Κατερίνα Νικολαΐδου: «Αν μείνουν Χριστοδούλου και Γιώτα, ο Ολυμπιακός θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα!»

Η τελευταία αρχηγός του Ολυμπιακού στα «πέτρινα χρόνια» της ομάδας βόλεϊ, Κατερίνα Νικολαΐδου μιλά στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου

Κατερίνα Νικολαΐδου: «Αν μείνουν Χριστοδούλου και Γιώτα, ο Ολυμπιακός θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι νέοι δεν γνωρίζουν τι ζόρια είχε περάσει η ομάδα βόλεϊ των γυναικών του Ολυμπιακού, τι περιπέτειες και πώς έφτασε να κάνει αυτοκρατορία στον χώρο. Αγαπήθηκε αυτή η ομάδα. Διαβάστε τι μου λέει η Κατερίνα Νικολαΐδου, η τελευταία αρχηγός στα «πέτρινα χρόνια» της ομάδας βόλεϊ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/5/2020

Όταν είδα το βιογραφικό σου και σε ρώτησα «μα καλά, πόσα χρόνια έπαιζες βόλεϊ;», μου απάντησες... 200! Μου άρεσε αυτή η ατάκα.

Παιδί μου, από το 1989 ξεκίνησα στη Νίκη Αιγινίου και 16 χρόνων πήγα στον Φιλαθλητικό. Και σταμάτησα το 2016! Στη Θέτιδα Βούλας. Στον Ολυμπιακό, όταν ήρθα, με έκαναν αρχηγό.

Τώρα πόσο είσαι; Τη λέμε την ηλικία;

Κρυφό το έχω; Και να θέλω να κρύψω την ηλικία μου, δεν μπορώ. 26 χρόνια βόλεϊ έπαιζα! 43 χρόνων είμαι.

Και δεν σταματάς να τρέχεις!

Ναι, τα τελευταία χρόνια το έχω ρίξει στο τρέξιμο, μου αρέσει, έτρεξα και τον Κλασικό Μαραθώνιο που είναι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα. Τρέχω και 5 χιλιόμετρα, 10 χιλιόμετρα, 21 χιλιόμετρα. Ξεφεύγει το μυαλό, είμαι εγώ με τον εαυτό μου, με έχει κερδίσει το τρέξιμο γιατί δεν με δεσμεύει. Όποια ώρα της μέρας θέλω τρέχω. Και τρέχω σε αγώνες επειδή είμαι ανταγωνιστική ως χαρακτήρας, θέλω να βελτιώνω τους χρόνους μου.

Κι έχεις τρία παιδιά. Γι’ αυτό σταμάτησες το βόλεϊ…

Ναι, όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί, σταμάτησα στη Θέτιδα, ουσιαστικά είχα κάνει μόνο την προετοιμασία με την ομάδα.

Είναι ψηλά τα παιδιά σου; «Τσολιάς» είσαι εσύ. Θύμισέ μου το ύψος σου.

1,82 μ.!

Και ο άντρας σου;

1,90 μ.! Τα παιδιά είναι μεγαλόσωμα, δεν έχω παράπονο.

Τι ομάδα είσαι; Θεσσαλονικιά…

Ολυμπιακός είμαι, αφού είναι Ολυμπιακός τρελός ο άντρας μου, με διαρκείας χρόνια στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, παντού. Ολυμπιακοί και τα παιδιά μας. Ανυπομονούν πότε θα φύγει ο κορονοϊός να ξαναπάνε στο γήπεδο.

Κι έχεις σπουδάσει Γυμναστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη.

Ναι, και γι’ αυτό έχω κάνει την personal trainer και δούλεψα ως γυμνάστρια σε ιδιωτικά σχολεία. Και σε γυμναστήρια.

Πες μου τώρα για την κατάσταση στον τωρινό Ολυμπιακό. Έφυγαν η Λαμπρούση, η Ζακχαίου, ο Κοβάτσεβιτς. Καλό, κατ’ αρχάς, που αναλαμβάνει ο Έλληνας βοηθός του Κοβάτσεβιτς;

Ε, βέβαια. Ξέρει την ομάδα, έζησε τη δουλειά του Κοβάτσεβιτς που ήταν σπουδαίος προπονητής. Και να ανοίγει ο δρόμος στους Έλληνες, ρε παιδί μου. Στους νέους.

Η Λαμπρούση είναι απώλεια;

Είναι απώλεια. Αλλά να σου πω κάτι; Τη θυμάμαι στην Κηφισιά, δεν έδειχνε την εξέλιξη που πήρε - και μπράβο της. Ο Ολυμπιακός τη βοήθησε πολύ να εξελιχθεί.

Ζακχαίου;

Δυνατό κορίτσι.

Αν μείνουν η Γιώτα και η Χριστοδούλου, όλα καλά;

Αν μείνουν η Χριστοδούλου και η Γιώτα, με αυτήν τη σειρά το βάζω, ο Ολυμπιακός θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα. Θα τη βρει την άκρη. Δεν μπορούν να τον χτυπήσουν τον Ολυμπιακό στο γυναικείο βόλεϊ. Υπήρχε χάος. Και απορούσα γιατί κάθονταν Ελληνίδες στην Ελλάδα, αφού η έλλειψη ανταγωνισμού τούς έκανε κακό. Ο Ολυμπιακός είναι μακράν, πολύ μακράν, η κορυφαία ομάδα στο γυναικείο βόλεϊ.

Την εκτιμάς τη Χριστοδούλου.

Πάρα πολύ. Τη θυμάμαι από μικρή που ξεκίναγε στον Βύρωνα, 14-15 χρόνων, από τότε όλοι λέγαμε ότι βγαίνει μία σπουδαία πασαδόρος. Είναι η κορυφή στη θέση αυτήν εδώ και πολλά χρόνια. Και τη Γιώτα εκτιμώ.

Κεντρική ήσουν κι εσύ. Ποια είναι για εσένα η κορυφαία κεντρική τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Η Γιώτα. Σου λέω, αν μείνουν η Χριστοδούλου και η Γιώτα, και με καλές ξένες, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Αρκεί να μην πάνε σε αντίπαλες ομάδες...

Έχεις πάρει δύο πρωταθλήματα.

Με τον Πανελλήνιο. Επί Γιάννη Νικολάκη και Κυριακού. Την πρώτη χρονιά με τον Νικολάκη κάναμε νταμπλ. Πολύ καλός προπονητής.

Τι ατού είχε;

Μας έβγαζε το 100% στην προπόνηση. Αλλά χώλαινε αλλού...

Πού;

Στη συμπεριφορά. Απέναντί μου. Θέλω τον άλλον να είναι ντόμπρος όπως εγώ.

Ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου ποιος ήταν;

Ο Τάκης Φλώρος στην Εθνική.

Όταν ήσουν εσύ στον Ολυμπιακό, υπήρχαν… απληρωσιές;

Εγώ τα λεφτά μου τα πήρα, τα οποία δεν ήταν πολλά. Αλλά δεν έχασα χρήματα. Βέβαια, μετά μου έγινε πρόταση τεράστιας μείωσης. Ήταν επί Συγγελίδη τότε. Άκουγα παράπονα για τα προηγούμενα χρόνια από άλλα κορίτσια. Κοίταξε, τα δώσαμε όλα, στη δεύτερη θέση ήρθαμε. Ο Παναθηναϊκός όμως είχε μία τρομερή παίκτρια τότε, τη Σέρβα Μόλναρ, περνούσε από πάνω μας αυτή...

Ποια ήταν η καλύτερη του Ολυμπιακού τότε;

Η Βουλγάρα, η Κόλεβα. Τα επόμενα χρόνια ο Ολυμπιακός μεθοδικά μάζεψε ό,τι καλύτερο υπήρχε στην Ελλάδα, όλη η Εθνική σχεδόν ήταν του Ολυμπιακού, και έχτισε σούπερ ομάδα. Την πασαδόρο να κοιτάξει να κρατήσει, θα είναι τεράστια απώλεια αν φύγει. Και τη Γιώτα, αφού έφυγαν οι δύο άλλες κεντρικές. Και θα το ξαναπάρει το πρωτάθλημα.

Έπαιξες και μπιτς βόλεϊ.

Ναι, ήμουν στην Εθνική.

Είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς;

Η σάλα είναι πιο επικίνδυνη για τραυματισμούς γιατί είναι πιο σκληρή. Όμως το μπιτς βόλεϊ είναι ζόρικο, είναι δύσκολο, σε εξουθενώνει. Υπήρξαν πολύ καλές παίκτριες που προσπάθησαν να παίξουν μπιτς βόλεϊ, αλλά το βρήκαν δύσκολο και γρήγορα το άφησαν. Ο ήλιος, η ζέστη, ο αέρας σε δυσκολεύουν πολύ. Θέλει ειδική προπόνηση. Είναι και δύο παίκτριες μόνον εναντίον δύο.

Είχες και ένα ατύχημα όταν σε χτύπησε... λεωφορείο. Το «θωρηκτό» το χτύπησε λεωφορείο.

Ήμασταν στην παλιά μου γειτονιά, μετακομίζαμε - και το φοβερό είναι ότι ο άντρας μου κρατούσε το μωρό τότε και ήταν στο 1,5 μέτρο απόσταση από εμένα. Έτρεξε και γλίτωσε. Εγώ ήμουν άτυχη...

Πώς έγινε το σκηνικό;

Σε πεζοδρόμιο ήμουν. Ένα λεωφορείο προσπάθησε να αποφύγει ένα αμάξι που πέρασε με κόκκινο, το έκοψε ο οδηγός το τιμόνι απότομα, έπεσε πάνω σε αμάξια, τσούλησαν τα αμάξια και το λεωφορείο με χτύπησε. Έκανα χειρουργείο στον «Ευαγγελισμό», μετά ήμουν με πατερίτσες με μωρό σε διώροφο σπίτι, καταλαβαίνεις την ταλαιπωρία...

Αποζημιώθηκες γι’ αυτό;

Κάτι ψίχουλα. Στην ουσία όχι. Δεν το κυνήγησε όπως θα έπρεπε ο δικηγόρος.

Πότε είχε γίνει αυτό;

Τον Ιούλιο του 2014. Ο μικρός μου ήταν 11 μηνών. Και ήμουν παίκτρια ακόμα. Το σοκ δεν το ξεπέρασα ποτέ. Ακόμα έως σήμερα, όταν είμαι στον δρόμο, προσέχω γύρω μου.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μου πεις;

Προτρέπω όλους να ξεκινήσουν το τρέξιμο. Τον καιρό της καραντίνας έβλεπα πολλούς καινούργιους, τώρα όμως πάλι το ρίξανε στο καθισιό.

Τα παιδιά σου θα τα σπρώξεις στο βόλεϊ; Γίγαντες θα γίνουν.

Σίγουρα θα τα σπρώξω στον αθλητισμό. Ας διαλέξουν όμως εκείνα ποιο σπορ τους αρέσει. Σε όποιο σπορ έχουν κλίση.

Πόσων χρόνων είναι τώρα;

7 χρόνων ο ένας γιος, 4 χρόνων ο άλλος γιος και 18 μηνών η κόρη. Την ακούς πώς τσιρίζει. Δεν με αφήνει να μιλήσω!