WRC: Δεσμεύεται για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Το WRC Promoter δεσμεύτηκε για τη διαφύλαξη των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθιστώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA (WRC) και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι της FIA (ERC) τα πρώτα πρωταθλήματα της FIA και τους φορείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού που κάνουν αυτό το βήμα. Το WRC Promoter έρχεται να προστεθεί στην Παγκόσμια Κωπηλασία ως οι μοναδικοί αθλητικοί οργανισμοί που έχουν καταγράψει δέσμευση για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

WRC: Δεσμεύεται για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Το 2022, το WRC κατέδειξε την αφοσίωσή του στην κατεύθυνση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, καθώς έγινε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA που υιοθέτησε 100% βιώσιμα καύσιμα. Αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα συνδυάστηκε με την εισαγωγή πρωτοποριακών υβριδικών οχημάτων Rally1.

Ωστόσο, η διασφάλιση του μέλλοντος στους αγώνες ράλι υπερβαίνει τα πιο βιώσιμα οχήματα. Με τους αγώνες WRC και ERC να λαμβάνουν χώρα στο φυσικό περιβάλλον, η πρακτική του ράλι έχει στενή σχέση και ενδιαφέρον για τη διασφάλιση υγιών και καλά διατηρημένων οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα τη δέσμευση του WRC Promoter προς τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για την εξαιρετική παγκόσμια αξία τους και τη θεμελίωσή τους για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο της ικανότητάς του να διαμορφώνει τα ημερολόγια των WRC και ERC, καθώς και του ρυθμιστικού δικαιώματός του να εγκρίνει τα δρομολόγια των εκδηλώσεων, το WRC Promoter δεσμεύεται να μην επηρεάζει αρνητικά τα σημερινά και μελλοντικά καθορισμένα φυσικά και μικτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τις συνδεδεμένες με αυτά ζώνες απομόνωσης.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τόσο τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις των αθλητικών εκδηλώσεων όσο και την ικανότητα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, το WRC Promoter δεσμεύεται να εφαρμόσει, στις τρέχουσες και μελλοντικές εκδηλώσεις WRC και ERC, ένα εργαλείο διαχείρισης της φύσης -που περιλαμβάνει αξιολόγηση των επιπτώσεων και του χωρικού κινδύνου- όταν μια αγωνιστική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε ένα φυσικό ή μικτό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και/ή στις ζώνες απομόνωσής τους.

Μόνο οι αγωνιστικές δραστηριότητες σε φυσικά ή μικτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που μπορούν να αποδείξουν την κατάλληλη διαχείριση κατά των δυσμενών επιπτώσεων στην εξαιρετική παγκόσμια αξία τους θα διατηρηθούν ως μέρος της αθλητικής διαδρομής των εκδηλώσεων WRC και ERC.

Το WRC Promoter σκοπεύει επίσης να ευαισθητοποιήσει τους θεατές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού σχετικά με τη σημασία και τη συνάφεια των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να ενθαρρύνει τον ευρύτερο τομέα του αθλητισμού να εργαστεί για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων σε αυτά τα μνημεία και τις ρυθμιστικές τους ζώνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του WRC Promoter Γιόνα Ζίμπελ δήλωσε σχετικά με την δέσμευση αυτή: «Ως πρωταθλήματα, το WRC και το ERC διασχίζουν μερικά από τα πιο διαφορετικά και μοναδικά μέρη του κόσμου, μεταδίδοντας εικόνες σε όλο τον κόσμο για την απίστευτη ομορφιά στην οποία ζούμε. Η προστασία της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μέσω των βέλτιστων πρακτικών και η εκπαίδευση των φιλάθλων μας είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την εξασφάλιση του μέλλοντος του αθλήματός μας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κ. Λαζάρ Ελούντου Ασόμο, σχολίασε την δέσμευση του WRC Promoter: «Η προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές είναι κοινή ευθύνη. Χαιρετίζουμε θερμά τη δέσμευση-ορόσημο του WRC Promoter, του πρώτου ενδιαφερόμενου φορέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που δεσμεύεται για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αναλαμβάνοντας αυτή τη δέσμευση, ο WRC Promoter αναγνωρίζει την ευθύνη του να διασφαλίσει ότι αυτές οι μοναδικές αλλά εύθραυστες τοποθεσίες δεν επηρεάζονται από τις αθλητικές εκδηλώσεις του. Ελπίζουμε ότι αυτή η δέσμευση θα εμπνεύσει και άλλους αθλητικούς φορείς να λάβουν παρόμοια μέτρα».

Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), Τιμ Μπάντμαν, πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που η WRC Promoter συμμετέχει στην αναγνώριση της κοινής ευθύνης για τη διατήρηση των πιο εμβληματικών τόπων του κόσμου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον κλάδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και των σπορ ευρύτερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνονται χωρίς να βλάπτεται η κληρονομιά μας».

To WRC Promoter θα αξιολογήσει τα απαραίτητα βήματα και θα συνεργαστεί στενά με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τα συμβουλευτικά του όργανα (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Διατήρησης και Αποκατάστασης των Πολιτιστικών Αγαθών (ICCROM)) προκειμένου να επεκτείνει τη δέσμευσή του στα πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

To WRC Promoter θα συνεργαστεί σε συνέργεια με όλους τους διοργανωτές εκδηλώσεων WRC και ERC στους μηχανισμούς υλοποίησης αυτής της δέσμευσης.