WRC: Νικητής ο Τάνακ στην Χιλή, πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών η Toyota

Ο Οτ Τάνακ της M-Sport Ford και ο συνοδηγός του Μάρτιν Γιαρβεόγια αναδείχθηκαν νικητές του Ράλλυ Χιλής για δεύτερη φορά την Κυριακή (1/10), ενώ η αντίπαλη ομάδα Toyota Gazoo Racing εξασφάλισε το στέμμα του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

WRC: Νικητής ο Τάνακ στην Χιλή, πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών η Toyota

Ο Οτ Τάνακ, οδηγώντας ένα Ford Puma Rally1 για λογαριασμό της M-Sport Ford, πήρε την πρωτιά στη νοτιοαμερικανική διοργάνωση την Παρασκευή και, χάρη στην έξυπνη τακτική των ελαστικών, έχτισε ένα επιβλητικό πλεονέκτημα, το οποίο διατήρησε μέχρι την Κυριακή.

Ο Τίμου Σούνινεν βγήκε εκτός δρόμου στην προτελευταία ειδική διαδρομή της Κυριακής. Και, ενώ η απώλεια του οδηγού του Hyundai i20 N ανέβασε τον team-mate Τιερί Νεβίλ στη δεύτερη θέση της γενικής, άνοιξε επίσης την πόρτα για την Toyota Gazoo Racing να κατακτήσει τον τίτλο των κατασκευαστών με δύο ράλλυ για να απομένουν.

Το τέλος του Σούνινεν σήμαινε ότι η ιαπωνική μάρκα έπρεπε να συγκεντρώσει τέσσερις bonus πόντους περισσότερους από τη Hyundai, για την οποία ο Νεβίλ ήταν ο μοναδικός οδηγός, στην Wolf Power Stage. Αυτό ακριβώς έκανε, με τους αστέρες του GR Yaris Κάλε Ροβανπέρα και Έλφιν Έβανς να σημειώνουν τον πρώτο και τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο αντίστοιχα.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανος για την ομάδα και τους οδηγούς και όλη τη δουλειά που κάναμε κατά τη διάρκεια της σεζόν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Toyota Gazoo Racing, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα.

«Είναι το νωρίτερο που έχουμε πάρει ποτέ ως Toyota Gazoo Racing τον τίτλο, οπότε αυτό δείχνει ότι έχουμε κάνει τα πράγματα σωστά».

Το αποτέλεσμα της τρίτης θέσης της γενικής κατάταξης του Έβανς ήταν αρκετό για να διατηρήσει ζωντανή τη μάχη για το πρωτάθλημα οδηγών, καθώς προηγήθηκε κατά 1 λεπτό και 4,1 δευτερόλεπτα του team-mate του GR Yaris Κάλε Ροβανπέρα, που γιόρτασε χθες τα 23α γενέθλιά του.

Ο Ροβανπέρα προηγείται πλέον στη σειρά με 31 βαθμούς και μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο στον 12ο από τους 13 γύρους, αν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τον Έβανς.

Σχεδόν πέντε λεπτά πίσω από την πρωτιά και στη μοναχική πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Τακαμότο Κατσούτα, οδηγώντας ένα παρόμοιο Toyota. Η υπόλοιπη βαθμολογία αποτελούνταν από οδηγούς του WRC2 με τον Όλιβερ Σόλμπεργκ να κερδίζει την κατηγορία μπροστά από τους Γκρίνσμιθ, Παγιάρι, Ροσέλ και Γκριάζιν

Το WRC επιστρέφει σύντομα στην Ευρώπη για το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, μια ολοκαίνουργια διοργάνωση τριών χωρών. Η ασφάλτινη διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου σε Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία.