Υβριδικό με 13.350 ευρώ; Κι όμως!

Τα αυτοκίνητα με υβριδικά μηχανικά σύνολα έχουν πλέον πληθύνει πολύ και χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: Τα ήπια υβριδικά (mild hybrid), τα υβριδικά (hybrid) και τα υβριδικά με πρίζα (plug-in hybrid).

Υβριδικό με 13.350 ευρώ; Κι όμως!

Πιο απλή τεχνολογία έχουν τα ήπια υβριδικά, γεγονός που αποδίδεται αντίστοιχα και στην πιο οικονομική τους τιμή. Τα αμέσως πιο ακριβά υβριδικά διαθέτουν πιο μεγάλη μπαταρία και ισχυρό κινητήρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να κινηθούν υπό συνθήκες και με τη χρήση μόνο της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα PHEV οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα πιο ψηλά, όπως επίσης οι επιδόσεις και η αυτονομία αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης.

Στα δημοφιλή μικρά αυτοκίνητα, η πιο προσιτή πρόταση υβριδικού (mild hybrid συγκεκριμένα), είναι το ανανεωμένο Suzuki Swift Hybrid, με τιμή που ξεκινάει από τις 13.350 ευρώ. Στο «φρεσκαρισμένο» Swift οι βασικότερες αλλαγές εξωτερικά εστιάζονται στη νέα μάσκα με τη χρωμιωμένη μπάρα, στις νέες ζάντες αλουμινίου των 16 ιντσών και στα δύο νέα μεταλλικά χρώματα. Επίσης, να σημειωθεί ότι παράγεται στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Sagara.

Η πιο κύρια διαφορά εντοπίζεται στο νέο και με μικρότερη χωρητικότητα κινητήρα βενζίνης Dualjet των 1.197 κ.εκ. (1.242 κ.εκ. πριν) με το ήπιο υβριδικό σύστημα. Το μηχανικό αυτό σύνολο αποδίδει 83 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 107 Nm ροπής στις 2.800 σ.α.λ. Το μικρό Suzuki επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ. και φτάνει τα 180 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Η εργοστασιακή κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 είναι 3,9 λτ./100 χλμ. και 88 γρ./χλμ. αντίστοιχα (μηδενικά τέλη κυκλοφορίας), ενώ σε πραγματικής συνθήκες η κατανάλωση βρίσκεται στα 5,6 λτ./100 χλμ. Το ήπιο υβριδικό σύστημα βοηθά τον κινητήρα στην εκκίνηση και στην επιτάχυνση. Αποτελείται από μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια ISG και μια αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 10 Ah.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό της αρχικής έκδοσης GL περιλαμβάνονται τα εξής: 6 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ηχοσύστημα, air condition, προσαρμοζόμενο cruise control και αυτόματη λειτουργία φώτων. Η αμέσως επόμενη έκδοση GL+ συμφέρει περισσότερο και πωλείται στην τιμή των 14.740 ευρώ. Διαθέτει επιπλέον σύστημα πολυμέσων με οθόνη 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων, αυτόνομη πέδηση και τα συστήματα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, αναγνώρισης τυφλού σημείου και αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας.

πηγή: autogreeknews.gr