Εθνική Ανδρών: Xειρότερη ομάδα, με καλύτερους παίκτες

«Το γήπεδο λέει την αλήθεια. Σε αυτό το τουρνουά ήμασταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις άλλες ομάδες» ήταν το συμπέρασμα του ομοσπονδιακού προπονητή Ντάντε Μπονιφάντε, αλλά θα διαφωνήσουμε έντονα.

 

Εθνική Ανδρών: Xειρότερη ομάδα, με καλύτερους παίκτες

Κι αυτό γιατί δεν είδαμε στους παίκτες μας, αυτό που παρακολουθήσαμε όλη τη χρονιά στο πρωτάθλημα. Καμία σχέση ο Κουμεντάκης, ο Πρωτοψάλτης και ο Ράπτης της άνοιξης με αυτούς του Ισραήλ, με τον τελευταίο να παίζει σε λάθος θέση. Όσο στον ΠΑΟΚ ήταν δίπλα στον πασαδόρο, η ομάδα του έχανε, μόλις πέρασε μακρυά από τον πασαδόρο ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο και έφτασε τον Ολυμπιακό στον τέταρτο τελικό.

Σε λάθος θέση και ο Τζούριτς που έπαιξε δίπλα στον πασαδόρο, αλλά ως ο καλύτερος κεντρικός έπρεπε να παίξει μακρυά και να κάνει περισσότερες φορές διπλό μπλοκ με τον Μούχλια. Και να έπαιζε δίπλα στον πασαδόρο ο Πετρέας που είναι καλύτερος επιθετικός.

Έγκλημα και η αποστολή της Εθνικής με δεύτερο πασαδόρο τον Πετσιά. Μπορεί ο Μπονιφάντε να θέλει να αφήσει νέα παιδιά στην ομάδα και ορθώς το έπραξε με τον Χάκα, τον Χανδρινό και τον Μούχλια, αλλά ο Χάκας ήταν τέταρτος ακραίος ο Μούχλιας είχε back up τον έμπειρο Τζιουμάκα και ο Χανδρινός είχε μπροστά του τον Κοκκινάκη. Ο Πετσιάς μπορεί να παίξει μεγάλο βόλεϊ στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να παίξει ούτε στον Πήγασο, πόσο μάλλον στην Εθνική. Με λίγα λόγια πήγαμε με έναν πασαδόρο και με δεμένα τα χέρια όταν ήθελε να αλλάξει την τακτική.

Και η Ελλάδα από τη στιγμή που κέρδισε τη δεύτερη του ομίλου Πορτογαλία, δεν ήταν η χειρότερη όπως αποτυπώθηκε στη βαθμολογία. Απλά έγινε λανθασμένη προσέγγιση στα άλλα ματς και ιδιαίτερα σε αυτό με το Ισραήλ, που χάρη σε μας διεκδίκησε την πρόκριση ως την τελευταία μέρα. Δεν το υπολογίσαμε, όπως υπερτιμήσαμε και την Τουρκία που δεν ήταν άτρωτη όπως αποδείχθηκε.

Πάρτε έναν προς έναν τους παίκτες της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Οι περισσότεροι δικοί μας υπερτερούν, κανένας Ρουμάνος δεν παίζει βασικός σε μεγάλη ομάδα και ουδείς παίρνει περισσότερα από 30.000 ευρώ. Απλά ο Στάνκου αποδείχθηκε σπουδαίος προπονητής και έκανε ομάδα με μέτριους παίκτες, σε αντίθεση με τον Μπονιφάντε που παρουσίασε χειρότερη ομάδα με καλύτερους παίκτες.

Η Εθνική όμως θέλει και επίσημα παιχνίδια. Δεν μπορεί να παίζει στο Ευρωβόλεϊ χωρίς ένα επίσημο παιχνίδι, όταν στο Silver League μετέχουν τα νησιά Φερόε και όχι η Ελλάδα. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις διοργανώσεις και να παίζουμε φιλικά ματς με ανώτερους αντιπάλους. Να βρεθούν τα λεφτά, είτε μέσω χορηγίας, είτε μέσω ΓΓΑ. Να βρεθούν για να ανέβει το επίπεδο της εθνικής ανδρών και γυναικών...

Και να τελειώσουμε με τη διαιτησία, που δεν έπαιξε ρόλο στην πρόκριση. Αν έδινε σωστή την επιστροφή του Ράπτη, θα περνούσε η μπάλα στο Ισραήλ και πιθανότατα θα γινόταν το 15-13 με επίθεση. Πιο πολύ έπρεπε να ασχοληθούμε γιατί δεν εκδηλώσαμε επίθεση (ο Γαλιώτος δεν βρέθηκε με τον Πρωτοψάλτη που πέρασε την μπάλα με τα δάκτυλα) παρά με την υπόδειξη του δεύτερου διαιτητή.

Στην περίπτωση εξ άλλου του καθυστερημένου βίντεο ρέφερι, ο Τζουλιάνι μας διαβεβαίωσε ότι πάτησε το κουμπί στο λαπ τοπ την ώρα της παράβασης (λαπ τοπ δεν υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα) έγκαιρα, γι' αυτό και εξετάσθηκε η φάση.

Όλοι οι διαιτητές όμως μας αντιμετώπισαν εχθρικά, κερδίσαμε τα περισσότερα video referi, ενώ ενδεικτικό της στάσης τους ήταν μια φάση με την Πορτογαλία αν δεν κάνουμε λάθος, που ο Πορτογάλος κάρφωσε ευθεία ένα μέτρο μακριά από το μπλοκ και έδωσε μπλοκ άουτ. Και το επισήμανε ο Κοκκινάκης και φυσικά το έδειξε το video referi. Μπορεί βέβαια να είχαμε κάκιστη διαιτησία γενικά, αλλά εμείς κοιτάμε το σπίτι μας και το πρόβλημα ας το λύσει η CEV που χάνει τους καλύτερους στις διοργανώσεις της FIVB και έχει ως φιλοσοφία να παίζουν οι διαιτητές απ όλες τις χώρες και όχι οι καλύτεροι.

Ας σταματήσουμε εξάλλου να λιβανίζουμε τον... ανθέλληνα Μπόρισιτς, κι ας του πούμε εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε ξεγέλασε...

ΥΓ 1: Το ευχάριστο είναι ότι του χρόνου θα είναι βασικοί στις ομάδες τους, οι Γαλιώτος, Πετσιάς, Μούχλιας, αν και ο τελευταίος πρέπει να συναγωνισθεί τον 35χρονο χιλιανογερμανό Σεμπάστιαν Γκέβερτ.

ΥΓ2: Αποθεώσαμε τον Μπονιφάντε στα προκριματικά όπου πέτυχε το απόλυτο, στο Ισραήλ όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και με δική του ευθύνη