Ο Ολυμπιακός ... χρειάζεται μια ήττα, ο ΠΑΟΚ έφτιαξε ομάδα

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα νέα στοιχεία του ζευγαριού Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και επισημαίνει ότι ο Ολυμπιακός... χρειάζεται μια ήττα, ενώ ο ΠΑΟΚ έγινε ομάδα.

Ο Ολυμπιακός ... χρειάζεται μια ήττα, ο ΠΑΟΚ έφτιαξε ομάδα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, όπου θα κριθούν οι τίτλοι στο βόλεϊ και όλα έχουν αλλάξει, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του ζευγαριού Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, αφού ο ΠΑΟΚ έγινε πλέον ομάδα, ενώ ο Ολυμπιακός χρειάζεται μια …ήττα για να ξυπνήσει από τη νιρβάνα του.

Ας ξεκινήσουμε από τον ΠΑΟΚ που έκανε τις πρέπουσες αλλαγές τη μεταγραφική περίοδο και του ήρθε πλέον ως μάνα εξ ουρανού η αποχώρηση του Μίταρ Τζούριτς, χωρίς μάλιστα να ξοδευτεί. Τουναντίον ανάσανε οικονομικά, αφού δεν θα πληρώσει όλο το συμβόλαιο, αλλά το κυριότερο γλύτωσε από έναν «μπελά», από ένα εσωτερικό πρόβλημα. Όπως και να το κάνουμε, δεν θα το δεχόταν ποτέ ο πάλαι ποτέ εκ των κορυφαίων διαγωνίων του κόσμου, να βλέπει από τον πάγκο τον τρίτο διαγώνιο της Εθνικής Ολλανδίας. Ο εγωισμός του δεν θα έμπαινε ποτέ κάτω από το συμφέρον της ομάδας και είναι λογικό. Θα πίεζε με τον τρόπο του να παίξει, τώρα όμως το συναινετικό διαζύγιο ήταν η καλύτερη λύση για το… ζευγάρι. Ο Τζούριτς θα παίζει στην Πουατιέ και θα είναι ευχαριστημένος, ενώ ο Ψάρας θα δουλεύει απερίσπαστος με διαγώνιο τον Κλάπγουικ και όλοι θα ξέρουν τους ρόλους τους. Μοναδικό πρόβλημα θα υπάρξει μόνο σε τραυματισμό του Ολλανδού, καθώς θα πρέπει να τον αντικαταστήσει ο Μπούτος ή ο Γκόρτσανιουκ. Ένα άλλο ατού του ΠΑΟΚ, είναι η μίνι προετοιμασία που κάνει , χωρίς ταξίδια και υποχρεώσεις στην Ευρώπη.

Από την άλλη στον Ολυμπιακό δεν άλλαξαν πολλά πράγματα, μετά την ήττα από τη Μπουργκάς. Όλοι βρίσκονται στη νιρβάνα των 42 σερί νικών και ουδείς ανησυχεί από την κακή απόδοση της ομάδας, που την αποδίδουν απλά στην κούραση των μεγάλων σε ηλικία παικτών, από τα μεγάλα και συνεχή ταξίδια. Ουδείς προβληματίσθηκε που ο Παμβοχαϊκος πήρε ένα σετ και διεκδίκησε ακόμη ένα στο ματς κυπέλλου. Η ομάδα του Βραχατίου που κοστίζει όσο ο Κουμεντάκης, ενώ ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε και με άλλες κατώτερες ομάδες, όπως η ΑΕΚομοτηνής, ο Ηρακλής, η ΑΕΚ κλπ.

Ο Ολυμπιακός που είναι σχεδόν ο ίδιος εδώ και ενάμιση χρόνο, αντί να παίζει καλύτερο βόλεϊ εβδομάδα με την εβδομάδα, ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία με προβλεπόμενο τρόπο ανάπτυξης, αλλά και προβλεπόμενες αλλαγές. Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί, αλλά αυτό το πράγμα με την προγραμματισμένη διπλή αλλαγή, που την ξέρει πλέον και ο τελευταίος φίλαθλος του βόλεϊ δεν έχει προηγούμενο και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Ουδεμία έκπληξη, κανένα ρίσκο , καμία έμπνευση, το καράβι πάει με αυτόματο πιλότο. Είδατε τι έκανε ο Δρίκος στην ΑΕΚ; Με δεδομένο το «πενία τέχνες κατεργάζεται» είδε και αποείδε και έβαλε διαγώνιο τον πασαδόρο του στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Αιφνιδίασε τον αντίπαλο, άσχετα αν δεν είχε αποτέλεσμα. Κάτι έκανε όμως, ενώ στον Ολυμπιακό η κλάση των παικτών δίνει τις λύσεις και η ομάδα κερδίζει, αλλά έρχονται τα δύσκολα, όπου θα χρειασθεί και η βοήθεια από τον Μουνιόθ.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν χρειάζεται μια …τεχνητή κρίση για να αφυπνισθούν άπαντες. Από τη διοίκηση, ως το τελευταίο μέλος του προπονητικού τιμ, που πρέπει να είναι σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια του ματς και όχι βολεμένος ο καθένας στη δουλίτσα του. Επικοινωνία μεταξύ στατιστικολόγου, βοηθού προπονητή και προπονητή δεν βλέπουμε και μάλιστα στα… κόκκινα.

Γι αυτό λοιπόν όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, ένας αποκλεισμός από τη Μπουργκάς μπορεί να αφυπνίσει τους εφησυχασμένος παίκτες και προπονητές. Ο Ολυμπιακός βέβαια θα παίξει για να περάσει τη βουλγάρικη ομάδα στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά «ουδέν κακό αμιγές καλού». Σε περίπτωση αποκλεισμού θα καταλάβουν όλοι ότι το καράβι πάει προς την ξέρα, με ακρόπρωρο τις 42 νίκες και μπορεί κάποιος να αλλάξει βίαια την πορεία του, προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι κι αλλιώς στους «4» περιμένει η κορυφαία ομάδα του κόσμου, η ιταλική Τρεντίνο και η απουσία δυο μεγάλων παιχνιδιών , μπορεί να κοστίσει στο γόητρο, θα βοηθήσει όμως στην αφύπνιση, στην ξεκούραση των παικτών και στην προετοιμασία ενόψει των μεγάλων ματς με τον ΠΑΟΚ που δίνουν τίτλους.

Και το ρεκόρ κάποτε θα σπάσει, αλλά θα μείνει στην αιωνιότητα γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ομάδα στο μέλλον να κάνει 43 και 44 σερί νίκες. Θυμηθείτε τι είχε πάθει η ποδοσφαιρική ομάδα επι Σίλβα, που κυνηγούσε το αήττητο πρωτάθλημα, αλλά έχασε από την ΑΕΚ και στο τέλος έχασε και το Κύπελλο από την ΑΕΚ. Τα ρεκόρ δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, παρά μόνο οι τίτλοι.

Και καλύτερα για τον Ολυμπιακό να χάσει από τη Μπουργκάς ή τον Φοίνικα Σύρου, ή από τον ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο, παρά από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο και τα πλέϊ οφς, όπου κρίνονται οι τίτλοι!