«Ο Σουμάχερ είναι εντελώς διαφορετικός σήμερα απ' ό,τι τον θυμόμαστε»

Ο έγκριτος νευροχειρουργός Νίκολα Ατσιάρι μιλάει για την περίπτωση του Γερμανού πρώην πιλότου της F1 και σχολιάζει όσα έχουν ακουστεί για τις πιθανότητες βελτίωσής του στο μέλλον.

«Ο Σουμάχερ είναι εντελώς διαφορετικός σήμερα απ' ό,τι τον θυμόμαστε»

Πολλά έχουν ακουστεί για το πολυσυζητημένο ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ και τις πιθανότητες ανάρρωσής του από το χτύπημα που υπέστη την αποφράδα 29η Δεκεμβρίου του 2013 καθώς έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις.

Ο Γερμανός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 ως γνωστό υπέστη σοβαρή εγκεφαλική ζημιά, ωστόσο ο ζήλος των δικών του ανθρώπων και φυσικά η οικονομική του κατάσταση, του έχουν επιτρέψει όχι μόνο να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή, αλλά να παρουσιάζει και σχετική βελτίωση στην κατάστασή του.

Για τον βαθμό της επανάκαμψής του, βέβαια, όπως και για την πιθανότητα περαιτέρω βελτίωσης στο μέλλον, έχουν ακουστεί πολλά. Μάλιστα, κάποιοι εμφανίζονται υπεραισιόδοξοι, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα θετικά μηνύματα που προέρχονται από το περιβάλλον του «Σούμι».

Για το ζήτημα μίλησε ο έγκριτος νευροχειρουργός Νίκολα Ατσιάρι, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο «Μπελάρια» στη Μπολόνια της Ιταλίας, δίνοντας την πραγματική διάσταση της υπόθεσης. Ουσιαστικά, ο δρ. Ατσιάρι τόνισε πως άπαντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο τραυματισμός που υπέστη ο Σουμάχερ στο κεφάλι, αφήνει περιορισμένα περιθώρια ανάρρωσης:

«Θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός, διότι κανένας -πέρα από όσους έχουν στενή επαφή μαζί του- δεν μπορεί να είναι σίγουρος για όσα λέγονται δημόσια σχετικά με την κατάσταση του Σουμάχερ. Παρ' όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι αν σκεφτούμε την κατάσταση του πρωταθλητή έξι χρόνια μετά το ατύχημα, θα πρέπει να φανταστούμε έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό από αυτόν που θυμόμαστε στις πίστες της Formula 1.

Ο Σουμάχερ έχει λάβει έντονη και μακρά φροντίδα όλο αυτό το διάστημα, όντας καθηλωμένος σε κρεβάτι και καρέκλα. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση στον σκελετό και τους μύες του. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης που υπέστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κύριο μέλημα δεν είναι η ανάρρωση, αλλά η διατήρηση της λειτουργίας των βασικών οργάνων.

Ο Μίκαελ χρειάζεται φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο, έχοντας γύρω του μια ομάδα ιατρών και φυσικοθεραπευτών. Ο τραυματισμός που υπέστη έχει επιπτώσεις όπως μυική ατροφία, πρόβλημα τους τένοντες, οστεοπόρωση κ.α. Είναι μια κατάσταση η οποία σε περιπτώσεις όπου ο παθών δεν είναι οικονομικά εύρωστος, έχει συχνά ως αποτέλεσμα ένα πρόωρο τέλος, εξαιτίας μη αναστρέψιμων επιπτώσεων», κατέληξε ο Ατσιάρι.