Formula 1: Πιθανή επιστροφή του Grand Prix της Κίνας, λόγω της άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού

Ένα μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Formula 1 ότι το Grand Prix της Κίνας δεν θα διεξαχθεί ούτε φέτος, υπάρχει αλλαγή δεδομένων εξαιτίας της άρσης των περιορισμών κατά του κορονοϊού στη χώρα 

Formula 1: Πιθανή επιστροφή του Grand Prix της Κίνας, λόγω της άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού

Η αυστηρή καραντίνα και οι περιορισμοί που ίσχυαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κίνα για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, ανάγκασαν τους οργανωτές του αγώνα και τη Formula 1 να ανακοινώσουν ότι το GP της Σαγκάης δεν θα διαξαχθεί ούτε φέτος, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, παρότι περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα για τις 14-16 Απριλίου 2023.

Η Πορτογαλία ήταν μέχρι πρότινος η επικρατέστερη χώρα για να καλύψει το κενό στο καλεντάρι της F1, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση, με τις φήμες να αναφέρουν ότι η ομοσπονδία περιμένει να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κίνα, η οποία είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά για το σπορ και κυρίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που συμμετέχουν σε αυτό.

Πριν από λίγα 24ωρα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρουν την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα όσοι εισέρχονται στη χώρα, από τις 8 Ιανουαρίου και έπειτα, ενώ ανακοίνωσαν και την άρση μιας σειράς κι άλλων μέτρων, στο πλαίσιο της χαλάρωσης της πολιτικής «μηδενικού-Covid».

Έτσι, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την επιστροφή του Κινεζικού Grand Prix έχει πλέον ξεπεραστεί, με τις δύο πλευρές να έχουν καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η F1 έχει την πολυτέλεια να περιμένει τις εξελίξεις στην Κίνα -και μια ενδεχόμενη συμφωνία επαναφοράς του αγώνα- μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, διότι αυτή είναι η χρονική στιγμή που λήγει η προθεσμία για τον προγραμματισμό των logistics της μεταφοράς του εξοπλισμού του σπορ και των ομάδων στους υπερπόντιους αγώνες. Σημειώνεται ότι πριν το GP Κίνας θα διεξαχθεί το GP Αυστραλίας (2/04) και έπειτα του Αζερμπαϊτζάν (30/4).

Πέραν της Formula 1, το 2023 θα γυρίσουν ξανά στην Κίνα και οι διεθνείς θεσμοί άλλων σπορ: το Φθινόπωρο θα επιστρέψει στη Σαγκάη το τουρνουά τένις ATP Masters, και την ίδια εποχή οι Ασιατικοί Αγώνες στην πόλη Χανγκζού.

Το GP Κίνας είναι σημαντικό και για τους ίδιους τους Κινέζους, με φόντο τη ραγδαία ανάπτυξη εκατοντάδων αυτοκινητοβιομηχανιών και νεοφυών κατασκευαστών αυτοκινήτων στη χώρα, καθώς και με την ύπαρξη του αρκετά αξιόλογου Κινέζου οδηγού Γκουάνιου Τσόου στο κόκπιτ της Alfa Romeo.