Οι Ελληνίδες ακραίες, ο Ολυμπιακός, ο Στάλεκαρ, ο Πετρέας

Τεράστια επιτυχία η πρόκριση σε δεύτερο συνεχόμενο Ευρωβόλεϊ, αλλά χρειάζεται βελτίωση στην απόδοση, ιδιαίτερα  των Ελληνίδων υποδοχέων στην Εθνική βόλεϊ, γυναικών, απόδειξη της κυριαρχίας του Ολυμπιακού. Η περίπτωση Πετρέα, η επιλογή Στάλεκαρ και το δίλημμα Κωνσταντίνου ή Χαντάβα στον Παναθηναϊκό.

Οι Ελληνίδες ακραίες, ο Ολυμπιακός, ο Στάλεκαρ, ο Πετρέας

Στον προκριματικό όμιλο του Ευρωβόλεϊ γυναικών, είχαμε ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα νέα σχετικά με το επίπεδο του βόλεϊ στην Ελλάδα, μπορεί να γίνουμε «κακοί», αλλά το λιβανιστήρι μόνο καλό δεν κάνει.

*** Τα ευχάριστα είναι ότι πετύχαμε συνεχόμενες νίκες, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας σε δεύτερο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αξίζουν συγχαρητήρια για την επιτυχία. Η Εθνική έχει ανέβει επίπεδο, αλλά πρέπει να δουλέψει σκληρά για να διακριθεί και στα τελικά.

***Πρέπει όμως να δούμε και την ποιότητα του βόλεϊ που παίξαμε. Δεν ήταν ενθαρρυντικό. Kακή η εικόνα όλων των υποδοχέων, απέναντι μάλιστα σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας. Δεν υπάρχουν υποδοχείς στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο ομοσπονδιακός προπονητής που έχει τις παίκτριες για μικρό χρονικό διάστημα, αν κι αυτός μπορεί να διορθώσει κάπως την κατάσταση.

***Ας τις δουλέψει το καλοκαίρι για να τις βελτιώσει, γιατί τα καλοκαίρια εδώ και πολλά χρόνια κακώς οι Εθνικές κάνουν διακοπές...Θα είναι έγκλημα αν μετά απο ένα εύλογο διάστημα ξεκούρασης δεν δουλέψουν σκληρά για να βελτιωθούν άπασες και για να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο στα τελικά.

*** Οι Εθνικές πάντα δούλευαν τα καλοκαίρια και όπως μας έλεγε ο Γκιούρδας είχε να κάνει διακοπές από 15 χρονών και πήγε όταν σταμάτησε το βόλεϊ. Οι καλοκαιρινές προετοιμασίες και βελτιώσεις παικτών σταμάτησαν επί διοίκησης Μαυρομάτη. Τότε έγινε το... έγκλημα κατά του βόλεϊ.

*** Συνυπεύθυνοι είναι οι προπονητές των συλλόγων και οι ίδιες οι αθλήτριες, που τον ελεύθερο χρόνο τους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορούν να προπονούνται για να βελτιωθούν, αντί να ασχολούνται με τα social media!

*** Είδαμε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Βάκιφμπανκ - Κονελιάνο τις ακραίες να βγάζουν την υποδοχή έξω από το σώμα χωρίς πανικό και με θαυμαστά αποτελέσματα, ενώ οι Ελληνίδες προσπαθούν πανικόβλητες να κάνουν υποδοχή μέσα στο σώμα με απογοητευτικά αποτελέσματα.

*** Με λίγα λόγια ο τρόπος που βγάζουν υποδοχή οι ακραίες μας είναι παρωχημένος, γιατί δεν έχουν σωστή προσέγγιση στην μπάλα. Προπονητές δεν είμαστε, αλλά είναι οφθαλμοφανές πως βρίσκονται σε λάθος δρόμο.

*** Και στο βόλεϊ γυναικών αυτό που μετράει περισσότερο είναι η υποδοχή για την εύκολη αλλαγή, ενώ στο βόλεϊ ανδρών οι πόντοι κερδίζονται με την κόντρα μπάλα, γι’ αυτό και οι προπονητές στις γυναίκες στο τάι μπρέικ επιλέγουν το σερβίς.

*** Προς επίρρωση των λόγων μας σκεφτείτε ότι ο Ολυμπιακός κυριαρχεί τα 10 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με ξένες υποδοχείς, ενώ και οι μεγάλες ομάδες του Παναθηναϊκού είχαν κι αυτές ακραίες από το εξωτερικό.

*** Σπουδαίες Ελληνίδες ακραίες με υποδοχή έχουμε να δούμε από την εποχή της Μαρίας Γκαραγκούνη και της Χαράς Σάκκουλα. Μετά το χάος με ελάχιστες αναλαμπές και οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στους προπονητές τους.

*** Όσον αφορά την Ανθούλη, πρέπει η ομοσπονδία να δουλέψει πολύ με το νέο big thing του ευρωπαϊκού βόλεϊ, αν θέλει να ανέβει επίπεδο η Εθνική. Και θα τα καταφέρει με ειδικές ατομικές προπονήσεις από ομοσπονδιακό προπονητή.

*** Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί αποσπασμένοι, αρκεί να επιλέξουν κάποιον που γνωρίζει βόλεϊ και μπορεί να βελτιώσει τη 16χρονη ύψους 2,02 μ. ταλαντούχα αθλήτρια. Τις παλιές εποχές του βόλεϊ στην Ελλάδα γίνονταν 2-3 προπονήσεις των διεθνών στο Καραϊσκάκη και μετά στο ΣΕΦ. Τώρα πρέπει να έχεις ομοσπονδιακό φουλ τάιμ που θα συνεργάζεται με τους προπονητές των ομάδων σε τεχνικό επίπεδο.

*** Όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος Μπακοδήμος δουλεύουν επι τρια χρόνια ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα για όλα τα ταλέντα ανά την Ελλάδα, τα οποία παρακολουθούνται με το πρόγραμμα monitoring

*** Απορήσαμε με την τελευταία μεταγραφή του Παναθηναϊκού, που «χάλασε» την εικόνα όλων των προηγούμενων, αν και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος κάτι παραπάνω θα ξέρει. Όταν ρωτήθηκε Σλοβένος διεθνής για τον Στάλεκαρ, απάντησε «έχει μόνο ύψος». Και το γεγονός ότι έφυγε από τη Σλοβενία, και σε έναν χρόνο επέστρεψε, δεν είναι και το καλύτερο...

*** Οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ στηρίζουν τον Γιάννη Καλμαζίδη, αλλά δεν θέλουν τον Γιώργο Πετρέα για οπαδικούς λόγους. Φάσκουν και αντιφάσκουν, αφού ο Καλμαζίδης διάλεξε τον πρώην αρχηγό του Ολυμπιακού.

***Η Αθήνα Παπαφωτίου συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και επιστρέφει στην ομάδα ύστερα από δέκα χρόνια, αφού το "τριφύλλι" θα της δώσει και τις 10.000 ευρώ που της χρωστούσε. Γι αυτό και πλειοδότησε...

***Ο Παναθηναϊκός μετά από πολλά χρόνια έφτιαξε σπουδαία ομάδα στις γυναίκες, έχει κάποιες ανορθογραφίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως δεν ξεκαθάρισε ποια θα παίζει δεύτερη και ποια τρίτη ακραία. Με λίγα λόγια ποια θα καθίσει στον πάγκο. Χαντάβα ή Κωνσταντίνου;