Α1 γυναικών μπάσκετ: «Τα μαζεύουν» οι ξένες από την Ελλάδα

Υπό διάλυση το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών μπάσκετ, καθώς οι περισσότερες ξένες έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα

Α1 γυναικών μπάσκετ: «Τα μαζεύουν» οι ξένες από την Ελλάδα

Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ γυναικών αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό που έχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διακοπεί. Διοργανώτρια αρχή στη χώρα μας, θυμίζουμε πως είναι η Ελληνική Ομοσπονδία (ΕΟΚ) ενώ δεν λογίζεται -και δεν είναι- επαγγελματική λίγκα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την Α1 Ανδρών.

Δεν θα ήταν υπερβολή, ούτε αυθαίρετο συμπέρασμα αν λέγαμε πως το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον... αέρα. Ουδείς γνωρίζει πώς και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορέσει να ξεκινήσει στο μέλλον από την στιγμή που αρκετές ομάδες άρχισαν να ...φυλλορροούν σε επίπεδο έμψυχου υλικού. Αρκετές ξένες παίκτριες έχουν αποχωρήσει αναζητώντας νέα επαγγελματική στέγη, ενώ άλλες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Αλαλούμ επικρατεί με το θέμα των συμβολαίων. Κάποιες ομάδες συνεχίζουν να καταβάλουν κανονικά μισθούς, κάποιες άλλες προχώρησαν σε διακανονισμούς ψαλιδίσματος κατά 50% κι άλλες καταβάλουν μόλις το 30% των αμοιβών. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που απλώς έχουν σηκώσει τα χέρια...ψηλά μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το στενάχωρο είναι πως οι Ελληνίδες παίκτριες αγωνίζονται στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστες.

"Είναι αναγκαίο να έχουμε το αργότερο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου μια εικόνα σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος, τουλάχιστον ένα πλάνο. Μέχρι πότε θα κρατούν τις παίκτριες οι ομάδες;" αναρωτιέται εκπρόσωπος σωματείου.

Ας δούμε όμως τι ισχύει αυτή τη στιγμή με τις ξένες παίκτριες των ομάδων στην Α1 Γυναικών:

Σπόρτιγκ

Με την έναρξη της πανδημίας και την διακοπή του πρωταθλήματος και οι τρεις Αμερικανίδες (Σκάιφ, Σμιθ, Γκάι) αποχώρησαν και αποτελούν παρελθόν από την ομάδα.

Δάφνη Αγίου Δημητρίου

Παρελθόν αποτελούν οι Ότο και Κουϊνόνες. Η Ουϊτεντ έχει μεταβεί στην Αμερική και αναμένει τις εξελίξεις για να επιστρέψει.

Νίκη Λευκάδας

Οι Σνάιντερ και Μακέι επέστρεψαν στις ΗΠΑ και αναμένουν την επανέναρξη για να επιστρέψουν. Οι Σπηλιώτις και Μπεσόλο παραμένουν στη Λευκάδα.

Εσπερίδες

Η Κράιμπλ αποτελεί παρελθόν καθώς συνεχίζει την καριέρα της στη Γερμανία. Η Ουίλαρντ επέστρεψε στις ΗΠΑ και η Γκίλντεϊ αναμένει τις εξελίξεις στη χώρα μας.

ΕΦΑΟ Ζωγράφου

Οι ξένες της ομάδας (Τέιλορ, Μόμπλεϊ) παραμένουν στη χώρα μας.

ΠΑΟΚ

Παρελθόν από την ομάδα αποτελεί η Φλούκερ (κοινή συναινέσει η λύση συμβολαίου). Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν Ακλ και Μέιο.

Κρόνος Αγίου Δημητρίου

Η Γκόρντον έφυγε καθώς βρήκε συμβόλαιο στη Φινλανδία. Η Χόκινς μετακόμισε στη Ρουμανία και η Τσίλντρες έφυγε για τις ΗΠΑ (κοινή συναινέσει λύση συνεργασίας).

Χανιά

Η Σκοτ αναχώρησε για τις ΗΠΑ και δεν θα επιστρέψει, η Μπουθ βρήκε συμβόλαιο στη Βουλγαρία ενώ η Ντράμοντ παραμένει στη Κρήτη.

Ολυμπιακός

Και οι τρεις ξένες (Ρέιμερ, Κόστοβιτς, Ντέιβις) παραμένουν στη χώρα μας.

Παναθηναϊκός

Στην Ελλάδα παραμένουν Χιούστον, Ριντ και Μόργκαν.

Ελευθερία Μοσχάτου

Παρελθόν αποτελούν οι: Μπαλαράμπε, Έιβερι, Μότλεϊ και Γιοβάνοβιτς. Δεν θα επιστρέψουν.

ΠΑΣ Γιάννινα

Οι Μπάτλερ και Κούπερ παραμένουν στα Γιάννενα. Το ίδιο και η Πανούσις. Παρελθόν αποτελεί η Βέντρελ που πλέον παίζει στην Ισπανία.

**Τέλος, αβέβαιο είναι με το πέρας και του Νοεμβρίου πόσες άλλες ξένες ενόψει και Χριστουγέννων θα θελήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Πηγή: sportbubble.gr