Κραυγές Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη σε Αυγενάκη, η δικαιολογία και το μπόνους σε επαγγελματίες

Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης, έστειλαν επιστολή στον Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητούν να τους καταβληθούν τα χρήματα από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών. Το μπόνους των 150.000 λόγω covid  στα επαγγελματικά τμήματα και η δικαιολογία Αυγενάκη που δεν ευσταθεί πλέον.

Κραυγές Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη σε Αυγενάκη, η δικαιολογία και το μπόνους σε επαγγελματίες

Έχει δίκιο το Τop-5 του ελληνικού αθλητισμού, που φωνάζει στον Λευτέρη Αυγενάκη για το... ψίχουλο των 1000 ευρώ που τους πέταξε και καθυστερεί τα χρήματα από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο γγΑ ήταν μέσες άκρες ότι εκκρεμοδικεί η υπόθεση των εκλογών της ΕΟΚ, κάτι που προκαλεί πρόβλημα στο μητρώο αθλητικών σωματείων. Αυτό δεν ισχύει πλέον, εδώ και μια εβδομάδα...

Τα ΤΑΑ εξάλλου και τα άλλα επαγγελματικά τμήματα πήραν προκαταβολές (150.000 το βόλεϊ) που δεν θα αφαιρεθούν από τα έσοδα της φορολόγησης και βαπτίσθηκαν “έκτακτη ενίσχυση λόγω covid”. Μα αυτά τα χρήματα έπρεπε να δοθούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που επλήγει περισσότερο λόγω της αναστολής λειτουργίας των ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής, όχι στον επαγγελματικό που λειτούργησε έστω και μετ' εμποδίων.

Οι επαγγελματίες πήραν και μποναμά, αφού οι προκαταβολές δεν θα αφαιρεθούν από την εκταμίευση των χρημάτων της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών (τα ΤΑΑ θα πάρουν άλλες 550.000 ευρώ) και δεν θα έχουν προϋπόθεση εξεύρεσης ισόποσης χορηγίας και δεν θα πάει το 50 % στις υποδομές και την ανάπτυξη.

Το ευχάριστο είναι οτι τα χρήματα προορίζονται για την περίοδο 2021-22 και θα δοθούν άλλα τόσο την επόμενη χρονιά τέτοια εποχή...

Αναλυτικά η επιστολή:

"Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, για ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα ως πολυαθλητικά Σωματεία, την επιχορήγηση μας από τα έσοδα του Στοιχήματος. Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός με τα ήδη πενιχρά έσοδα, είχε ως τώρα την ελάχιστη οικονομική βοήθεια, σχετικά με τον Πολιτισμό ή τον Επαγγελματικό Αθλητισμό.

Τα 1.000€ για κάθε ομάδα, όπως εσείς μάλιστα αντιληφθήκατε και διορθώσατε, ήταν ένα πολύ μικρό ποσό για τις ομάδες μας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, πόσο μάλιστα για να εκπροσωπήσουν την Πατρίδα μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, θα πρέπει να έρθουν έγκαιρα. Αφενός η άγνοια για το συνολικό ποσό που θα εισπράξουμε, αφετέρου η πιθανή μεταχρονολογημένη καταβολή τους, τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της εκκαθάρισης του Ιανουαρίου, μας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και εξαιρετικά προβληματική ρευστότητα για την εύρυθμη λειτουργία μας.

Σας ζητούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα της προκαταβολής, του 50% του πιθανού ποσού που έχετε υπολογίσει, καταβλητέας το αργότερο ως 31/10/2021. Αντίστοιχη διαδικασία να προβλεφθεί και για την επόμενη εκκαθάριση. Επίσης σας ζητούμε άμεσα, να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής και κριτηρίων διανομής των χρημάτων, που αφορούν τις ομάδες που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι οποίες δηλώθηκαν φέτος, στηριζόμενες στις δικές σας εξαγγελίες.

Η δική σας πρωτοπόρα ιδέα χρηματοδότησης, από τα έσοδα του Στοιχήματος, ήταν μάλιστα η αιτία που ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόνο 5 ομάδες, φέτος είναι περίπου εξαπλάσιες οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες Επαγγελματικού Αθλητισμού, με σωρεία εσόδων από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα, εισέπραξαν ήδη τη δική τους επιδότηση, που αποτελεί και τη μερίδα του λέοντος, σε αντίθεση με τα Ερασιτεχνικά Σωματεία, που βιοπορίζονται μόνο με τις δικές τους προσπάθειες δημιουργίας εσόδων, ενώ δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία, την τελευταία δεκαπενταετία περίπου. Ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός κινδυνεύει και πρέπει να τον βοηθήσετε με το θεσμικό σας υπεύθυνο ρόλο".