ΑΕΚ: Συμφώνησε με τη Ροσίρ Καλντερόν (vid)

Στην ΑΕΚ θα συνεχίσει την καριέρα της η σπουδαία Κυρία του παγκόσμιου βόλεϊ, Ροσίρ Καλντερόν

ΑΕΚ: Συμφώνησε με τη Ροσίρ Καλντερόν (vid)

Στην ΑΕΚ θα αγωνίζεται την νέα σεζόν η σπουδαία ακραία Ροσίρ Καλντερόν.

Η Κουβανή με τη Ρωσική υπηκοότητα αναμένεται να βοηθήσει πολύ τις κιτρινόμαυρες για να φτάσουν στον στόχο τους παρά τα 38 της χρόνια.

Η ύψους 1.91μ αθλήτρια έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στα πρωταθλήματα της Τουρκίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Ρωσίας, με τις φανέλες της Μπολού, Μπολερό, Κάννες, Εζατζίμπασι, Μπαντούνκ Ινδονησίας, Αγκέο Ιαπωνίας, Διναμό Κράσνονταρ, Γαλατά Σαράι, Διναμό Καλίνιγκραντ. Δούλεψε μαζί με διάσημους προπονητές, όπως οι Καπράρα, Νέσιτς, Τιλί, Σελινγκερ, Ουσάκοφ.

Έχει πολλές διακρίσεις, ως κορυφαίας σκόρερ και επιθετικός με σπουδαιότερες στο Τσάμπιονς Λιγκ 2013 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008. Όπου κι αν έπαιξε κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, ευρωπαϊκά τρόπαια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Η Καλντερόν γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας στις 28 Δεκεμβρίου 1984 και είναι κόρη του πρώην προπονητή της εθνικής Λουίς Φελίπε Καλντερόν και της πρώην Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Morenas del Caribe Ερένια Ντίαζ.

Μετακόμισε στη Ρωσία, όπου παντρεύτηκε. Τον Νοέμβριο του 2014, έλαβε τη ρωσική αθλητική της υπηκοότητα από το FIVB , εκτός από το ήδη δικό της πολιτικό ρωσικό διαβατήριο. Αργότερα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταξή της στην Εθνική Ρωσίας λόγω του σκληρού ανταγωνισμού για να κερδίσει μια θέση και επειδή ήθελε να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της.

Η Καλντερόν έπαιξε το Παγκόσμιο Γκραν Πρι της FIVB του 2005 βοηθώντας την ομάδα της να φτάσει στην 4η θέση και κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερου Eπιθετικού.

Τον Νοέμβριο του 2006, έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIVB του 2006, βοηθώντας την Κούβα να κατακτήσει την 7η θέση. Κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Επιθετικού και 50.000$.

Η Καλντερόν ήταν μια από τους έξι παίκτριες που συμπεριλήφθηκαν από την Εθνική Ομοσπονδία της Κούβας, για να δουλέψουν με τον προπονητή Νικολάι Καρπόλ, ο οποίος επισκέφτηκε προηγουμένως το νησί, προκειμένου να ανεβάσει το κουβανικό τεχνικό επίπεδο. Έπαιξε με τον ρωσικό σύλλογο Uraločka NTMK για τη σεζόν 2005/2006 και τελείωσε εκείνη τη σεζόν ως η καλύτερη σκόρερ του πρωταθλήματος.

Αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από το βόλεϊ το 2009 και γέννησε τον Φεβρουάριο του 2010, επιστρέφοντας στο γήπεδο τον Αύγουστο του 2010.

Η Καλντερόν υπέγραψε από τον ελβετικό σύλλογο Voléro Zürich σε 5ετές συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2011 και μεταγράφηκε ως δανεική στη Γαλατασαράι τον Αύγουστο του 2011.

Η Γαλατασαράι έπαιξε το 2011/2012 στο CEV Cup, φτάνοντας στους τελικούς όπου αντιμετώπισε τον ιταλικό σύλλογο Yamamay Busto Arsizio, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα τελικής σειράς με 3-1, αλλά έχασε 1-3 και το Golden Set για να τερματίσει στη δεύτερη θέση.

Η Καλντερόν έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών CEV 2012–13 με τη Γαλατασαράι, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση αφού έχασε από τη Vakıfbank στους ημιτελικούς και την Unendo Busto για την τρίτη θέση. Ωστόσο, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Επιθετικού του τουρνουά.

Αφού μεταγράφηκε ως δανεική στη Ρωσική Ντιναμό Κρασνοντάρ με συμβόλαιο 3 ετών, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο της πολυτιμότερης παίκτριας στο Διεθνές τουρνουά Top Volley της Βασιλείας.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Καλντερόν κέρδισε με την ομάδα της το Κύπελλο Ρωσίας, αφού νίκησε την Ομίτσκα Ομσκ. Λαμβάνοντας το Χρυσό Σετ, η Ντιναμό Κρασνοντάρ του Καλντερόν κέρδισε το Κύπελλο CEV 2014–15 νικώντας την πολωνική ομάδα PGE Atom Trefl Sopot στην Πολωνία.

Λίγο αργότερα, ο σύλλογος του Κρασνοντάρ έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων FIVB 2015. Αφού κέρδισε τη Rexona Ades Rio στους ημιτελικούς, έχασαν από την Eczacıbaşı VitrA στον τελικό.