Formula 1: Στη Σαουδική Αραβία η πρεμιέρα το 2024

Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2024.

Formula 1: Στη Σαουδική Αραβία η πρεμιέρα το 2024

Το 2021 ήταν η πρώτη φορά που το Grand Prix της Formula 1 φιλοξενήθηκε στην Σαουδική Αραβία. Τότε ήταν ο προτελευταίος αγώνας της σεζόν. Για το 2022, η μάχη του σιρκουί της Τζέντα μεταφέρθηκε στην αρχή της χρονιάς όντας ο δεύτερος αγώνας μετά την πρεμιέρα του Μπαχρέιν. Το συμβόλαιο της Liberty Media με την χώρα του Κόλπου έχει διάρκεια 10 χρόνων, με το αρχικό πλάνο να προβλέπει την μετακίνηση του αγώνα στην υπό κατασκευή πόλη Κιντιγιά, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Για το 2023 το Grand Prix Σαουδικής Αραβίας είναι εκ νέου ο δεύτερος αγώνας της σεζόν, όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει από το 2024. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο το πρωτάθλημα της Formula 1 να ξεκινήσει από την Αυστραλία και τη Μελβούρνη.

Όμως τα σχέδια άλλαξαν όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές του αγώνα του Άλμπετ Παρκ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η πολιτεία της Βικτώρια της Αυστραλίας, αναφέρει πως ο αγώνας στην Μελβούρνη επεκτάθηκε μέχρι το 2037 και θα φιλοξενήσει στο διάστημα αυτό τέσσερις φορές τον εναρκτήριο αγώνα του σπορ. Όμως αυτό δεν θα συμβεί το 2024, μιας και πρώτος αγώνας είναι αυτός στην Τζέντα.

Ο λόγος που η Σαουδική Αραβία θα έχει το πρώτο Grand Prix του 2024, είναι η μουσουλμανική γιορτή νηστείας, το Ραμαζάνι. Εκείνη την χρονιά θα γιορτάζεται από τις 10 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου και οι Άραβες ζήτησαν ο αγώνας τους να μην διεξαχθεί εκείνη την περίοδο. Γεγονός που σημαίνει πως η πρεμιέρα της μεθεπόμενης σεζόν, θα είναι νωρίς, όπως θα συμβεί και το 2023.

Το πρώτο Grand Prix της προσεχούς σεζόν θα είναι στο Μπαχρέιν, το τριήμερο 3-5 Μαρτίου, ενώ οι χειμερινές δοκιμές θα διεξαχθούν στην ίδια πίστα το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα ενέχει μέχρι στιγμής 23 αγώνες, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί αν θα αντικατασταθεί το ματαιωμένο Grand Prix Κίνας.