Γκούντας: «Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με το βόλεϊ»

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Γκούντας αναλύει τις ενέργειες που γίνονται από τον ίδιο και τους συναδέλφους του για την ανάπτυξη του ελληνικού βόλεϊ και αναφέρεται στον κοινό στόχο όλων των εμπλεκoμένων φορέων για το άθλημα.

Γκούντας: «Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με το βόλεϊ»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Γκούντα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ:

- Tι ενέργειες έχουν γίνει από την Ομοσπονδία μαζί με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές για την ανάπτυξη του ελληνικού βόλεϊ;

«Έπρεπε να γίνει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός που θα ακολουθείται με ευλάβεια και συνέπεια. Μόνο από μία οργανωμένη διαδικασία θα έχουμε κάποια αποτελέσματα στην ποσότητα παιδιών που θέλουμε, αλλά και στην ποιότητά τους. Ένα βασικό κομμάτι για το ανδρικό βόλεϊ που είναι να βρεθεί ο μηχανισμός που θα πείσει τα αγόρια να ασχοληθούν με το άθλημα. Μεταξύ όλων των εμπλεκομένων προπονητών-παραγόντων υπάρχει καλή χημεία, η συνεννόηση είναι άριστη και αυτό κάνει πιο εύκολο το κομμάτι της ανίχνευσης, καταγραφής των νέων παιδιών που θέλουμε να βάλουμε στο βόλεϊ.

Υπάρχουν συνεχόμενες προπονήσεις των κλιμακίων και των προπονητικών κέντρων. Επίσης, διοργανώνουμε προετοιμασίες των εθνικών ομάδων με σκοπό να επιμηκύνουμε την αγωνιστική δράση των επιλεγμένων παιδιών. Γίνεται χαρτογράφηση αθλητριών σε όλη τη χώρα και όπως είναι λογικό, τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων είναι λίγο πιο μπροστά σε σχέση με τα παιδιά της επαρχίας. Αυτός που είναι καλός θα φανεί αργά ή γρήγορα, γιατί ο αθλητισμός είναι δίκαιος. Κακά τα ψέματα, το 80% της δουλειάς το κάνουν τα σωματεία. Το βόλεϊ εκεί το μαθαίνουν, στις εθνικές τελειοποιούν κάποια κομμάτια του παιχνιδιού».

- Τι μηνύματα λαμβάνετε για την ανάπτυξη σε αγόρια και κορίτσια μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει από την Ε.Ο.ΠΕ. και τους προπονητές;

«Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι αρκετά παιδιά μικρότερης ηλικίας, στελεχώνουν τις πρώτες ομάδες στα σωματεία τους, είναι αρκετά θετικά. Το μεγάλο στοίχημα είναι τα παιδιά αυτά να παραμείνουν ενεργά στο άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να μην αλλάξουν τις προτεραιότητές τους μετά την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο, στον εργασιακό τους βίο. Η κορύφωση στην καριέρα τους να μην είναι μικρή και μετά αποχωρήσουν».

- Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε περισσότερο στα νέα παιδιά;

«Ο προπονητής πρέπει να είναι πρώτα παιδαγωγός, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Έχει διαφορετική αποστολή από τον τεχνικό που είναι στις μεγάλες ομάδες και έχει τον ρόλο του διαχειριστή προσωπικοτήτων. Ο προπονητής μικρών ηλικιών πρέπει να εμπνεύσει, να πείσει το παιδί να ασχοληθεί με το βόλεϊ.

Ουσιαστικά διαμορφώνει αθλητικούς χαρακτήρες και προσπαθεί να κάνει τα παιδιά να καταλάβουν, ότι, για να πετύχουν κάτι καλό, πρέπει να το προσεγγίσουν με συνέπεια, αγάπη, επαγγελματισμό και να έχουν υπομονή, επιμονή και προσήλωση. Να μάθουν να διαχειρίζονται ένα συναίσθημα καλό ή κακό και να μένουν πάντα προσγειωμένοι».