Χάμιλτον - Σουμάχερ: Η προσπέραση

Ο Λιούις Χάμιλτον ισοφάρισε σε νίκες τον Μίκαελ Σουμάχερ και συνεχίζει με... σπασμένα τα φρένα, με σκοπό να τον πιάσει και στον αριθμό των πρωταθλημάτων. 

Χάμιλτον - Σουμάχερ: Η προσπέραση

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως στην υβριδική εποχή της Formula 1 ο Λιούις Χάμιλτον έχτισε τη δική του αυτοκρατορία, γράφοντας παράλληλα Ιστορία. Ο Βρετανός οδηγός κατάφερε μετά το παρθενικό του πρωτάθλημα το 2008 με τη McLaren να επιστρέψει σε τροχιά τίτλων το 2014 και να πανηγυρίσει παρέα με τη Mercedes πέντε πρωταθλήματα. Έχοντας στο παλμαρέ του ήδη έξι παγκόσμιους τίτλους, ο 35χρονος πρωταθλητής μετρά αντίστροφα για να φτάσει τους εφτά και να ισοφαρίσει τον ρέκορντμαν Μίκαελ Σουμάχερ. Πριν το καταφέρει αυτό, ο Χάμιλτον κατόρθωσε στο Γκραν Πρι της Γερμανίας να σημειώσει ακόμα ένα ρεκόρ και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στη βίβλο της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ. Συγκεκριμένα, χάρη στη νίκη του, έφτασε τις 91 συνολικά και έπιασε στην πρώτη θέση τον πολυνίκη Μίκαελ Σουμάχερ.

Το επίτευγμα του Βρετανού, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει πόσο ταλέντο και τσαγανό διαθέτει ο πιλότος της Mercedes, ο οποίος έχει μπροστά του δύο νέες προκλήσεις. Θεωρώντας δεδομένη την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα έχει τη δυνατότητα του χρόνου να διεκδικήσει τον όγδοο προσωπικό του τίτλο, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας πιλότος στη Formula 1. Παράλληλα θα αποτελεί και τον οδηγό με τις περισσότερες νίκες, αφού απέχει μόλις μία για να αφήσει πίσω του τον σπουδαίο «Σούμι». Έπειτα από το τέλος της παρουσίας του Μίκαελ Σουμάχερ στη Φόρμουλα 1, αρκετοί προσπάθησαν να βρουν το επόμενο αστέρι της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ, το οποίο θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Γερμανό. Το άστρο του Φερνάντο Αλόνσο τη διετία 2005-2006 ήταν ένα μικρό παράδειγμα, ωστόσο δεν φάνηκε αντάξιος των συνθηκών. Μερικά χρόνια μετά, η απάντηση ήρθε από τον Λιούις Χάμιλτον και τη Mercedes, οι οποίοι αντικατέστησαν την κυριαρχία των Μίκαελ Σουμάχερ και Ferrari αντίστοιχα.

Η παρουσία του Βρετανού στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι μεγάλη, όπως επίσης και η επιρροή του στα κοινωνικά δρώμενα του κόσμου. Αρκεί να αναλογιστούμε τις καμπάνιες που ανακοινώνει κατά καιρούς και έχουν εκατομμύρια ακολούθους, με τελευταία τη μάχη κατά της βίας απέναντι στους Αφροαμερικανούς. Οι ενέργειές του επηρεάζουν αρκετούς ανθρώπους αλλά και μερικές φορές τους ίδιους τους ιθύνοντες της Formila 1. Ο πολύπειρος οδηγός μπορεί να διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό θαυμαστών και έναν αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που τον… μισούν, ωστόσο τα κατορθώματά του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Ενδεικτική είναι η συμβολική κίνηση του γιου του Μίκαελ Σουμάχερ, Μικ, μετά τη νίκη του Χάμιλτον στη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο νεαρός χάρισε στον Βρετανό ένα από τα κράνη του πατέρα του, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον συγχαρεί για το γεγονός πως έφτασε σε νίκες τον Σουμάχερ. Ιπποτική ήταν από τη μεριά του και η συμπεριφορά του Χάμιλτον, που δήλωσε: «Δεν ξέρω τι να πω. Νιώθω μεγάλη τιμή. Ο Μίκαελ Σουμάχερ κυριάρχησε τόσο πολύ σε αυτό το άθλημα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα τον πλησιάσω. Μόνο όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού συνειδητοποίησα τι είχα πετύχει εκείνη τη στιγμή. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Μίκαελ. Είδαμε την κυριαρχία του για τόσο μεγάλο διάστημα. Κανένας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ανεξαρτήτως των ρεκόρ».

Με τη νίκη του στη Γερμανία ο Χάμιλτον συμπλήρωσε 261 αγώνες, εν αντιθέσει με τον Μίκαελ Σουμάχερ που σταμάτησε στους 246. Παράλληλα πανηγύρισε μέχρι στιγμής 96 pole position, με τον Γερμανό να μετρά 68. Η παρουσία του στο πόντιουμ έχει καταγραφεί 160 φορές, ενώ εκείνη του «Σούμι» 154. Από την άλλη ο Γερμανός έχει σημειώσει 75 φορές γρηγορότερο γύρο, με τον Βρετανό να έχει 51. Επίσης ο Χάμιλτον έχει ηγηθεί ενός αγώνα 158 φορές, ενώ ο Σουμάχερ 140. Οι αριθμοί και των δύο πρωταθλητών προκαλούν ίλιγγο, με τον εξάκις παγκόσμιο πρωταθλητή να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα να τους αυξήσει. Οι 91 νίκες των δύο πιλότων απέχουν κατά πολύ από εκείνες των υπολοίπων, μια και στην τρίτη θέση ακολουθεί μόλις με 53 ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει με 51 ο Αλέν Προστ, με τον Άιρτον Σένα να έρχεται πέμπτος έχοντας 41.

Όπως μπορεί να διακρίνει κάποιος, οι αριθμοί του Λιούις Χάμιλτον σε σχέση με τους υπόλοιπους πιλότους είναι χαοτικοί, κάτι που οφείλεται τόσο στον ίδιο όσο και στη δουλειά της ομάδας του, χάρη στην οποία συνεχίζει να ηγείται ενός ακόμα πρωταθλήματος. Τα ρεκόρ και οι αριθμοί του Μίκαελ Σουμάχερ αποτελούσαν μέχρι πρότινος κάτι εξωπραγματικό, όμως ο Χάμιλτον μπόρεσε εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του εαυτού του αλλά και της Mercedes να καταρρίψει μερικά από αυτά και να αφήσει το δικό του στίγμα στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ. Το πρόσφατο επίτευγμά του αποτελεί τρανό παράδειγμα της όλης πορείας του στη Φόρμουλα 1. Μπορεί το θέαμα και ο ανταγωνισμός στο κορυφαίο πρωτάθλημα της ταχύτητας να μην υπάρχουν όπως τα παλαιότερα χρόνια, όμως τα κατορθώματα του Βρετανού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως την τελευταία εξαετία έχει πανηγυρίσει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Έχοντας το πάνω χέρι και τη φετινή χρονιά, ο Χάμιλτον «απειλεί» πως ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την παρουσία του στη Φόρμουλα 1, όντας ο δεύτερος γηραιότερος πιλότος του τωρινού πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τον Κίμι Ραϊκόνεν. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται στα 35, δεν σταματά να ονειρεύεται κι άλλες νίκες αλλά και περισσότερα πρωταθλήματα, αποδεικνύοντας πως κυλά στο αίμα του το DNA του πρωταθλητή, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή του Μίκαελ Σουμάχερ, ενός πραγματικού θρύλου της ταχύτητας αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού. Η συνέχεια ανήκει αδιαμφισβήτητα στον ίδιο και στη Mercedes, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της υβριδικής εποχής, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες δεν δείχνουν ικανές να σπάσουν την κυριαρχία του συγκεκριμένου διδύμου.

Τα συνεχόμενα ρεκόρ του και οι σερί νίκες του θα μεγαλώνουν κάθε μέρα τον μύθο του, όπως εκείνον του Μίκαελ Σουμάχερ που έδειξε με τις δικές του επιτυχίες τον δρόμο στον Βρετανό αλλά και στη νεότερη γενιά της Formula 1, η οποία έχει κατακλύσει το πρωτάθλημα και αφήνει υποσχέσεις για περισσότερο θέαμα και σασπένς. Τα τελευταία χρόνια η Formula 1 βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Λιούις Χάμιλτον, την οποία έχουν την ευκαιρία οι φίλοι της ταχύτητας να παρακολουθούν.

Ασχέτως συμπάθειας ή μη, τα επιτεύγματα του Βρετανού είναι τεράστια και θα ήταν καλό να αξιολογηθούν επί εποχής του, πριν έρθει, δηλαδή, η δύση της καριέρας του. Όπως και να έχει, ο ίδιος έχει καταφέρει να μπει στο πάνθεον της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ παρέα με τα υπόλοιπα ιερά τέρατα της Formula 1. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πού θα σταματήσει η μέχρι τώρα ξέφρενη πορεία του στον κόσμο της ταχύτητας, μία πορεία η οποία συνεχίζεται με… σπασμένα τα φρένα.