WRC: Ο Λάτβαλα αποθεώνει την Toyota

Ο διευθυντής της Toyota, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα εξήρε την επιθυμία της ομάδας του να φθάσει στην νίκη μετά την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος κατασκευαστών του WRC στο Ράλλυ Ισπανίας.

WRC: Ο Λάτβαλα αποθεώνει την Toyota

Oι δύο τελευταίες σεζόν ήταν κάτι σαν όνειρο για τον Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα. Με 209 συμμετοχές στο WRC, ο Φινλανδός εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ ως ο οδηγός με τις περισσότερες εκκινήσεις όλων των εποχών.

Ωστόσο, η καριέρα του άλλαξε κατευθύνσεις στις αρχές του 2021, όταν αποχώρησε από την θέση του οδηγού για να ξεκινήσει έναν νέο ρόλο ως επικεφαλής της ομάδας της Toyota Gazoo Racing. Μέχρι στιγμής, αυτή η καριέρα δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα.

Από τότε που ο Λάτβαλα ανέλαβε τα ηνία, η Toyota έχει σηκώσει κάθε δυνατό τίτλο. Ο Σεμπαστιάν Οζιέ και ο Κάλε Ροβανπέρα οδήγησαν τα αυτοκίνητα Yaris στην δόξα του πρωταθλήματος οδηγών το 2021 και το 2022, ενώ η νίκη του Οζιέ στο Ράλλυ Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο βοήθησε στην επιβεβαίωση των θριάμβων του πρωταθλήματος των κατασκευαστών για την Ιαπωνική μάρκα.

Μιλώντας στο τέλος του προτελευταίου γύρου του WRC, ο Λάτβαλα χαιρέτισε το πάθος κάθε μέλους της ομάδας του ως τον κινητήριο παράγοντα πίσω από την επιτυχία του.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτή την ομάδα και για όσα πετύχαμε αυτή την σεζόν», είπε.

«Όπως είπε ο Κάλε (Ροβανπέρα) στο τέλος της τελικής φάσης, έχουμε μια τόσο ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Δεύτερον, ο κόσμος έχει το πάθος και την επιθυμία να κερδίσει. Τέλος και το πιο σημαντικό, όλοι εργάζονται μαζί.

Όταν έχετε όλα αυτά τα συστατικά, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα. Ο Σεμπ (Σεμπάστιαν Λεμπ) έδειξε αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί έχει κερδίσει τόσα πολλά πρωταθλήματα ο ίδιος: Έχει αυτό το λίγο επιπλέον που έχουν οι πρωταθλητές και το οποίο τους βάζει ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους. Ο Κάλε έκανε επίσης μια πολύ ώριμη κίνηση για να μας δώσει ένα διπλό βάθρο», πρόσθεσε.

Ο Λάτβαλα παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν ανακούφιση που είχε όλα τα πρωταθλήματα οδηγών, συνοδηγών και κατασκευαστών πριν από τον τελικό γύρο στο Ράλλυ Ιαπωνίας τον επόμενο μήνα.

Ο αγώνας από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου σηματοδοτεί την επιστροφή του WRC στο σπίτι της Toyota για πρώτη φορά από το 2010, με τον αστέρα του Yaris, Τακαμότο Κατσούτα να κατάγεται επίσης από τη χώρα.

«Είναι υπέροχο που εξασφαλίσαμε αυτόν τον τρίτο τίτλο εδώ στην Ισπανία», συνέχισε ο Λάτβαλα. «Τώρα μπορούμε να πάμε στο ράλλυ του σπιτιού μας στην Ιαπωνία λίγο πιο χαλαροί και ελπίζουμε να έχουμε ακόμα περισσότερα να γιορτάσουμε εκεί».