Νόβη Γκούρα στο «ΦΩΣ»: «Παρά τις απώλειες, ο Ολυμπιακός είναι πάλι το φαβορί για τον τίτλο»

Μοναδική περίπτωση η 40χρονη Νόβη Γκούρα του Πορφύρα, η οποία είναι και αστυνόμος Α’! Μιλάει στο «ΦΩΣ» για την ομάδα της, τον Πειραιά, τον Ολυμπιακό και άλλα ενδιαφέροντα.

 Νόβη Γκούρα στο «ΦΩΣ»: «Παρά τις απώλειες, ο Ολυμπιακός είναι πάλι το φαβορί για τον τίτλο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η γυναίκα είναι περίπτωση! Και η ομάδα της είναι περίπτωση. Ο Πορφύρας, που έπαιξε πέρσι στην Ευρώπη αντίπαλος του Ολυμπιακού, είναι μια πειραιώτικη ομάδα με Ακαδημίες που έχουν 200 παιδιά! Ο γνωστός συνάδελφος Νίκος Δελαγραμμάτικας είναι αντιπρόεδρος στον σύλλογο και η ψυχή του τμήματος βόλεϊ, όπου η κόρη του, που τώρα είναι δικηγόρος, έπαιζε 18 χρόνια εκεί. Είναι πρόεδρος της επιτροπής βόλεϊ ο ίδιος.

Η Νόβη Γκούρα είναι 40 χρόνων και παίζει ακόμα! Είναι η σημαία του Πορφύρα. Είναι 9 χρόνια στην ομάδα από τα 31 της, και είναι ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας! Έχει και δύο παιδιά. Μένει λίγο πάνω από το γήπεδο, στο Χατζηκυριάκειο. Κρατά τα αποδυτήρια, είναι στρατιώτης της ομάδας, βοηθά και τα νέα παιδιά. Παίζει ακόμα γιατί της αρέσει, είναι εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία του Πορφύρα. Οι άλλες παίκτριες θα μπορούσαν να είναι κόρες της! Έπειτα από εκείνη, η μεγαλύτερη είναι 25 χρόνων και οι άλλες είναι φοιτήτριες και μαθήτριες!

Ο Πορφύρας στηρίζεται σε Πειραιωτάκια. Η 25χρονη Εβελίνα Θαλασσινού, για παράδειγμα, είναι από τα 10 της στον Πορφύρα ~είναι παιδί της γειτονιάς κι αυτή. Από τις 14 παίκτριες του Πορφύρα οι 10 είναι Πειραιώτισσες! Και οι 6 είναι από την Ακαδημία του Πορφύρα.

Υπάρχει όρος υποχρεωτικός στους προπονητές εδώ και χρόνια ότι στην 12άδα πρέπει να υπάρχουν πάντα 4 παίκτριες που έχουν ξεκινήσει από τον Πορφύρα το βόλεϊ, το πρώτο δελτίο τους. Η ομάδα είναι στη Φρεαττύδα πάνω από το Ναυτικό Μουσείο ~είναι η γειτονιά όπου μεγάλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Λάμπρος Πορφύρας (ψευδώνυμο του Δημητρίου Συψώμου) ήταν ποιητής προπολεμικός. Η ομάδα έχει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, ανέβηκε πρώτη φορά στην Α2 το 2011 και ύστερα από τρία χρόνια πήγε στην Α1. Πρόπερσι πήρε την 6η θέση στην Α1.

Ο προπονητής είναι επί 7 σερί χρόνια ο ίδιος. Είναι ο Βασίλης Πανδής και βοηθός του η Πόπη Καλλή, η οποία είναι 10 χρόνια στον Πορφύρα!

Σχεδόν όλες οι παίκτριες είναι φοιτήτριες! Οδοντίατρος η Χρύσα Γιαννέλου, 22 χρόνων. Δασκάλα είναι η Ειρήνη Νικολάκη ~πήρε το πτυχίο της. Φοιτήτριες επίσης σε διάφορες σχολές είναι η Πετρίνα Μπουτσελάκου, η Δήμητρα Καλιντεράκη, η Δήμητρα Ευαγγέλου, η Εύη Φλιάκου, η Νίκη Σταματίου, και υπάρχουν δύο μαθήτριες, η Μαρία Κοκόνη και η Αναστασία Σακισλή. Επίσης φυσικοθεραπεία σπουδάζει η Αναστασία Ποντικάκη.

Πάμε τώρα να δούμε τι λέει η «μαμά» της ομάδας, η Νόβη Γκούρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/9/2020

Ηλικία λέμε;

Γεννήθηκα το 1980! (γελάει)

Από πόσων χρόνων παίζεις βόλεϊ;

Το πρώτο μου δελτίο το έκανα στη Λάρισα στα 11 μου.

Από εκεί είσαι;

Ναι, είμαι Λαρισαία.

Και στον Πορφύρα πώς βρέθηκες; Μου είπαν ότι μένεις πάνω από το γήπεδο.

Από το 2007 ήρθα στον Πειραιά, λόγω γάμου, είναι ο άντρας μου Πειραιώτης.

Και Ολυμπιακός;

Εννοείται Ολυμπιακός! Είδες και φωτογραφίες με τον γιο μου, που στα γενέθλιά του είχε τούρτα με ερυθρόλευκη φανέλα.

Στην αστυνομία τι βαθμό έχεις;

Αστυνόμος Α’. Είμαι στην υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Εθνική έχεις παίξει;

Έφτασα στην Εθνική Νεανίδων και στην Εθνική Ενόπλων, στην οποία συνεχίζω! Είχαμε μάλιστα Πανευρωπαϊκό στην Πράγα τον Οκτώβριο και ήμουν εκεί.

Πόσο ακόμα θα παίζεις;

Όσο μπορώ! Όσο αντέχει το κορμί μου. Και όσο δεν έχω τραυματισμούς.

Είχες τραυματισμούς;

Όχι σοβαρούς, ποτέ. Χειρουργεία και τέτοια, όχι. Μόνο μικροτραυματισμούς. Γι’ αυτό συνεχίζω. Και επειδή το αγαπάω πολύ αυτό που κάνω, καθώς και την ομάδα. Ο Πορφύρας είναι οικογένεια.

Κάνεις προπονήσεις κάθε μέρα;

Το πρόγραμμα της ομάδας κανονικά!

Και πώς τα προλαβαίνεις, βόλεϊ με προπονήσεις για την Α1, αστυνομία, 2 παιδιά...

Θα έπρεπε η μέρα να έχει για εμένα 30 ώρες! Τρέχω πολύ, αλλά δεν θέλω να το αφήσω γιατί το αγαπάω. Με τα παιδιά πάντως που μεγαλώνουν είναι δύσκολο. Προσαρμόζεται όλη η οικογένεια.

Οι ηλικίες των παιδιών σου;

Ο Δημήτρης μου είναι 11 και 8 η Ιωάννα μου. Αυτοί είναι η κερκίδα μου!

Ο άντρας σου δεν παραπονιέται;

Όχι, είναι πολύ υποστηρικτικός! Είμαστε πολλά χρόνια μαζί, με γνώρισε αθλήτρια, ήταν στις εξέδρες. Βοηθά και στο σπίτι για να είμαι εγώ στο γήπεδο.

Μαγειρεύεις;

Αμέ. Μερικές φορές φτιάχνω και γλυκά για τις συμπαίκτριες και τους τα πάω, τα περιμένουν πώς και πώς, κάνουν και παραγγελιές (γελάει). Ο Πορφύρας δεν είναι απλώς η ομάδα της γειτονιάς μου. Είναι οικογένεια. Με αγαπάνε πολύ και τους αγαπάω πολύ.

Η Ακαδημία έχει 200 παιδιά;

Ναι, έχει 200 παιδιά και κάποια είναι συμμαθητές των παιδιών μου! Και με ρωτάνε για την ομάδα (γελάει). Έρχονται στην κερκίδα κάθε Σάββατο, τα τραβάει η ομάδα τα παιδάκια.

Ο Ολυμπιακός έχασε τη Λαμπρούση, τη Ζακχαίου και τον προπονητή του. Παραμένει φαβορί για τον τίτλο; Ποια είναι η γνώμη σου;

Ο Ολυμπιακός είχε απώλειες σίγουρα, αλλά είναι μια ομάδα έμπειρη που έχει αποδείξει την αξία της όλα τα χρόνια. Παραμένουν παίκτριες δυνατές και έμπειρες. Πιστεύω ότι θα είναι πάλι το φαβορί. Είναι ωραίο να παίζεις αντίπαλος με τέτοιες μεγάλες παίκτριες. Όπως η Χριστοδούλου, η Χίπε, η Γιώτα, η Κονόμι.

Ποια θαυμάζεις πιο πολύ;

Η Χίπε στη θέση της κάνει τα πάντα! Είναι ηγέτης, είναι αποτελεσματική, είναι καταπληκτική. Και η Γιώτα μού αρέσει πολύ. Είχε την ατυχία του τραυματισμού, αλλά θα το ξεπεράσει και θα είναι όπως πριν. Τι να πεις βέβαια και για τη Στέλλα και για την Αρέτα. Είναι όλες μία και μία.

Έχετε πολλές μικρές στην ομάδα.

Ναι, αυτό είναι το καλό του Πορφύρα. Και πολλές είναι από την Ακαδημία. Δίνει ευκαιρίες ο Πορφύρας πάντα, τα θέλουμε τα νιάτα, έχουν ένταση, έχουν πάθος. Είναι καλό μια ομάδα να προωθεί τα δικά της παιδιά. Ο Βασίλης είναι ικανότατος προπονητής, μαζί με τη βοηθό του την Πόπη θα τα πάνε μια χαρά με τα ακόμα πιο νέα παιδιά φέτος, είναι ικανό δίδυμο.

Το ξέρεις ότι θα μπορούσες να είσαι μαμά των συμπαικτριών σου.

(γελάει) Ναι, αν γεννούσα στα 20!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στον Πειραιά;

Η Πειραϊκή, είναι και το σχολείο των παιδιών μου εκεί. Και το Λιοντάρι που είναι το στέκι της ομάδας, εκεί πίνουμε καφέ.

Έχετε αγωνία αν θα γίνει κανονικό πρωτάθλημα με τον κορονοϊό;

Πιστεύω ότι θα είναι παράξενη χρονιά, ξεκινάμε με αισιοδοξία, δεν ξέρω όμως πώς θα κυλήσει. Ό,τι πουν οι ειδικοί. Η προηγούμενη σεζόν μάς άφησε στα μισά! Ελπίζω ότι θα το τελειώσουμε νορμάλ το πρωτάθλημα φέτος.