Το SUV της Skoda με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό μοτέρ

Με το φουτουριστικό Vision X η τσέχικη μάρκα προσφέρει μία ματιά στο μέλλον

Το SUV της Skoda με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό μοτέρ

Μικρότερο σε διαστάσεις από το Karoq και με σαφώς πιο νεανική εμφάνιση, το Vision X απεικονίζει το πώς θα είναι το αστικό SUV της Skoda. Το μήκους 4,25 μέτρων όχημα ελεύθερου χρόνου θα κυκλοφορήσει και σε υβριδική έκδοση και μάλιστα μακριά από τα συνηθισμένα.

Σε αντίθεση με ό,τι συναντάμε συνήθως, δηλαδή έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει βενζίνη να συνεργάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ, η Skoda χρησιμοποιεί τον νέο 1.5 TSI G-TEC, ο οποίος έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί με CNG (φυσικό αέριο). Η μέγιστη ισχύς του είναι 130 ίπποι και η ροπή 200 Nm. Στο πίσω μέρος του Vision X έχουν τοποθετηθεί δύο δεξαμενές φυσικού αερίου (μία κάτω από τα πίσω καθίσματα και μία μετά τον πίσω άξονα).
Ο 1.5 TSI G-TEC κινεί τους μπροστινούς τροχούς, ενώ ένα ηλεκτρικό μοτέρ τους πίσω. Με την ενέργεια των μπαταριών 48V, το Vision X μπορεί να κινηθεί χωρίς να εκπέμπει ρύπους για μικρές αποστάσεις (έως 2 km). Έτσι το πρωτότυπο SUV της Skoda είναι προσθιοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο ανάλογα με τις συνθήκες! Η απουσία κεντρικού διαφορικού συμβάλλει στον περιορισμό του βάρους (με όφελος στην κατανάλωση), ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ τίθεται σε λειτουργία μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο. Ένα δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ έχει τοποθετηθεί μπροστά ως γεννήτρια-εναλλάκτης.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα επίπεδα των 89 g/km, εξαιρετικά χαμηλές για ένα SUV με 1.5 turbo βενζίνης. Η αυτονομία φθάνει τα 650 km, ενώ η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 9,3 sec (η τελική ταχύτητα ανέρχεται σε 200 km/h).

Πηγή: gocar.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ KIA RIO ΜΕ 1.Ο TURBO 120 ΙΠΠΩΝ

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ SUV, VOLKSWAGEN T-ROC ΜΕ ΤΟΝ 1.0 TSI 115 ΙΠΠΩΝ