Στέλλα Χριστοδούλου στο «ΦΩΣ»: «Η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει στο βόλεϊ!»

Έκκληση μέσω «ΦΩΤΟΣ» από την αρχηγό του Ολυμπιακού, της Εθνικής και καλύτερη πασαδόρο στην Ελλάδα, Στέλλα Χριστοδούλου!

Στέλλα Χριστοδούλου στο «ΦΩΣ»: «Η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει στο βόλεϊ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι αθλητές στα ερασιτεχνικά τμήματα περνάνε δύσκολα. Ήταν που ήταν δύσκολη η κατάσταση για αυτούς, έγινε ακόμα δυσκολότερη με μια ακόμα καραντίνα. Τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν κάνει τηλεδιασκέψεις, αλλά δεν βγάζουν άκρη με τον κ. Αυγενάκη. Είχα βγάλει τη Χριστίνα Τσουκαλά από το πόλο του Ολυμπιακού που είναι η αρχηγός της Εθνικής, τώρα βγάζω την αρχηγό της Εθνικής στο βόλεϊ που είναι και η αρχηγός του Ολυμπιακού. Είναι η καλύτερη πασαδόρος στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και για πολλούς η καλύτερη Ελληνίδα παίκτρια. Στέλλα Χριστοδούλου, λοιπόν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/11/2021

Στέλλα, πόσα χρόνια παίζεις στον Ολυμπιακό;

Φέτος είναι η δέκατη χρονιά!

Αρχηγός στον Ολυμπιακό πόσα χρόνια;

Πολλά.

Στην Εθνική;

Δεν θυμάμαι ακριβώς. Παίζω στην Εθνική από τα 15 μου!

Θα νομίζει ο κόσμος ότι είσαι πολύ μεγάλη στην ηλικία.

(γελάει). Όχι, μη με κάνεις να φαίνομαι πιο μεγάλη απ’ ό,τι είμαι, ακόμα είμαι 29.

Είναι η χειρότερη χρονιά που έχεις ζήσει στο βόλεϊ;

Εννοείται! Κανείς αθλητής δεν έχει βιώσει χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βιώνουμε φέτος. Το χειρότερο για έναν αθλητή είναι να βρίσκεται εκτός γηπέδων και με οικονομική αβεβαιότητα για το μέλλον. Καλούμαστε να είμαστε σπίτι και να μην κάνουμε τίποτα. Το βάρος είναι μεγάλο για όλη την κοινωνία, αλλά για εμάς ακόμα μεγαλύτερο αφού το να μένει ένας αθλητής στην απραξία είναι πολύ άσχημο.

Και λεφτά; Η Τσουκαλά μου είπε «εμείς δεν θα πάρουμε αυτά τα 800 ευρώ που παίρνουν άλλοι εργαζόμενοι, εμείς θα δούμε στον λογαριασμό μας ένα μηδενικό».

Πολύ σωστά το είπε! Ένα μηδενικό, πράγματι. Και το χειρότερο είναι ότι όταν ανοίξει η εστίαση, την επόμενη μέρα μπορούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, αλλά εμείς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στους αγώνες. Ένας αθλητής που μένει εκτός προπονήσεων έναν μήνα δεν μπορεί να παίξει αγώνα σύντομα. Δεν μας αφήνουν ούτε να κάνουμε προπόνηση.

Πες μου κι άλλα για το οικονομικό θέμα.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ούτως ή άλλως τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, με τα χρήματα που κερδίζονται εκεί μπορεί κάποιος να συντηρηθεί σε αδράνεια. Εμείς παίζουμε για την αγάπη μας και το πάθος μας, αλλά αυτά τα λίγα χρήματα που παίρνουμε τα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του βιοπορισμού. Δεν είμαστε και στην ΚΥΑ.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των ερασιτεχνικών τμημάτων τι κάνουν;

Είμαι μέλος του συνδικαλιστικού μας οργάνου λόγω και της ιδιότητάς μου ως αρχηγού της Εθνικής και είμαι σε όλες τις τηλεδιασκέψεις. Είχαμε επαφή με τον κ. Αυγενάκη, αλλά δεν μας έδωσε καμία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αθλητισμό και κανένα πράσινο φως ούτε για αγώνες ούτε για προπονήσεις. Προφανώς συναισθανόμαστε τον κίνδυνο με την πανδημία, αλλά εμείς οι αθλητές είμαστε πολύ πειθαρχημένος κλάδος. Έχουμε περάσει όλα μας τα χρόνια στην πειθαρχία του αθλητισμού και ζητήσαμε την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων ώστε να επιστρέψουμε στην ενεργό δράση.

Πώς προσπαθείς να προπονείσαι;

Δεν γίνεται να προπονούμαστε στο αντικείμενό μας. Όλοι ψάχνουμε να διατηρηθούμε λίγο μέσω του SMS για άσκηση, είναι μονόδρομος αυτό, αλλά δεν αρκεί. Για έναν μέσο άνθρωπο μπορεί να αρκεί το να βγει να περπατήσει ή να τρέξει, αλλά εμάς αυτό δεν μας βοηθά καθόλου! Μόνο στο μυαλό μας βοηθά να ξεφεύγουμε λίγο. Όμως, προπόνηση βόλεϊ δεν μπορούμε να κάνουμε.

Ο Αυγενάκης σάς είπε τίποτα για χρήματα;

Θεωρητικά γίνεται μια προσπάθεια να μπούμε στην ΚΥΑ, αλλά δεν έχουμε απάντηση αν θα δοθεί κάποιο επίδομα.

Πάμε τώρα στα του Ολυμπιακού. Θα σε ρωτήσω πράγματα και για την πρόταση που είχες από τον ΠΑΟΚ μαζί με την Κατερίνα Γιώτα, νομίζω δεν έχεις ξαναμιλήσει για αυτό. Η Γιώτα μού μίλησε σε συνέντευξη, εσύ δεν ξέρω αν έχεις τοποθετηθεί. Ο προπονητής σας, ο Σαραντίτης, μου είχε πει ότι μείνατε στον Ολυμπιακό, παρότι είχατε μεγαλύτερη προσφορά από τον ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να μιλάω για άλλες προτάσεις, πόσω μάλλον για το οικονομικό. Σίγουρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έκαναν μία πολύ καλή πρόταση, έδειξαν μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό μου, αλλά αγαπάω τον Ολυμπιακό, δεν ήταν εύκολο να φύγω. Εφόσον οι στόχοι της ομάδας μάλιστα έμειναν υψηλοί, δεν μπορούσα να φύγω. Χαίρομαι που έμεινα και είμαι ακόμα εδώ.

Η Γιώτα μού είπε ότι εσείς οι δύο πάτε πακέτο και άφησε να εννοηθεί ότι, επειδή είστε κολλητές, ή μαζί θα φεύγατε ή μαζί θα μένατε. Έπαιξε ρόλο το ότι είχαν φύγει ήδη η Λαμπρούση, η Ζακχαίου, ο Κοβάτσεβιτς, και αν φεύγατε κι εσείς οι δύο -και μάλιστα για αντίπαλο εντός Ελλάδας- θα πάθαινε τρομερό πλήγμα ο Ολυμπιακός;

Ναι, γνωρίζαμε ότι θα μέτραγε να μείνουμε τέσσερις αθλήτριες που είμαστε η βάση της ομάδας τα τελευταία χρόνια, εγώ, η Γιώτα, η Κονόμι, η Χίπε. Γνωρίζαμε τι σημαίνουμε για τον σύλλογο. Η Κατερίνα, πέρα από συμπαίκτριά μου τόσα χρόνια, είναι και κολλητή μου, είναι σαν αδερφή μου. Μια μετακίνηση μαζί θα τα έκανε πιο εύκολα και για τις δυο μας. Χαίρομαι όμως που μείναμε μαζί στον Ολυμπιακό.

Καλό παιδί η Γιώτα.

Φανταστικό παιδί!

Αποκαταστάθηκε 100% το πόδι της;

Της ήρθαν όλα στραβά. Έμεινε πολύ καιρό έξω λόγω του σοβαρού τραυματισμού και με το που επέστρεψε στους αγώνες, σταμάτησαν όλα. Σωματικά ήταν 100% καλά. Θέμα μυαλού ήταν από εκεί και πέρα, να πάρει αγώνες πάνω της, να νιώσει όπως πρώτα, να βρει τη φόρμα της.

Εσύ, που είσαι σπουδαία παίκτρια τόσα χρόνια, δεν είχες στόχο το εξωτερικό; Ποιο είναι το όνειρό σου πλέον;

Το όνειρό μου είναι μετά το βόλεϊ να καταφέρω να βρω μία δουλειά με την οποία να είμαι ευτυχισμένη, να μπορώ να είμαι πετυχημένη και φυσικά να έχω οικογένεια. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η αλήθεια είναι ότι παλιότερα το είχα πολύ στο μυαλό μου και ήταν μέσα στους στόχους μου. Έρχονταν πολλές προτάσεις από ξένες ομάδες και καλές προτάσεις, αλλά ο Ολυμπιακός ανέβαινε συνεχώς και με κράταγε αυτό. Ο Ολυμπιακός σάρωνε τους εγχώριους τίτλους και στην Ευρώπη δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Τελικοί, κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Μετά, με τον κορονοϊό, άλλαξαν τα πλάνα μου, δεν αποκλείω πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον να παίξω έξω.

Πες μου ένα χαρακτηριστικό γεγονός που να δείχνει την αγάπη του κόσμου του Ολυμπιακού. Κάποιο δώρο;

Υπάρχουν πολλές κινήσεις τέτοιες που έχω ζήσει, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονταν και στις προπονήσεις και στα ξενοδοχεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κλάψει για την ομάδα. Χαίρομαι που κερδίσαμε τον σεβασμό και την αγάπη όλα αυτά τα χρόνια με την ψυχή που βγάζαμε και την αγωνιστικότητά μας.

Πες μου δύο σκηνικά στα οποία έκλαψες. Υπάρχουν;

Το ένα ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού μέσα στην Τουρκία. Είχα αρχίσει να κλαίω από συγκίνηση πριν τελειώσει το ματς! Συνειδητοποιώντας τι καταφέρναμε. Το άλλο ήταν στον τελικό που τραυματίστηκε σοβαρά η Κατερίνα...

Μου είχε πει σε συνέντευξη ότι το έπαιζε άνετη για να μη σας ρίξει ψυχολογικά.

Ναι, αλλά εγώ είχα δει το πόδι της και είχα καταλάβει. Έπαθα σοκ... Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή.

Αποδυναμώθηκε πολύ τελικά η ομάδα;

Λίγο αποδυναμώθηκε σε σχέση με τις απώλειες και τις νέες μεταγραφές. Επίσης, οι άλλες ομάδες ενισχύθηκαν λίγο. Το πρωτάθλημα που ξεκίνησε ήταν συναρπαστικό, αλλά δυστυχώς διακόπηκε και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναρχίσει. Ανυπομονούμε να ξαναμπούμε στις προπονήσεις και στα ματς και να το κατακτήσουμε πάλι!

Είστε πάλι το φαβορί;

Πιστεύω στην ομάδα μου, ναι.

Πες μου για την Κελεσίδη που ήρθε από τον Παναθηναϊκό. Αν δεν την πιστεύεις, δεν θα τη βάλω την ερώτηση. Της είχα κάνει συνέντευξη και μου έκανε εντύπωση ο τσαμπουκάς της.

Όχι, να τη βάλεις την ερώτηση, την πιστεύω πολύ, είναι σε ηλικία που μπορεί να εξελιχθεί και να φτάσει πολύ ψηλά. Δουλεύει πάρα πολύ στο γήπεδο και μπορεί να αποδειχθεί επάξια αντικαταστάτρια της Λαμπρούση και της Ζακχαίου που έφυγαν. Δίνει το 100% στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είναι πολύ δυναμική.

Η Λαζάρεβιτς θα σας λείψει πιο πολύ στο τερέν ή στα αποδυτήρια;

Αγαπούσε πολύ τον Ολυμπιακό, είχε γίνει όχι απλώς συμπαίκτρια αλλά φίλη και ψυχή της ομάδας. Όμως και η Κλάριτς που ήρθε είναι πολύ καλή παίκτρια, χαμηλών τόνων παιδί, αλλά δυνατή στο γήπεδο. Χαίρομαι για τη Λαζάρεβιτς που έκανε το παιδάκι της και κοιτάζει την οικογενειακή ζωή της. Εμείς κοιτάμε μπροστά.

Παιδάκι θα κάνει και η Ασημάκη στο πόλο και σταμάτησε. Εσένα περνάει από το μυαλό σου κάτι τέτοιο; Πόσα χρόνια θα παίζεις βόλεϊ;

Δεν το σκέφτομαι αυτό ακόμα, πιο πολύ σκέφτομαι ότι πρέπει να συνδυάσω το βόλεϊ με μία άλλη δουλειά. Αγαπάω πολύ το βόλεϊ και θέλω να παίζω χρόνια ακόμα, όσο με στηρίζει το σώμα μου και μπορώ να παίζω στο επίπεδο που επιθυμώ.

Τον προπονητή πώς τον βλέπεις; Βαρύ φορτίο να διαδεχθεί τον Κοβάτσεβιτς.

Ο Κοβάτσεβιτς ήταν πέντε χρόνια στον πάγκο, σημαντική αλλαγή, όπως και το ότι έφυγαν η Λαμπρούση και η Ζακχαίου που ήταν πυλώνες. Όμως, πραγματικά πιστεύω στην ομάδα μας και δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστεί πολύ. Αγώνες χρειαζόμαστε, να είμαστε στο 100% όλες. Ο νέος προπονητής, ο Σπύρος Σαραντίτης, ήταν πολλά χρόνια δίπλα στον Κοβάτσεβιτς, μας ξέρει και τον ξέρουμε, πιστεύω ότι θα πάει καλά. Έχω πίστη στην ομάδα μου. Σεβόμαστε τους αντιπάλους μας που έχουν δυναμώσει, αλλά αυτό για εμάς είναι κάτι ευχάριστο, δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό.

Ποιος είναι ο πιο δυνατός αντίπαλος φέτος;

Έτσι όπως τους έχω δει, θεωρώ τον ΠΑΟΚ και τη Σαντορίνη. Είναι πολύ δυνατές ομάδες, αυτές θα είναι οι βασικοί αντίπαλοί μας.