Το παρασκήνιο με τις μονόκλινες καμπίνες σε Νάξο και Σαντορίνη
Όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, αν υπάρξει διάλογος με πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ, που απ’ ό,τι λένε και οι δύο πλευρές δεν υπάρχει μέριμνα ούτε και βούληση. To πρόβλημα του Πανναξιακού και του ΑΟ Θήρας. Τι λένε ΚΕΔ και ΟΔΒΕ για τις μονόκλινες καμπίνες και μονόκλινα δωμάτια των διαιτητών βόλεϊ.
Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από την ΚΕΔ όσο και από την ΟΔΒΕ σχετικά με τα μονόκλινα δωμάτια και τις μονόκλινες καμπίνες σε Νάξο και Σαντορίνη, με γενικό συμπέρασμα ότι στο ελληνικό βόλεϊ δεν συζητούν μεταξύ τους για να βρουν λύσεις και θα το εξηγήσουμε.
Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά το βίντεο γουόλ, μας διευκρίνισαν ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται η τοποθέτησή του στη Νάξο, όμως καλό θα ήταν να μην τοποθετείται απέναντι από τον πρώτο διαιτητή αλλά στο πλάι για να μην αποσπά την προσοχή του.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Όσον αφορά τις μονόκλινες καμπίνες, στη Νάξο, όπως γράψαμε κι εμείς, χρησιμοποιούν αριθμημένες θέσεις, ενώ για τη Σαντορίνη μέχρι πρόπερσι ήταν όλοι οι διαιτητές σε αεροπορικές θέσεις, έτρωγαν ένα σάντουιτς, ένα τοστ στο πλοίο, διανυκτέρευαν με φαγητό και έφευγαν την άλλη μέρα με πλοίο.
Πέρσι όμως, που τα παιχνίδια ορίζονταν το απόγευμα και οι διαιτητές έφευγαν το πρωί από τον Πειραιά και πήγαιναν κατευθείαν στο γήπεδο (μερικές φορές τούς περίμεναν για να ξεκινήσει το ματς), έκλειναν μια καμπίνα για όλους προκειμένου αν χρειαστεί κάποιος να πάει να πλυθεί και να ξεκουραστεί για λίγο. Μία καμπίνα για όλους.
Όσον αφορά τα δωμάτια, οι δύο επόπτες έμεναν σε ένα δίκλινο, οι διαιτητές σε μονόκλινο, όπως και ο παρατηρητής. Το πρόβλημα για τη Νάξο είναι μικρότερο, γιατί διαθέτει δύο τοπικούς επόπτες και γραμματεία, ενώ στη Σαντορίνη χρειάζονται δύο διαιτητές, δύο επόπτες, έναν παρατηρητή και έναν για τη γραμματεία.
Θα αναρωτηθείτε γιατί δεν υπάρχουν κι άλλοι Ναξιώτες ή Σαντορινιοί προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις. Όπως μας είπαν όλες οι πλευρές, η ΟΔΒΕ έκανε σεμινάρια και στα δύο νησιά, το παρακολούθησαν αρκετοί που πήραν και το χαρτί, αλλά δεν θέλουν να ασχοληθούν.
Μέχρι εξάλλου να περιοριστούν οι πτήσεις, ο ΑΟ Θήρας έκλεινε αεροπορικά εισιτήρια με εταιρείες χαμηλού κόστους και τους έβγαιναν πιο φτηνά οι μετακινήσεις, ενώ στο μοναδικό φετινό παιχνίδι στο νησί κλείστηκαν εισιτήρια με το γρήγορο πλοίο και δεν χρειάστηκαν καμπίνες.
Με λίγα λόγια, ΚΕΔ και ΟΔΒΕ υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν απαίτησαν μονόκλινες καμπίνες, ενώ στα εστιατόρια όταν τρώνε μαζί όλοι οι διαιτητές-επόπτες-παρατηρητές κρατούν τις αποστάσεις. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν βέβαια και στα δίκλινα δωμάτια.
Η ΟΔΒΕ πάει πιο μακριά το θέμα, στις μετακινήσεις σε Σάμο και Λέσβο, όπου, όπως λέει, οι διαιτητές ψάχνουν άνθρωπο της ομάδας στο πλοίο για να τους δώσει το φαγητό σε ταπεράκι… Κι όταν ένας επόπτης πάει με αεροπλάνο στη Σαντορίνη με αμοιβή 15 ευρώ, βάζει και από την τσέπη του για να μεταβεί στο αεροδρόμιο…
Συμπέρασμα: Όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, αν υπάρξει διάλογος με πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ, κι αν υπάρξει μέριμνα και βούληση.
Τα πράγματα είναι απλά. Οι μετακινήσεις και η διαμονή-διατροφή στα τέσσερα νησιά, Σαντορίνη, Νάξο, Σάμο, Λέσβο, κοστίζουν περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Στην Κρήτη δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί έχει ντόπιους διαιτητές. Κι αν θέλουμε να μιλάμε για ισονομία στο πρωτάθλημα, πρέπει να τα πληρώνει η ΕΟΠΕ.
Ας βρει χορηγικά πακέτα για πλοία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κι ας τα διαφημίζει με 4-5 πινακίδες στα γήπεδα των ομάδων. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν άλλες μετακινήσεις. Και στο φινάλε, δεν πληρώνει σεντ η ομοσπονδία για τα πρωταθλήματα που διοργανώνει.
Κι ας απευθυνθεί στο υπουργείο Αιγαίου, στις Περιφέρειες για να καλύψουν τα παραπάνω κόστη, γιατί είμαστε μια χώρα με νησιά και τα θέλουμε στα πρωταθλήματά μας προκειμένου να λέγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Χρειάζεται όμως να ενσκήψει κάποιος υπεύθυνος πάνω στο πρόβλημα, να προβληματιστεί, να το ψάξει και να το λύσει. Με ευχολόγια δεν γίνεται το παραμικρό. Κι ας εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη η ομοσπονδία από την ΕΡΤ για να προβάλει τους χορηγούς. Διαφορετικά γιατί να λέγεται διοργανώτρια αρχή; Και έχει στελέχη με εμπειρίες από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως και ο πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος.
Και όπως μας είπαν τόσο από την ΚΕΔ όσο και από την ΟΔΒΕ, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, δεν μπλέκεται στα πόδια τους και ειλικρινά δεν είχε γνώση του θέματος, όπως υποστήριξε στην τηλεδιάσκεψη.
Η ΕΟΠΕ πρέπει να λύσει το πρόβλημα, αλλά για να τα καταφέρει κάποιος πρέπει να ασχοληθεί. Γι’ αυτό εκλέγεται η διοίκησή της και είναι πλέον ξεπερασμένη προ πολλού η ενός ανδρός αρχή…