Αλλαγή ρότας για να μη γίνει Τιτανικός, ο Ολυμπιακός

O Στέφανος Λεμονίδης με αφορμή την πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στο Μπουργκάς, αναλύει τα κακώς κείμενα στην ομάδα του Μουνιόθ

Αλλαγή ρότας για να μη γίνει Τιτανικός, ο Ολυμπιακός

O Oλυμπιακός γνώρισε την πρώτη ήττα του την φετινή περίοδο εξαιτίας της τρικυμίας που έπαθε στο δεύτερο σετ, όταν προηγήθηκε 26-27 και έχασε 29-27 από δικά του λάθη.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-0 σετ και 27-26, αλλά ο Μάρκους Μπέμε έκανε το μεγάλο λάθος, με συναυτουργό τον Μουνιόθ που δεν του έδωσε την πρέπουσα εντολή. Ο Γερμανός σε ένα σημείο όπου παιζόταν το σετ μπολ, αντί να περάσει απλά τη μπάλα στο αντίπαλο τερέν, επιχείρησε σερβίς με άλμα και το έχασε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παίκτης δεν έχει καθαρό μυαλό και ο πάγκος οφείλει να τον καθοδηγήσει, κάτι που δεν έγινε στο Μπουργκάς. Το πρόβλημα το έχει η ομάδα που είναι ένα πόντο πίσω και υποδέχεται τη μπάλα.

Και ενός κακού μύρια έπονται, αφού στη συνέχεια ο Γκάβιν Σμιτ κάρφωσε άουτ και στη συνέχεια ο Αλεξίεφ έπεσε πάνω σε στημένο μπλοκ και αντί το σκορ να γίνει 26-28 και 0-2 σετ, τελείωσε 29-27 και 1-1 που αποτέλεσε εφαλτήριο για το τελικό 3-1.

Παρότι το σκορ είναι ότι καλύτερο για τη βουλγάρικη ομάδα, ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί, αρκεί η διοίκηση να θέσει προς των ευθυνών τους , όλους τους παίκτες και το προπονητικό τιμ,

Όπως διαπιστώσαμε βλέποντας το ματς , ο Ζελιάσκοφ αιφνιδίασε τον Μουνιόθ, αφού άλλαξε την τακτική και άφησε εκτός παιχνιδιού τους πολύ καλούς κεντρικούς του και φόρτωσε τον Ουσίκοφ και τον ακραίο Πετρόφ. Οι κεντρικοί πήραν μόλις 12 από τις 105 επιθέσεις και ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε τακτική, ακολουθούσε τους κεντρικούς στο μπλοκ και οι ακραίοι έκαναν πάρτι.

Και οι διπλές και τριπλές αλλαγές δεν είναι πανάκεια, ιδιαίτερα όταν γίνονται για να γίνουν χωρίς να τις απαιτεί η ροή του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός γνωρίζουν και οι… πέτρες ότι βρέξει χιονίσει θα αλλάξουν μετά τον 18ο πόντο οι διαγώνιοι και οι πασαδόροι με την περιβόητη διπλή αλλαγή και προς το τέλος θα μπει στην πίσω ζώνη ο Χριστοφιδέλης στη θέση του Αλεξίεφ. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά, αφού λείπει η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός για την αντίπαλη ομάδα, που ξέρει τις αλλαγές που θα κάνει ο Μουνιόθ πριν ακόμη ξεκινήσει η προθέρμανση. Κι όταν κλείνουν οι αλλαγές, απλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του σετ και δεν μπορεί να γίνει κάτι για να έρθει η νίκη, όπως στο τέλος του δεύτερου σετ, που μπορούσε να μπει στον αγώνα ένας ήρεμος παίκτης αντί του Μπέμε και να περάσει απλά τη μπάλα στο αντίπαλο τερέν , προκειμένου να κάνουν το λάθος οι Βούλγαροι.

Όπως γράψαμε και χθες αυτή η ήττα μπορεί να είναι σήμα κινδύνου για τη συνέχεια, αφού ο Ολυμπιακός θύμιζε τον Τιτανικό, που πήγαινε αγέρωχος προς το παγόβουνο με την άνεση και την υπεροψία των 41 συνεχόμενων νικών. Η ήττα είναι το …σήμα για να αλλάξει πορεία το υπερωκεάνιο, να αποφευχθεί η σύγκρουση και να φτάσει ασφαλές στον προορισμό του.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί την ημέρα των ερωτευμένων , αφού η Μπουργκάς δεν είναι σπουδαία ομάδα, αλλά θα έρθει με τον αέρα του 3-1 και θα ψάχνει δυο σετ ή στην χειρότερη περίπτωση το χρυσό σετ. Ο Ολυμπιακός με σωστό κωουτσάρισμα και καλή τακτική είναι ικανός να πάρει 4 σετ και να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, αρκεί να μην επαναληφθούν τα μοιραία λάθη!