Το βόλεϊ πληρώνει αμαρτίες παρελθόντος

To λουκέτο στην Ομοσπονδία Βόλεϊ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αφού επί χρόνια γίνεται μάχη για να πληρωθούν χρέη του αμαρτωλού παρελθόντος.

Το βόλεϊ πληρώνει αμαρτίες παρελθόντος

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει γυρίστε πίσω στον χρόνο, τότε που τα λεφτά έτρεχαν από παντού και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων η Πολιτεία έκανε έργα, έχτιζε γήπεδα, έφτιαχνε μαμούθ εγκαταστάσεις, χωρίς πρόβλεψη για τη χρήση τους μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τότε λοιπόν το υπουργείο Αθλητισμού, για να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρησιμοποιούσε τις αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να περάσει με έκτακτες επιχορηγήσεις τα χρήματα που κόστιζαν τα ολυμπιακά έργα. Πρόθυμη εμφανίστηκε η τότε διοίκηση της ΕΟΠΕ, αλλά δεν περίμενε την απίστευτη ασυνέπεια της Πολιτείας, που όταν άλλαξε ο υπουργός ή η κυβέρνηση και τελείωσαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα φόρτωσαν στον... κόκορα.

Το χειρότερο ήταν πως το Ελληνικό Δημόσιο, παρότι ανέθεσε την εντολή για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στην τότε διοίκηση ΕΟΠΕ και μάλιστα πλήρωνε αυτά τα ποσά στη εταιρεία φύλαξης, ξαφνικά και χωρίς καμία αιτιολογία σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα που όφειλε για τη φύλαξη της εγκατάστασης και δεν ανακάλεσε ποτέ την εντολή προς την ΕΟΠΕ για τη φύλαξη.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε και στην εγκατάλειψη της πανέμορφης και πανάκριβης Ολυμπιακής Εγκατάστασης στην Παιανία, η οποία τα επόμενα χρόνια λεηλατήθηκε, με αποτέλεσμα να ρημάξει και να καταστραφεί. Με λίγα λόγια, η εταιρεία φύλαξης έπαιρνε χρήματα ή απαιτούσε λεφτά, η εγκατάσταση λεηλατήθηκε, δεν λειτουργούσε και η ΕΟΠΕ ήταν και... κερατάς και δαρμένη.

Και να ήταν μόνο το «σπίτι του βόλεϊ», καλά θα ήταν, αλλά οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν απαξιωθεί, με πρώτη και καλύτερη αυτή του μπιτς βόλεϊ, που ήταν το στολίδι του φαληρικού όρμου και χαρακτηρίστηκε η καλύτερη στον κόσμο. Έγιναν μάλιστα και αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος και μετά βορά στους κλέφτες, που μάζεψαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε, ενώ στην πανάκριβη άμμο φύτρωσαν άγρια χόρτα και βγήκαν... φίδια.

Το ωραίο τις υπόθεσης είναι ότι συστάθηκε επιτροπή για την εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την επάνδρωσαν στελέχη με παχυλούς μισθούς, το δημόσιο χρήμα έρεε επί μήνες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό.

Η εταιρεία εξάλλου, που ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη της εγκατάστασης στην Παιανία, έκανε προσφυγή στα δικαστήρια, βρήκε το δίκιο της, επιδικάστηκε ένα μεγάλο ποσόν με προσαυξήσεις τόκων και οι προηγούμενες διοικήσεις μετέθεταν το πρόβλημα στις επόμενες. Έσκασε όμως το κανόνι πρόσφατα, δημεύτηκαν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο της Ομοσπονδίας για τη λειτουργία των εθνικών ομάδων και το βόλεϊ σταμάτησε τη λειτουργία του.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από το υπουργείο Αθλητισμού και το υπουργείο Οικονομικών, τότε οι εθνικές ομάδες δεν θα παίξουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και θα γράψουν ιστορία ρεζιλεύοντας διεθνώς τη χώρα. Θα είμαστε οι πρώτοι που δεν θα στείλουμε ομάδες σε διεθνή διοργάνωση γιατί δεν έχουμε χρήματα, λες και είμαστε κάποια τριτοκοσμική χώρα...

Κι όλα αυτά παρά τις θυσίες των σωματείων βόλεϊ που ανέλαβαν όλα τα έξοδα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων τους (διαιτησίες, μετακινήσεις κ.λπ.) και της διοίκησης της ΕΟΠΕ, που κληρονόμησε χρέος περίπου 7.000.000 ευρώ (αντιστοιχούσε σε 500 πιστωτές από την κακοδιαχείριση των τριών προηγούμενων διοικήσεων) και σήμερα οφείλει περίπου 1.300.000 ευρώ.