Από την εποχή της ... αστακομακαρονάδας, στο Ευρωβόλεϊ του Μονπελιέ

O Στέφανος Λεμονίδης κάνει αναδρομή από το Μουντοβόλεϊ  του 1994 στο Ευρωβόλεϊ του 2019

Από την εποχή της ... αστακομακαρονάδας, στο Ευρωβόλεϊ του Μονπελιέ

Πέρασαν 10 χρόνια από την τελευταία παρουσία μας σε Ευρωβόλει, τότε ήταν στη Σμύρνη και άλλαξαν πολλά όσον αφορά τη θέση του ελληνικού βόλεϊ στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Εκείνες τις χρυσές εποχές απαιτούσαμε μετάλλιο από την Εθνική ανδρών σε όποια διοργάνωση κι αν έπαιζε, γιατί είχε επενδύσει πολλά η ΕΟΠΕ στην ομάδα, που έφτασε μια ανάσα από ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Δυστυχώς η εθνική υποτιμήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΠΕ, σε σημείο να μη γίνεται προετοιμασία το καλοκαίρι, γεγονός πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα και σχεδόν όλοι (παίκτες, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι) το δέχθηκαν ανερυθρίαστα.

Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο "gap", περίπου μια οκταετία, χωρίς παραγωγή παικτών υψηλού επιπέδου, είτε γιατί δεν λειτούργησε σωστά το αναπτυξιακό πρόγραμμα, είτε γιατί όλα τα ψηλά παιδιά τα πήρε το μπάσκετ.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την απαξίωση της Εθνικής, αλλά βρέθηκε μια φουρνιά παικτών που εκμεταλλεύτηκε και την αύξηση των ομάδων και ξανάφερε την Ελλάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού βόλεϊ.

Αυτά τα παιδιά έχουν ένα πλεονέκτημα. Θα παίξουν ελεύθερα, γιατί κανείς δεν θα τους ζητήσει μετάλλιο. Δυο νίκες επί της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας και στόχος επετεύχθη, γιατί αν δεν γίνει κάποια σούπερ έκπληξη θα πέσουμε στη Ρωσία στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Ότι κι αν συμβεί, τα παιδιά αυτά αξίζουν το σεβασμό μας, γιατί έζησαν στην Εθνική απίστευτες καταστάσεις, χωρίς χρήματα, χωρίς τειπ, χωρίς πολλά βασικά για έναν διεθνή βολειμπωλίστα.

Από εκεί και πέρα όμως η Ομοσπονδία πρέπει να κινήσει γη και ουρανό για να ανεβούμε επίπεδο, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και να παίξουν σε σημαντικές διοργανώσεις, προκειμένου να προσεγγίσουμε την κορυφή.

Ευρωπαϊκό ανδρών: Ολοκληρώθηκε η πρώτη προπόνηση της Εθνικής (pics+vids)

Οι ομάδες μας είναι πολύ κοντές και δεν μπορούν να … φτάσουν καν αυτές που παίζουν στα Ευρωβόλει , ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρεθούν λεφτά πάση θυσία, για δυνατά φιλικά και συμμετοχή σε τουρνουά.

Το να επανέλθουμε σε σπουδαίες διοργανώσεις πρέπει να γίνει στόχος, γιατί το Silver League είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού βόλει. Κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ΕΟΠΕ, όποια κι αν είναι η διοίκηση της. Οι ναυαρχίδες του ελληνικού βόλεϊ είναι οι δυο Εθνικές.

Ταυτόχρονα πρέπει να επανέλθει το ελληνικό βόλεϊ στην τηλεόραση, κρατική ή ιδιωτική. Δεν γίνεται να έχουν χώρο τα κανάλια για το μπιτς χάντμπολ και όχι για τη Volleyleague γυναικών, ιδιαίτερα την εφετινή με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλει ανδρών 2019: Δύο νίκες στο Μονπελιέ και βλέπουμε (vids)

Πάση θυσία η ΕΟΠΕ πρέπει να … φάει σίδερα για να επιστρέψουν τα πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών και οι Εθνικές στις τηλεοράσεις μας.

ΥΓ: Το 1994 η εθνική πήρε την 6η θέση στο Παγκόσμιο της Αθήνας και ζητούσαμε τις κεφαλές των παικτών και του Χερέρα επί πινάκι. ‘Ένας γηραιός συνάδελφος είπε : «ψυχραιμία, δεν θα ξαναφτάσουμε τόσο ψηλά στην ιστορία μας» και τον κοιτούσαμε με χλεύη. Ήταν η εποχή της ευμάρειας, της ευφορίας, της αστακομακαρονάδας…

Από το Εωροβόλει 2009 της Σμύρνης