Ολυμπιακός: Προσέθεσε ό,τι ακριβώς του έλειπε!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε τα στοιχεία αυτά που «φώναζαν» πως απουσίαζαν και κρίνονταν απαραίτητα για αυτό που θέλει να βγάλει στο παρκέ: δημιουργία, μέγεθος, άμυνα! * Επιστροφή στην κανονικότητα! 

Ολυμπιακός: Προσέθεσε ό,τι ακριβώς του έλειπε!

Ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ διαφορετικός την επόμενη σεζόν. Το τι θα πετύχει και πού θα φτάσει δεν μπορεί ούτε ο Γιώργος Μπαρτζώκας να το γνωρίζει, δεν έχει δουλέψει καν με όλους μαζί ακόμα, αλλά αφενός δεν θα έχει καμία σχέση με τις δύο τελευταίες σεζόν, όπου η αλήθεια είναι πως βγήκε από τα… καλούπια του, αφετέρου ο Έλληνας τεχνικός έχοντας αναλάβει από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν την ομάδα διέγνωσε νωρίς νωρίς -ενώ έκανε και πολλές συζητήσεις με τους παλαιότερους παίκτες- τα στοιχεία αυτά που έλειπαν και φρόντισε να προσθέσει αρκετά από αυτά που ήθελε. Δηλαδή…

Έβαλε δημιουργία

Όλο το βάρος, όπως είναι λογικό, είχε πέσει στη δημιουργία και τον γκαρντ αυτόν που θα «σηκώσει» την ομάδα και θα την κουμαντάρει. Εξαρχής «έδειξε» στη διοίκηση τον Κώστα Σλούκα προσθέτοντας στην ομάδα έναν ολοκληρωμένο γκαρντ με δημιουργία και ηγετικότητα. Πέρσι, πλην του Βασίλη Σπανούλη, ουδείς άλλος δημιουργούσε στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός ήταν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωλίγκα σε ασίστ και γι’ αυτό προσέθεσε ο κόουτς τον Τέιλορ Ρότσεστι στη συνέχεια, ο οποίος είχε κάποια καλά ματς κι άλλα βέβαια που δεν βοήθησε.

Μέγεθος και αλλαγές στην άμυνα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βάσισε τον σχεδιασμό του πάνω σε δύο στοιχεία. Ήθελε αθλητικότητα και μέγεθος. Είναι γνωστή η τακτική του να παίζει στην άμυνα με αλλαγές, οπότε κινήθηκε ανάλογα στις μεταγραφικές του κινήσεις για ενίσχυση της ομάδας. Μετά τα σκριν και τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα επ’ ουδενί θέλει να δημιουργείται πλεονέκτημα για τον αντίπαλο και να βγαίνουν μις ματς. Έπαιξε τον ρόλο του (κι αυτό) στην απόφαση για τον Άαρον Χάρισον το ότι μπορεί να μαρκάρει και να καλύψει από το «1» έως το «3», είχε ανάγκη (όπως αναλύσαμε πρόσφατα διεξοδικά) ο Ολυμπιακός έναν παίκτη όπως ο Τσαρλς Τζένκινς με αυτά τα αμυντικά στοιχεία, τη στιγμή που πέρσι τα αντίπαλα γκαρντ… έκαναν πάρτι κόντρα στην περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού.

Έχει πλέον παίκτες να πιέσουν στην μπάλα (και ο Παπανικολάου και ο Μακ Κίσικ) και ήταν στα άμεσα πλάνα του και η βελτίωση αυτού του κομματιού, καθώς πέρσι στην περιφέρειά του ο Ολυμπιακός δεν είχε παίκτες με αμυντικά στοιχεία. Γιατί όσο κι αν προσπαθήσεις μέσα από την ομαδική άμυνα, τα προβλήματα θα εμφανίζονται.

«Διπλοθεσίτες»

Πάνω σε αυτήν την αρχή του κόουτς στην άμυνα, αλλά και στα σωματικά μεγέθη, παρατηρεί κανείς πως ο Ολυμπιακός θα έχει παίκτες -κάτι στο οποίο αρέσκεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας καθώς το επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ- που θα μπορούν να αγωνίζονται σε παραπάνω από μία θέσεις. Τρανταχτό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί ήδη ο Σακίλ Μακ Κίσικ τον οποίο μετακίνησε στο «3» ο Έλληνας τεχνικός. Ο Άαρον Χάρισον μπορεί να παίξει στο «3» και κατά συνθήκη στο «1», ενώ πρόσφατα ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πει πως έχει στο μυαλό του να παίξουν μαζί οι Βεζένκοφ - Πρίντεζης, καθώς ο πρώτος μπορεί να αγωνιστεί και στο «3».

Σχήμα με τρεις γκαρντ

Με ένα ρόστερ 16 παικτών, ο Έλληνας προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί να ανακατέψει με ευχέρεια την τράπουλα και να δοκιμάσει πολλά σχήματα. Ο Τζένκινς για παράδειγμα έχει συνηθίσει να παίζει δίπλα σε δημιουργικό γκαρντ και ανάλογα με τις ανάγκες δεν θα έρχεται μόνο πίσω από τον Σλούκα, αλλά θα παίζουν και μαζί, όπως αρκετά βέβαια αναμένεται να δούμε και σχήμα με τρεις γκαρντ, από τη στιγμή που προστέθηκαν στο «2» ο Χάρισον και στο «3» πήγε ο Μακ Κίσικ.

Επέστρεψε η κανονικότητα

Αυτό που θα δούμε σίγουρα πάντως είναι… μπάσκετ! Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κανονικότητα. Για λόγους διάφορους που έχουν αναλυθεί η «αλλαγή σελίδας» και φιλοσοφίας με τον Ντέιβιντ Μπλατ δεν επήλθε, αν και η επιλογή εκείνη την περίοδο ήταν καθ’ όλα εύστοχη και είχε σπείρει ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Το ταμείο όμως έδειξε… μείον και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να επαναφέρει εν πρώτοις το DNA του Ολυμπιακού και να τον βάλει εκ νέου στις ράγες. Με τις αλλαγές του, με τη δική του μπασκετική φιλοσοφία και ιδέες, αλλά πάνω απ’ όλα με τη σωστή νοοτροπία που χαρακτήριζε χρόνια τώρα τον Ολυμπιακό. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει μπάσκετ. Γρήγορο, σύγχρονο, μπάσκετ Μπαρτζώκα και που ο κόσμος του θα ανυπομονεί να τον δει. Το χειρότερο ήταν που την τελευταία διετία οι φίλοι του είχαν πάθει ανοσία στην ήττα και έφτασαν στο σημείο να μην τους… ενοχλεί γιατί το περίμεναν.

Αυτά θα «θαφτούν» στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κανονικότητα και θα παίξει μπάσκετ. Τώρα το τι θα καταφέρει -καθώς φυσικά και δεν παίζει μόνος του και όπως θα έχετε παρατηρήσει ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί πάρα πολύ και πολλές ομάδες δυνάμωσαν, ενώ είναι ξεκάθαρα τα φαβορί για φάιναλ 4- θα το δούμε εν καιρώ. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Η ουσία είναι πως επέστρεψαν ο ενθουσιασμός και η κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα!