Πέθανε ο θρύλος του παγκοσμίου βόλεϊ Βιάτσεσλαφ Ζάιτσεφ

O Ολυμπιονίκης των Αγώνων του 1980 στη Μόσχα, ως μέλος της εθνικής ομάδας  βόλεϊ της ΕΣΣΔ, Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ, πέθανε σε ηλικία 70 ετών. 

Πέθανε ο θρύλος του παγκοσμίου βόλεϊ Βιάτσεσλαφ Ζάιτσεφ

Τα αίτια του θανάτου δεν κατονομάστηκαν. Ο Ζάιτσεφ υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής δύο φορές, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άλλες επτά. Ήταν αρχηγός της Αφτομπμπιλίστ.

«Εκτός από τα τεράστια αθλητικά του επιτεύγματα, πρέπει να πω ότι ο Βιάτσεσλαφ ήταν απίστευτα ευγενικός, ανοιχτός, συμπονετικός και είχε τεράστια καρδιά. Η Πανρωσική Ομοσπονδία Βόλεϊ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Βιάτσεσλαβ Αλεξέεβιτς, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Για όλη την κοινότητα του βόλεϊ, αυτή είναι μια τεράστια και αναντικατάστατη απώλεια».

Ο Ζάιτσεφ γεννήθηκε στο Λένινγκραντ. Το 1976, ήταν μέλος της σοβιετικής ομάδας που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά. Έπαιξε και τα πέντε ματς.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο με τη σοβιετική ομάδα στο Ολυμπιακό τουρνουά του 1980. Έπαιξε πέντε αγώνες. Με τη Σοβιετική Ένωση, ο Ζάιτσεφ κέρδισε άλλα δύο ασημένια μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων, δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα και επτά ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ήταν ένας σημαντικός παίκτης που βοήθησε την εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών της Σοβιετικής Ένωσης να κυριαρχήσει στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 κερδίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών 1977 FIVB, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1978, Ολυμπιακούς Αγώνες Μόσχας 1980, Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών 1981 και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1982 στη σειρά.

Ο Ζάιτσεφ έπαιξε για την Avtomobilist Leningrad (τώρα Spartak St. Petersburg), με την οποία κέρδισε δύο CEV Top Teams Cup και δύο Challenge Cup το 1982–1983. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ιταλία, παίζοντας σε Spoleto, Agrigento και Città di Castello.

Ο Ζάιτσεφ ήταν παντρεμένος με την Ιρίνα Ποζντνιάκοβα, πρώην κολυμβήτρια. Έχουν μια κόρη, την Άννα (γεννημένη το 1975) και έναν γιο, τον Ιβάν, ο οποίος είναι παίκτης βόλεϊ.

Και τα δύο παιδιά έχουν ιταλική υπηκοότητα. Ο Ιβάν γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1988 στην Ιταλία, όπου ο πατέρας του έπαιζε για αρκετά χρόνια, ενώ η Άννα παντρεύτηκε έναν Ιταλό το 1993.