Τα λάθη του Ανδρεόπουλου και τα μηδέν μπλοκ με την Ιταλία

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα λάθη του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Ανδρεόπουλου στο ματς με την Πορτογαλία, αλλά και τα 0 μπλοκ με την Ιταλία.

Τα λάθη του Ανδρεόπουλου και τα μηδέν μπλοκ με την Ιταλία

Η Εθνική είχε το μομέντουμ της νίκης όταν προηγήθηκε 1-0 σετ και 9-3, βάδιζε σε νίκη, αλλά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος φρέναρε την ομάδα χωρίς λόγο και αιτία και η ενέργεια του ήταν καθοριστική για την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του αγώνα.

Σε εκείνο το σημείο αντικαταστάθηκε ένας εκ των κορυφαίων, ο Ανδρέας Φράγκος και τη θέση του πήρε ο Αλέξανδρος Ράπτης, με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω-κάτω χωρίς να υπάρχει λόγος, σε συνδυασμό με την τετραπλή αλλαγή της Πορτογαλίας. Ο Φράγκος επανήλθε, αλλά το σετ είχε γυρίσει ανάποδα…Ομάδα που κερδίζει και έχει ρυθμό δεν αλλάζει.

Eυρωβόλεϊ 2019: Πορτογαλία-Ελλάδα 3-1: Καθίζηση και ... αποκλεισμός

Στο τέταρτο σετ εξάλλου ο ομοσπονδιακός προπονητής πέταξε… λευκή πετσέτα, όταν έβαλε τους αναπληρωματικούς Βουλκίδη, Στιβαχτή, Παπαδόπουλο, αντί των Πελεκούδα, Φιλίποφ, Ζουπάνι και οι Πορτογάλοι έκαναν περίπατο με 25-17! Κι αν υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στο τέλος οι 17 πόντοι θα είναι καθοριστικοί.

Οι χώρες-έδρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ Ανδρών 2021

Ο Μένιος Κοκκινάκης εξάλλου σε ένα ακόμη ματς ήταν από τους κορυφαίους, αλλά δεν είναι βοηθός προπονητή για να μιλάει συνεχώς με τον πρώτο προπονητή Δημήτρη Ανδρεόπουλο και κακώς του το επιτρέπει ο ομοσπονδιακός.

Κακά τα ψέματα η Εθνική έπαιξε με πάθος, οι παίκτες υπερέβαλαν εαυτό, αλλά είμαστε μια κοντή ομάδα, που δεν μπορεί να διακριθεί στον τομέα του μπλοκ, γι αυτό και σε όλα τα ματς υπολειπόμασταν του αντιπάλου μας, με αποκορύφωμα τα 0 μπλοκ σε 3 σετ με την Ιταλία. Τα μπλοκ μας με Πορτογαλία ήταν 6-10, με την Βουλγαρία 4-11, με την Ιταλία 0-10 και με τη Ρουμανία 4-14.Στο Μονπελιέ εξάλλου έπρεπε να πάμε με τους καλύτερους αυτή την περίοδο και μετά να γίνει η ανανέωση, ενώ μπορούσε να βοηθήσει και ο Τζούριτς, έστω για ένα μπλοκ ανά σετ, αφού οι Βουλκίδης, Παπαλεξίου δεν χρησιμοποιήθηκαν και πολύ ως κεντρικοί μπλοκέρ. Και ο Τακουρίδης θα πρόσφερε περισσότερο, κι ας προχωρούσαμε σε ανανέωση μετά το Μονπελιέ.

Ευρωβόλεϊ 2019 - Ανδρεόπουλος: «Μείναμε από ενέργεια»

Μπράβο σε όλα τα παιδιά που υπερέβαλαν εαυτούς, δεν είναι υπόλογοι για τον επικείμενο αποκλεισμό , αλλά τα πολλαπλά λάθη που γίνονται στον σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια. Ο Παπαλεξίου για παράδειγμα ήταν τέταρτος κεντρικός το 2016 , κι αν συνέχιζε σε αυτή τη θέση , στο Μονπελιέ θα ήταν βασικός. Ο Ζουπάνι θα ήταν πολύ καλύτερος αν έπαιζε πολύ νωρίτερα στη σάλα, ενώ είναι και οπισθοδρόμηση στην καριέρα του ότι έφυγε από τον Ολυμπιακό για να παίξει στην Α2 Γαλλίας. Άξιζε καλύτερης τύχης, αλλά ο μάνατζερ του πήρε πάλι λάθος απόφαση.

Τα παραπάνω ισχύουν, ακόμη κι αν προκριθούμε στην δεκαεξάδα, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο όμιλος μας ήταν ο ποιο δύσκολος όσον αφορά τις τρεις πρώτες ομάδες, αλλά και ο πιο εύκολος σε σύγκριση με τους άλλους, για να πάρουμε την τέταρτη θέση.

Αν θέλουμε να είμαστε στις 16 και στις 8 καλύτερες ομάδες πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ελληνικό βόλει, στον τρόπο επιλογής παικτών και στον τρόπο που δουλεύουν οι ΠΟΠ. Πρέπει να βρεθούν λεφτά και να μη βασιζόμαστε σε προπονητές που δουλεύουν με απόσπαση από τα σχολεία τους. Και να υπάρξει μέθοδος, αλλαλοκάλυψη στην άμυνα, στην τοποθέτηση πίσω από το μπλοκ και καλύτερη πληροφόρηση στα ταιμ αουτ, αφού το "πάμε γερά" πέθανε εδώ και πολύ καιρό.

Μπήκαμε στους 24, αλλά στόχος στο επόμενο Ευρωβόλεϊ δεν πρέπει να είναι η απλή συμμετοχή. Το πρώτο βήμα έγινε, πρέπει όμως να κάνουμε και το επόμενο, κι αν είναι άλμα ακόμη καλύτερα...