Επιτρέπεται να «παίζεις» τα φώτα; Τι λέει ο ΚΟΚ;

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο τα φώτα του αυτοκινήτου μας για να «επικοινωνήσουμε» κατά κάποιον τρόπο με άλλους οδηγούς. Τι θέλουμε όμως να πούμε όταν «παίζουμε» τα φώτα στους άλλους; Τι λέει ο ΚΟΚ;

Επιτρέπεται να «παίζεις» τα φώτα; Τι λέει ο ΚΟΚ;

Τις παραπάνω ερωτήσεις λοιπόν θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας, ξεκινώντας φυσικά με τι λέει ο ΚΟΚ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά τo άρθρο 36, παράγραφος 3, «απαγορεύεται, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα». Αυτό λοιπόν είναι, όπως το ορίζει ο ΚΟΚ, το «παίξιμο» των φώτων σε άλλους οδηγούς και αυτή η πράξη τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.

Πότε όμως μπορούμε και μας επιτρέπεται να το κάνουμε αυτό; Σύμφωνα με τον ΚΟΚ «οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν τη νύχτα, αντί ηχητικών προειδοποιήσεων, να δίνουν τις φωτεινές προειδοποιήσεις, όπως περιγράφονται στην πιο πάνω παράγραφο, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον προπορευόμενο οδηγό».

Στη θεωρία λοιπόν απαγορεύεται να «παίζει» ο οδηγός τα φώτα σε όποιον κινείται αντίθετα, σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Παρ' όλα αυτά η πράξη είναι λίγο διαφορετική, καθώς πολλές φορές ανάβουμε τα φώτα για να παραχωρήσουμε προτεραιότητα σε κάποιον που έρχεται αντίθετα ή για να του επιστήσουμε την προσοχή (για παράδειγμα να τον ειδοποιήσουμε πως μας τυφλώνουν τα φώτα του).

Εσείς «παίζετε» τα φώτα στους άλλους οδηγούς και, αν ναι, για ποιο λόγο; Για να παραχωρήσετε προτεραιότητα, για να τον προσπεράσετε, για να του επισημάνετε κίνδυνο ή για να τον ειδοποιήσετε για μπλόκο που υπάρχει παρακάτω;

Πηγή: autogreeknews.gr