Πως βάζουμε μπρος τον κινητήρα με καλώδια; (vid)

Τι να προσέξετε στην περίπτωση έκτακτης εκκίνησης του κινητήρα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με καλώδια, τα οποία πρέπει και αυτά να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο.

Πως βάζουμε μπρος τον κινητήρα με καλώδια; (vid)

Η ακινησία ενός αυτοκινήτου για αρκετές μέρες μπορεί να δημιουργήσει μικροπροβλήματα, με πιο συνηθέστερο την αποφόρτιση της μπαταρίας. Ακόμα και αν ξεχαστεί αναμμένο το φως της καμπίνας για πολλές ώρες και η μπαταρία είναι πεσμένη, τότε το αυτοκίνητο θα «νεκρώσει».

Σίγουρα είναι μία από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο κάθε οδηγός, γι’αυτό πρέπει να είναι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένος. Μια καλή λύση είναι να υπάρχει πάντα στο αυτοκίνητο ένας φορητός εκκινητής, γιατί δεν χρειάζεται να αναζητά κανείς ένα άλλο αυτοκίνητο – δότη ρεύματος.

Ας δούμε όμως παρακάτω τα βασικά βήματα και τι να προσέξετε στην περίπτωση έκτακτης εκκίνησης του κινητήρα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με καλώδια, τα οποία πρέπει και αυτά να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο.

1. Τοποθετούμε όσο πιο κοντά γίνεται το αυτοκίνητο – δότη, στο αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία, προκειμένου να φτάνουν τα καλώδια, έτσι ώστε να γίνει η σύνδεση των πόλων με τα «κροκοδειλάκια».

2. Αφού υπάρχει μεταξύ τους μια απόσταση ασφαλείας και είναι σβηστοί οι κινητήρες, βάζουμε το «κροκοδειλάκι» του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στο θετικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας.

3. Κατόπιν, τοποθετούμε τη δαγκάνα του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας και την άλλη άκρη στη γείωση του κινητήρα του αυτοκινήτου με την άδεια μπαταρία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή που υπάρχουν στο εγχειρίδιο χρήσης.

4. Κάνουμε έναν ακόμα έλεγχο για το αν έχουν γίνει σωστά οι συνδέσεις. Βάζουμε μπρος το «βοηθητικό» αυτοκίνητο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα γυρνάμε το κλειδί στο αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία. Αφού ανάψουν οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, σημαίνει ότι έχει πάρει ρεύμα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να πάρει αμέσως μπροστά μετά από λίγο γύρισμα της μίζας.

Προσοχή:

  • H αφαίρεση των καλωδίων γίνεται αντίστροφα.
  • Αν το αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία δεν πάρει μπροστά, τότε υπάρχει κάποιο άλλο ηλεκτρικό ή μηχανικό πρόβλημα (π.χ. χαλασμένη μίζα).
  • Κατά τη διαδικασία φόρτισης, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή τα άκρα των καλωδίων γιατί θα δημιουργηθούν σπινθήρες και ενδεχομένως βραχυκύκλωμα.
  • Για να φορτίσει η άδεια μπαταρία, θα το αυτοκίνητο να κινηθεί για αρκετά χιλιόμετρα και να μην παραμείνει στο ρελαντί. Αν μετά δεν ξαναπάρει μπρος, τότε θέλει άμεση αντικατάσταση η μπαταρία.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:

Πηγή: autogreeknews.gr