Γνωρίζετε σε ποια χώρα «φουλάρει» αυτοκίνητο με 4 ευρώ βενζίνη;

Σίγουρα, πάντως, όχι στην Ελλάδα, όπου η τιμή της βενζίνης είναι από τις ακριβότερες παγκοσμίως!

Γνωρίζετε σε ποια χώρα «φουλάρει» αυτοκίνητο με 4 ευρώ βενζίνη;

Οι τιμές των καυσίμων μπορεί να έχουν πέσει αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι ωφελημένοι είναι ελάχιστοι, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης πανελλαδικά βρίσκεται κοντά στα 1,3 ευρώ/λτ., όμως και πάλι είναι από τις ακριβότερες σε όλο τον κόσμο.

Παγκοσμίως και σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση στις 13/4/2020, ο μέσος όρος της τιμής βενζίνης είναι στα 0,86 ευρώ/λτ. Κατά γενικό κανόνα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι φτωχότερες χώρες και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Μία αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι οι ΗΠΑ που είναι μια οικονομικά προηγμένη χώρα αλλά έχει χαμηλές τιμές βενζίνης (0,54 ευρώ/λτ.).

Οι διαφορές στις τιμές μεταξύ των χωρών οφείλονται στους διάφορους φόρους για τη βενζίνη. Όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές πετρελαίου των διεθνών αγορών, αλλά μετά αποφασίζουν να επιβάλουν διαφορετικούς φόρους. Ως αποτέλεσμα, η λιανική τιμή της βενζίνης είναι διαφορετική.

Για παράδειγμα ένα οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων φουλάρει στο Ιράν με 4 ευρώ (με 0,08 ευρώ/λτ.), όταν στο Χονγκ Κονγκ χρειάζεται 98,5 ευρώ. Πληροφοριακά, στο Ιράν οι ετήσιες μεικτές αποδοχές είναι περίπου 15.000 δολάρια και στο Χονγκ Κονγκ είναι 29.000 δολάρια.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις τιμές της βενζίνης σε όλο τον κόσμο:

Πηγή: autogreeknews.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας