Ο Ιβάν Μίλκοβιτς εκθείασε Ολυμπιακό και Μαρινάκη

Ο θρύλος του παγκόσμιου βόλεϊ, Ιβάν Μίλκοβιτς, σε συνέντευξή του στη σερβική ιστοσελίδα «Sportal.rs» μεταξύ άλλων θυμήθηκε τις μέρες του στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που τον έφερε στην Ελλάδα.

Ο Ιβάν Μίλκοβιτς εκθείασε Ολυμπιακό και Μαρινάκη

Ο «Ιβάν ο Τρομερός» είναι πλέον 44 ετών, έχει σταματήσει το βόλεϊ, αλλά παραμένει κοντά στον αθλητισμό.

Πώς ήταν να παίζεις σε αυτούς τους μεγάλους συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε;

Όταν ήμουν στη Φενέρ, ένας άνθρωπος ήταν υπεύθυνος για το βόλεϊ και σήμερα είναι ο πρόεδρος όλου του αθλητικού σωματείου, ο κ. Αλί Κοτς. Ο ΙβάΚαι ο κ. Μαρινάκης είναι επίσης τα πάντα για τον Ολυμπιακό, είναι ένας κύριος που λατρεύει τον σύλλογο.


Πού βρίσκεται σήμερα ο Σέρβος θρύλος του βόλεϊ;

Η προετοιμασία μου για μια κανονική ζωή, ξεκίνησε το 2000, δεν περίμενα να τελειώσει η καριέρα μου για να αρχίσω να σκέφτομαι τι θα κάνω μετά.
Βελτιώθηκα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, ειδικά προς το τέλος, γιατί δεν μπορείς να παίζεις στα 33 μου και να λες «δεν ξέρω πότε θα τελειώσει η καριέρα μου».

Όλοι το νιώθουν όταν τελειώνει η καριέρα τους. Το 2017 γράφτηκα εδώ στη Σχολή Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης της FEFA.

Και παρ’ όλες τις δυσκολίες που σχετίζονταν με την πανδημία, το ολοκλήρωσα με επιτυχία. Μεταξύ άλλων, πήρα το μεταπτυχιακό της UEFA στη διαχείριση και μάρκετινγκ αθλημάτων.

Το ολοκλήρωσα επίσης με επιτυχία το 2022 με αμέτρητα μαθήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Σίγουρα θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της γνώσης μου σε κάποιες μελλοντικές θέσεις εργασίας.

Πώς και με την UEFA;

Μίλησα μεταξύ άλλων με τον Ζόραν Λάκοβιτς στην UEFA. Κατά κάποιον τρόπο είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης στην UEFA, μέσα από τα διάφορα μαθήματα που διοργανώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η UEFA είναι μια μεγάλη εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί με επιτυχία τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο για να βγάλει χρήματα, τα οποία αργότερα θα επιστραφούν για περαιτέρω επενδύσεις στο ποδόσφαιρο. Με διάφορα προγράμματα, με το 90 τοις εκατό των κεφαλαίων από μεγάλη προσπάθεια, με δραστηριότητες μάρκετινγκ, χορηγούς, συνεργάτες, πολλά πηγαίνουν πίσω σε συλλόγους, εθνικά πρωταθλήματα, ενώσεις, κατασκευή γηπέδων, προπονητές, υπάρχουν διάφορα ιδρύματα που βοηθούν παιδιά, νέους και ταλαντούχους παίκτες. Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο σύστημα που πετυχαίνει χάρη στο ποδόσφαιρο ως παιχνίδι, τις επιτυχίες που έχει το ποδόσφαιρο, την επιρροή που έχει το ποδόσφαιρο στην κοινωνία, στους ανθρώπους, σε όλους μας.

Έχεις μια συμβουλή για όλους τους παίκτες.

Τι μπορώ να συμβουλέψω κάθε παίκτη που έχει την ευκαιρία να παίξει σε μεγάλους συλλόγους, όπως οι Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε, Γαλατασαράι, Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν… Είναι πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία, ειδικά όταν παίζεις βόλεϊ ή άλλα αθλήμα. Σκέψου ότι ο Ολυμπιακός έχει πάνω από 20 διαφορετικά αθλητικά τμήματα, οι ποδοσφαιρόφιλοι έρχονται σε σημαντικούς και μεγαλύτερους αγώνες. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εκπληκτική και συνιστώ σε όλους να νιώσουν αυτή τη γοητεία, αυτά τα συναισθήματα, το πώς υποστηρίζεται και αγαπιέται ο σύλλογος. Η Ελλάδα είναι λίγο πιο κοντά μας σε νοοτροπία και σε όλα, είναι το ίδιο συναίσθημα στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενερμπαχτσέ, πέρασα πέντε χρόνια εκεί. Είναι πραγματικά μια αξέχαστη στιγμή. Έχουμε κατακτήσει πολλά με όλες αυτές τις ομάδες…