοιχεία που ζητούσε και δεν ήθελε να τον χάσει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, τον οποίο ο Ολυμπιακός είχε κλείσει πριν συνεργαστεί ξανά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά κάνει στον Έλληνα κόουτς και γι’ αυτό προχώρησε η συμφωνία!