Άιρτον Σένα: Όταν γεννήθηκε ο θρύλος της Formula 1

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Formula 1, ο μυθικός Άιρτον Σένα. 

Άιρτον Σένα: Όταν γεννήθηκε ο θρύλος της Formula 1

Ήταν 21 Μαρτίου του 1960 όταν ο Άιρτον Σένα γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για την ταχύτητα και για τα μηχανοκίνητα σπορ.

Στις 7 Απριλίου του 1984 ο Βραζιλιάνος πανηγύρισε τον πρώτο του βαθμό στη Formula 1 με το μονοθέσιο της Toleman στο Γκραν Πρι της Νότιας Αφρικής. Οι επιδόσεις του σε συνδυασμό με την αγωνιστική του κατάρτιση ανάγκασε την Lotus να τον κάνει δικό της. Ο Σένα συνέχισε να εντυπωσιάζει δείχνοντας στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού πως το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία της Formula 1.

Το 1988 ο Σένα πήρε μεταγραφή στη McLaren-Honda εκεί όπου βρήκε τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Άλεν Προστ. Η συνύπαρξη των δύο μεγάλων οδηγών δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, με την σχέση τους να κλονίζεται αρκετές φορές. Το τέλος της χρονιάς βρήκε χαρούμενο τον Άιρτον που πανηγύρισε το πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του με οκτώ νίκες.

Το 1989 ο Προστ αποχώρησε από την ομάδα για λογαριασμό της Ferrari ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον Σένα για την κατάκτηση της κορυφής. Η επόμενη διετία (1990-1991) ανήκε στον Βραζιλιάνο που κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Έχοντας στο ενεργητικό του τρία παγκόσμια πρωταθλήματα ο Βραζιλιάνος πιλότος έβαλε πλώρη για το τέταρτο προσωπικό του τίτλο.

Η μοίρα όμως του επιφύλασσε άλλα παιχνίδια καθώς το 1994 έμελλε να αγωνιστεί για τελευταία φορά στη ζωή του. Ήταν 1 Μαΐου στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην Ίμολα. Στην πρώτη θέση του αγώνα εκκινούσε ο Σένα ο οποίος ήταν έτοιμος για μία ακόμα νίκη. Για αδιευκρίνιστους (μέχρι σήμερα) λόγους ο Βραζιλιάνος έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου στη στροφή Ταμπορέλο με αποτέλεσμα να πέσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο τοίχο.

Άπαντες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα το περιστατικό και ευχόντουσαν να μην είναι τίποτα το σοβαρό. Ο Σένα μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο εκεί όπου δύο ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Από εκεί τη στιγμή τίποτα δεν έμοιαζε ίδιο στη Formula 1 η οποία ποτέ δεν ξεχνά τον σπουδαίο αυτόν πιλότο.

Η απλότητα που τον διακατείχε σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο του έκανε τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού να τον θαυμάζουν μέχρι και σήμερα. Όσα χρόνια και αν περάσουν ο Άιρτον θα μνημονεύεται πάντα για την αγάπη που είχε στη Formula 1 βάζοντας το δικό του λιθαράκι για την εξέλιξη της.