Μουστακίδης στο ΦΩΣ: "Ο Ολυμπιακός θα πάρει την κούπα"

Ο μεγάλος Θανάσης Μουστακίδης (νυν καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και προπονητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης) θυμάται το χαμό που είχε γίνει όταν σήκωσε το πρώτο ευρωπαϊκό που έχει πάρει ποτέ σε οποιοδήποτε άθλημα ο Ολυμπιακός το 1996 στο ΣΕΦ και θεωρεί την τωρινή ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού φαβορί για να το ξαναπάρει!

Μουστακίδης στο ΦΩΣ: "Ο Ολυμπιακός θα πάρει την κούπα"

Συγκλονιστικά αυτά που λέει ως “ακρίτας” (γέννημα θρέμμα από το Σουφλί και ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη) για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας έπειτα από το επεισόδιο στον Έβρο.

Πού σας βρίσκω;

“Ζω Αλεξανδρούπολη εδώ και πολλά χρόνια”.

Καταγωγή από Σουφλί.

“Στο Σουφλί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί πήγα σχολείο, εκεί πρωτοέπαιξα βόλεϊ και πήγα στον Άρη 17 χρονών. Μόλις τέλειωσα το σχολείο. Μετά πήγα στον Ολυμπιακό. Οι γονείς μου είναι ακόμα στο Σουφλί”.

Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για αυτήν την ιστορία με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Τι λέει ο κόσμος εκεί, τι λέτε εσείς.

“Είμαι στεναχωρημένος όχι μόνο για τα παιδιά και για το συμβάν, αλλά για την πατρίδα. Ξέρω ότι τέτοια συμβάντα έχουν γίνει πολλά στον Έβρο και από την πλευρά μας και από την πλευρά τους. Λύνονταν. Στεναχωριέμαι διότι έπρεπε τώρα η χώρα μας να είναι υποψιασμένη, έπρεπε να έχουμε πάρει τα μέτρα μας, ήμασταν σε μία περίοδο έντασης με την Τουρκία- όχι με το λαό, αντίθετα με τον απλό λαό έρχονται αυτοί σε εμάς και πάνε οι δικοί μας εκεί- αλλά περνάγαμε περίοδο έντασης στα νησιά και στην Κύπρο. Θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην δίναμε δικαίωμα στους Τούρκους να κάνουν αυτό που έκαναν... Με αποτέλεσμα να είμαστε εμείς οι χαμένοι έχοντας δύο δικά μας παιδιά στις φυλακές της Τουρκίας. Έπρεπε να είμαστε όχι απλώς προσεκτικοί ως κράτος, αλλά πολύ πολύ πολύ προσεκτικοί. Αυτό με στεναχωρεί και με εκνευρίζει. Το είχαν πάρει αβασάνιστα οι υπεύθυνοι”.

Πολύ καλά τα λέτε.

“Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και το λέω με ειλικρίνεια: Είμαστε η πιο ωραία χώρα στον κόσμο. Οι Έλληνες είμαστε φιλόξενος λαός, φιλότιμος, εργατικός, έχουμε και πολλές αδυναμίες βέβαια, διχόνοια, συνέχεια διχόνοια, εγωιστές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας βάλουν σε καλούπι. Γι' αυτό διαπρέπουν οι Έλληνες στο εξωτερικό διότι εκεί μπαίνουν σε καλούπι. Δεν φρόντισαν οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια να μας βάλουν σε καλούπι. Στεναχωριέμαι που δεν έχουμε οι Έλληνες τη θέση που μας αξίζει”.

~ Έχετε σκεφτεί να πολιτευτείτε εκεί; Σας έχουν γίνει προτάσεις κατά καιρούς;

“Προτάσεις πολλές. Γιατί όμως να πολιτευτώ; Για να λέω ψέματα μόνο και μόνο για να βγω; Δεν το κάνω. Μου αρέσει η δουλειά μου, είμαι καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και προπονητής στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, με ευχαριστεί αυτό που κάνω, μεγάλωσα από 12 χρονών μέσα στο βόλεϊ μέχρι τα 56 μου που είμαι τώρα. Θεωρώ ότι γυρίζω κάποια πράγματα πίσω στο βόλεϊ που μου έδωσε πολλά και του οφείλω. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το βόλεϊ”.

Αν γίνει κανένα μπαμ με την Τουρκία τι αίσθηση έχετε, τι θα κάνει ο κόσμος εκεί; Θα το παλέψει ή θα διαλυθούμε;

“Πού να πάμε; Είναι το σπίτι μας εδώ, η περιουσία μας, τα μέρη που μεγαλώσαμε και ζούμε. Κάποια πράγματα μας βγάζουν εκτός εαυτού. Ο Έβρος έχει μία ιδιαιτερότητα. Κανείς δεν έδωσε στους κατοίκους του Έβρου αυτό που τους αξίζει. Θα μπορούσα να ζω στην Αθήνα. Αλλά επέλεξα να ζω εδώ. Είναι όμως σαν να μας τιμωρεί το κράτος. Είμαι υπερήφανος που ζω εδώ, όπως και όλοι οι κάτοικοι. Αλλά δεν βοηθάει το κράτος καθόλου. Οι κάτοικοι στον Έβρο πληρώνουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν 3.000 ευρώ το χρόνο! Έχει αποψιλωθεί το μισό βουνό... Η μισή Ελλάδα δεν χρειάζεται θέρμανση και η άλλη μισή έχει φυσικό αέριο. Όμως ο κόσμος εδώ υποφέρει. Ένα παράδειγμα έφερα. Οι γονείς μου ζουν στο Σουφλί, πήγαινε να ζήσεις εκεί, να δεις... Ανάβεις το καλοριφέρ τον Οκτώβριο και το σβήνεις τον Απρίλιο! Θα έπρεπε να δίνονται κάποιες παροχές σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές στα σύνορα”...

Εσείς γίνατε Ολυμπιακός φαντάζομαι στην πορεία, αφού παίξατε κάποια χρόνια πρώτα.

“Από μικρός έτυχε να είμαι Ολυμπιακός! Είχα φανέλα του Σιώκου! Όπως πολλά παιδιά είχα κόντρα με τον πατέρα μου που ήταν Παναθηναϊκός και εγώ έγινα από αντίδραση Ολυμπιακός. Θυμάμαι βλέπαμε ΥΕΝΕΔ στον Έβρο αγώνες Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τις άλλες ομάδες. Όλες τις ομάδες τις σέβομαι, όλες έχουν την ιστορία τους και πρέπει να τις σεβόμαστε”.

Ισχύει ότι το 1992 ο Παύλος Γιαννακόπουλος σας έδινε περισσότερα να πάτε στον Παναθηναϊκό αλλά δεν φύγατε από τον Ολυμπιακό;

“Ναι, είναι αλήθεια. Δεν έφυγα παρ' ότι μου έδινε περισσότερα ο Παναθηναϊκός, γιατί είχα δώσει το λόγο μου στον Ολυμπιακό. Είχαμε παίξει και ευρωπαϊκό τελικό με τον Ολυμπιακό το 1992. Ευχαρίστησα τον κ. Γιαννακόπουλο, του είπα ότι η πρότασή του με τιμούσε, αλλά είχα δώσει το λόγο μου στον Άρη Ποϊλα και στον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη. Τότε δενόμασταν με τη φανέλα και με την ομάδα. Είχαμε φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα που πήγαινε στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ, το ότι πήραμε το ευρωπαϊκό το 1996 με χιλιάδες κόσμου στο ΣΕΦ δεν ήταν πυροτέχνημα. Ο Ολυμπιακός από τις αρχές του '90 είχε ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του άνοδο”.

Είναι αλήθεια ότι φύγατε γυμνοί από το γήπεδο;

“Είναι αλήθεια, χαμός είχε γίνει με χιλιάδες κόσμου στο ΣΕΦ”.

Ποιο ήταν το ατού εκείνης της ομάδας; Ποιους παίκτες ξεχωρίζετε;

“Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά γιατί θα αδικήσω τους άλλους. Ήταν όλοι σπουδαίοι παίκτες. Το ατού όμως ήταν το ότι ήμασταν ομάδα. Αγαπημένοι όλοι, και όχι μόνο οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές, ο Γιάννης Λάιος, ο Στέφανος Πολύζος, παιδιά του Ολυμπιακού, και οι παράγοντες, ήμασταν όλοι ομάδα. Γι' αυτό ακόμα μέχρι σήμερα έχουμε σχέσεις. Για να είσαι ομάδα με επιτυχίες, πρέπει να είσαι ομάδα και έξω από το γήπεδο. Εμείς τελειώναμε την προπόνηση και πηγαίναμε μαζί για μια μπίρα. Πρέπει να σέβεσαι τους συμπαίκτες σου, να τους εκτιμάς. Και χαίρομαι που πήρα 8 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα και το ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων με τον Ολυμπιακό που ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό σε όλα τα σπορ που πήρε στην ιστορία του ο Ολυμπιακός. Είναι μία ομάδα με την οποία ταυτίστηκα για πολλά χρόνια”.

Παράπονο έχετε από τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια;

“Όχι κανένα”!

Τώρα πώς βλέπετε τον Ολυμπιακό; Τι πρόβλεψη κάνετε;

“Έχω δει σε πολλά ματς τον Ολυμπιακό φέτος, βλέπω πολύ βόλεϊ και ελληνικό και ξένο βόλεϊ. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή από τις άλλες ελληνικές ομάδες! Είναι μία ομάδα διψασμένη για τίτλους σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Το ότι έχασε τα τελευταία πρωταθλήματα από τον ΠΑΟΚ, τον έχει “αγριέψει”. Έχει όλα τα προσόντα για να πάρει το ευρωπαϊκό”!

Πιστεύετε ότι θα το πάρει;

“Τον θεωρώ φαβορί για να το πάρει! Και χαίρομαι πολύ πρώτα σαν άνθρωπος του βόλεϊ διότι το άθλημά μας αδικείται τα τελευταία χρόνια, είναι ένα σπορ που εύκολα μπορεί να γίνει κόσμημα”.

Στην Εθνική με 413 συμμετοχές είστε ο ρέκορντμαν στο ελληνικό βόλεϊ.

“Νομίζω είναι ρεκόρ αυτές οι συμμετοχές στην Εθνική σε όλα τα σπορ στην Ελλάδα”!

Κάτι τελευταίο, γιατί δεν θέλω η ποσότητα να χαλάσει την ποιότητα. Θεωρείτε τη θέση του πασαδόρου την πιο σημαντική και γιατί;

“Κατά την άποψή μου ναι. Ήταν και παραμένει η πιο σημαντική θέση στο βόλεϊ το οποίο μπορεί να έχει αλλάξει και να έχει γίνει πιο γρήγορο, αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Το 90% των φάσεων περνάει από τα χέρια του πασαδόρου”!

Ο Θανάσης Μουστακίδης θυμάται επίσης “δεν παιζόταν εκείνη η ομάδα της Ραβένα το 1992. Μικτή κόσμου. Όταν όμως δεν μας ήξεραν, φτάσαμε ως το τάι μπρέικ στο εντός έδρας παιχνίδι. Και στη ρεβάνς με διαγώνιο τον Φάκα, αντί του Ντράγκοβιτς χάσαμε δύσκολα 3-0 στην Ιταλία, σε ένα ματς μεγάλης χρονικής διάρκειας”

*Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θανάση Μουστακίδης στο "Φως των Σπορ" στον Θέμη Σινάνογλου