MotoGP: Αγώνες Σπριντ σε κάθε GP από το 2023

Στο πλαίσιο του GP Αυστρίας, η Επιτροπή του MotoGP ανακοίνωσε μια μεγάλη αλλαγή στην μορφή των αγώνων, αφού από το 2023 σε κάθε grand prix, θα γίνεται και ένας Αγώνας Σπριντ.

MotoGP: Αγώνες Σπριντ σε κάθε GP από το 2023

Δύο σεζόν μετά την εισαγωγή του format με τους Αγώνες Σπριντ κατά την διάρκεια των τριημέρων στο πρωτάθλημα της Formula 1, οι ιθύνοντες του MotoGP ακολούθησαν το παράδειγμα και θα εισαγάγουν με τη σειρά τους έναν επιπλέον αγώνα, μικρότερης διάρκειας στα τριήμερα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας.

Οι Αγώνες Σπριντ θα λαμβάνουν χώρα τα Σάββατα και θα έχουν περίπου την μισή διάρκεια σε γύρους από τον «κυρίως» αγώνα της Κυριακής. Οι αναβάτες που θα τερματίζουν στις 9 πρώτες θέσεις θα παίρνουν βαθμούς όπως παρακάτω:

- 1η Θέση: 12 β.

- 2η Θέση: 9 β.

- 3η Θέση: 7 β.

- 4η Θέση: 6 β.

- 5η Θέση: 5 β.

- 6η Θέση: 4 β.

- 7η Θέση: 3 β.

- 8η Θέση: 2 β.

- 9η Θέση: 1 β.

Ο Αγώνας Σπριντ ωστόσο δεν θα επηρεάζει την σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στην Formula 1. Αυτό θα το κάνουν οι κατατακτήριες δοκιμές, που θα συνεχίσουν να διεξάγονται με την ίδια μορφή των Q1 και Q2. Ο συνολικός χρόνος που θα έχουν οι αναβάτες στην πίστα στη διάρκεια του 3ημέρου θα παραμείνει ως έχει, όπως και ο συνολικός αριθμός από ελαστικά που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Πώς διαμορφώνεται το αγωνιστικό 3ήμερο

Την Παρασκευή θα διεξάγονται δύο περίοδοι ελεύθερων δοκιμών, που θα έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, και από τα συνδυασμένα αποτελέσματά τους θα προκύπτουν οι αναβάτες που θα περνούν απευθείας στο Q2. To πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει μια 30λεπτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών, με την ίδια λογική του FP4 που υπάρχει τώρα, και στην συνέχεια τα Q1 και Q2. Ο Αγώνας Σπριντ του Σαββάτου θα ξεκινάει στις 15:00. Οι Κυριακές δεν αλλάζουν.

Το μορφή του 3ημέρου για τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τις Moto2 και Moto3, δεν θα αλλάξει, εκτός από μικρή αλλαγή στη σειρά που θα διεξάγονται οι περίοδοι. Κάθε αγωνιστική ημέρα η περίοδος που αφορά το MotoGP θα είναι η τελευταία σε κάθε «δέσμη». Πρώτα θα γίνεται η Moto3, μετά η Moto2 και στο τέλος η MotoGP.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή του MotoGP: «Η εισαγωγή των Αγώνων Σπριντ επιτρέπει σε κάθε μέρα ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου να προσφέρει στους οπαδούς και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την καλύτερη δυνατή εμπειρία εντός και εκτός πίστας, με τη δράση την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή εστιασμένη στο μέγιστο θέαμα για να αναδείξουν τα καλύτερα του MotoGP. Επιπλέον, η νέα μορφή θα προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες παρακολούθησης στους θαυμαστές, στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και στα μέσα ενημέρωσης σε όλο το 3ήμερο και θα ανεβάσει το προφίλ της κατηγορίας MotoGP χωρίς να μειώσει αυτό των Moto2 και Moto3».

Τέλος, το καλεντάρι της επόμενης σεζόν αναμένεται να γίνει γνωστό κατά τον Σεπτέμβριο κι αναμένεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 αγώνες, αρχής γενομένης από το GP Πορτογαλίας τον προσεχή Μάρτιο