Skoda Kamiq ή Karoq με 19.900 ευρώ;

Η γκάμα της Skoda έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην συνεχώς αναπτυσσόμενη και δημοφιλή κατηγορία των SUV.

Skoda Kamiq ή Karoq με 19.900 ευρώ;

Η γκάμα της Skoda έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην συνεχώς αναπτυσσόμενη και δημοφιλή κατηγορία των SUV. Την αρχή έκανε το πληθωρικό μεσαίο Kodiaq, κατόπιν λανσαρίστηκε το μικρομεσαίο Karoq και πιο πρόσφατα το πιο κόμπακτ Kamiq. Το τελευταίο συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, αφού διατίθεται σε πιο βατές τιμές για το ευρύ αγοραστικό κοινό.

Με σχεδόν 20.000 ευρώ, το Kamiq είναι πληρέστατο σε κάθε τομέα και προσφέρει ότι αναζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο και κυρίως ένα SUV. Στα ίδια όμως χρήματα ξεκινάει η αρχική έκδοση του αμέσως μεγαλύτερου Karoq. Ποιο αποτελεί εν τέλει καλύτερη πρόταση στα ίδια λεφτά; Ας δούμε παρακάτω πoιο υπερέχει ανά τομέα, στις επιμέρους συγκρίσεις.

Πλουσιότερος εξοπλισμός στο Kamiq

Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο Karoq, στην αρχική του έκδοση 1.0 TSI 116 PS Comfort κοστίζει 19.900 ευρώ. Με τα ίδια ακριβώς λεφτά διατίθεται το Kamiq 1.0 TSI με τους 116 ίππους (υπάρχει και με 95 ίππους από 15.900 ευρώ), στη δεύτερη εξοπλιστική έκδοση Style. Οι διαφορές τους ωστόσο, είναι αρκετές σε επίπεδο εξοπλισμού. To Karoq περιλαμβάνει 7 αερόσακους, σύστημα αυτόνομης πέδησης, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες, κλιματισμό και σύστημα infotainment με οθόνη αφής 6,5 ιντσών. Το Kamiq είναι πληρέστατο και διαθέτει επιπλέον ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, LED φώτα, ψηφιακό πίνακα οργάνων, σύστημα διατήρησης λωρίδας, διζωνικό κλιματισμό, αισθητήρα φωτός και βροχής, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας και πολλά ακόμη.

Υπεροχή του Karoq σε χώρους

Στο εσωτερικό των δύο αυτοκινήτων δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε χώρους για τους επιβάτες. Το Karoq λόγω των μεγαλύτερων διαστάσεών του προσφέρει περισσότερο ωφέλιμο πλάτος στους ώμους και αέρα για το κεφάλι πίσω. Ο χώρος για τα γόνατα είναι ίδιος μεταξύ των δύο αυτοκινήτων (το Karoq έχει πιο κοντό μεταξόνιο), ενώ σε κάθε περίπτωση στο πίσω κάθισμα και των δύο SUV θα μετακινηθούν άνετα ψηλά άτομα. Εκεί που υπερέχει σημαντικά το Karoq είναι στο χώρο αποσκευών των 521 λτ., έναντι 400 λτ. του Kamiq. Προαιρετικά στο Karoq διατίθεται το σύστημα VarioFlex με τα τρία συρόμενα, αναδιπλούμενα και αφαιρούμενα καθίσματα, που διαμορφώνουν το πορτ μπαγκάζ από 479-588 λτ.

Σε επίπεδο ποιότητας, αμφότερα τα SUV είναι προσεγμένα σε συναρμογή, φινίρισμα και υλικά μέσω της χρήσης αφρώδους υλικού στο ταμπλό (στο Karoq υπάρχουν περισσότερες επιφάνειες από μαλακό υλικό). Ο οδηγός στο Karoq κάθεται πιο ψηλά, όμως και στα δύο αυτοκίνητα θα βρει εύκολα την κατάλληλη θέση και θα βολευτεί γρήγορα. Από πλευράς εργονομίας, ατοπήματα υπάρχουν στο Kamiq, όπως είναι η ύπαρξη μόνο θυρών USB-C και η έλλειψη διακοπτών για τη ρύθμιση της έντασης και κατεύθυνσης του αέρα του διζωνικού κλιματισμού, καθώς γίνεται μέσω των επιλογών στο σχετικού μενού της οθόνης αφής.

Καλύτερες επιδόσεις το Kamiq

Ο 3κύλινδρος 1.0 TSI κινητήρας έχει ακριβώς την ίδια ισχύ και στα δύο αυτοκίνητα, με 116 ίππους και 200 Nm ροπής, η οποία είναι επαρκής σε κάθε περίπτωση. Αναμενόμενα, το μικρότερο και ελαφρύτερο Kamiq προσφέρει ταχύτερες επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ. έναντι 10,6 δλ. το Karoq) και χαμηλότερη κατανάλωση – εκπομπές CO2. Το μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει πολιτισμένη λειτουργία και χαμηλό θόρυβο, ωστόσο στο Kamiq κάνει ελαφρώς πιο αισθητή η παρουσία του στην καμπίνα. Το 6τάχυτο κιβώτιο έχει σωστή κλιμάκωση, με την τελευταία μακριά σχέση (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 2.800 σ.α.λ.), να ευνοεί στο ταξίδι.

Ασφαλή και άνετα σε κάθε διαδρομή

Παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρουν σημαντικά σε μήκος (4.241 χλστ. το Kamiq και 4.382 χλστ. το Karoq), τα δύο SUV της Skoda πατάνε σε διαφορετική πλατφόρμα. Το Kamiq στην MQB-A0 και το Karoq στην MQB. Αμφότερα είναι προσανατολισμένα στο να προσφέρουν άνετες μετακινήσεις, χωρίς όμως να δείχνουν «πλαδαρά» στο δρόμο. Τα αμαξώματά τους επιδεικνύουν πολύ καλή οδική συμπεριφορά σε κάθε διαδρομή και εμπνέουν ασφάλεια, ενώ οι αναρτήσεις τους έχουν ίδια διάταξη με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Εντός αστικών διαδρομών, το Kamiq είναι αναμενόμενα πιο εύκολο στους χειρισμούς λόγω του μικρότερου όγκου του. Από την άλλη πλευρά στο ταξίδι το Karoq είναι πιο ξεκούραστο λόγω του ότι οι επιβάτες κάθονται πιο ψηλά και η καμπίνα έχει περισσότερο «αέρα». Κοινό χαρακτηριστικό αμφοτέρων είναι η ελαφριά αίσθηση του τιμονιού, η οποία ευνοεί στην πόλη, όμως εκτός αυτής και ειδικά σε διαδρομές με στροφές μπορεί κάποιοι να αναζητήσουν περισσότερο βάρος.

Ποιο να επιλέξω τελικά;

Πιο συμφέρουσα πρόταση στα ίδια λεφτά (19.900 ευρώ) αποτελεί το Kamiq, καθώς υπερέχει σημαντικά σε εξοπλισμό και έχει καλύτερες επιδόσεις. Το Karoq διαθέτει μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ, αν και στο Kamiq είναι αρκετό για μια οικογένεια, ενώ οι χώροι για τους επιβάτες είναι σχεδόν εφάμιλλοι, παρά το πιο μαζεμένο σε διαστάσεις αμάξωμα του Kamiq, προς όφελος της ευελιξίας.

Πηγή: autogreeknews.gr