To ...όνειρο με τη Σάλας, ο Μαρινάκης, η Ακρόπολη και το κέρδος του Ολυμπιακού (pics, vid)

Για να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, την τελευταία δεκαετία, χρειάσθηκε η παρέμβαση Μαρινάκη, ο τραυματισμός της στους χιαστούς και οι ενέργειες του μάνατζερ Νίκου Κατσιούρα.

To ...όνειρο με τη Σάλας, ο Μαρινάκης, η Ακρόπολη και το κέρδος του Ολυμπιακού (pics, vid)

Mε ενα όνειρο τρελό ξεκίνησε η αναζήτηση της ακραίας-επιθετικής στον Ολυμπιακό, μετά την καθυστέρηση της αμερικανίδας Όγκοστ να απαντήσει στην πρόταση που έγινε πριν από ένα μήνα, κι όταν έπεσε το όνομα της Βίλμα Σάλας(30 χρονών, 1.91) στο τραπέζι κοιτάχθηκαν όλοι μεταξύ τους με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Μα είναι δυνατόν να έρθει η Σάλας στην Ελλάδα; ήταν το ερώτημα, γιατί το μέγεθος της δεν χωρούσε στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρότι προερχόταν απο τραυματισμό χιαστών και ήταν εκτός δράσης. Η ομάδα της εξάλλου η Chemic Police, με την οποία έπαιξε την εφετινή περίοδο μόνο 3 ματς πριν από τον τραυματισμό της, την κράτησε για να επιβλέπει την αποθεραπεία της και να την κρατήσει και του χρόνου.

Η Σάλας είχε διετές συμβόλαιο και όταν ο Ολυμπιακός έκανε το ... απονενοημένο διάβημα, έδειξε ενδιαφέρον. Το κασέ της όμως ήταν απαγορευτικό για τα ελληνικά δεδομένα, κι εκεί υπήρξε η πρώτη απογοήτευση. Τη λύση όμως την έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που του αρέσει να κάνει δώρα στον ερασιτέχνη και συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις, έως ότου επήλθε συμφωνία στο οικονομικό και θα αποτελέσει την πιο ακριβή μεταγραφή στο βόλεϊ γυναικών, την τελευταία δεκαετία, ποσό που αγγίζει τους ακριβούς ξένους βολεϊμπωλίστες.

Μετά έπρεπε να διαπιστωθεί η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης και η Κουβανή που ήθελε να αλλάξει περιβάλλον και να έρθει στην Ελλάδα σε πολύ καλή ηλικία, 30 χρονών και να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ταξίδεψε με το σύζυγο της στον Πειραιά.

Υποβλήθηκε σε εξονυχιστικές εξετάσεις, όλες ήταν καθαρές, η επέμβαση ήταν επιτυχημένη και έπεσαν οι υπογραφές με έναν όρο. Να επιστρέψει στις 29 Μαίου στην Κούβα, να μείνει μια εβδομάδα και να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα συνεχίσει υπό την επίβλεψη των γιατρών του Ολυμπιακού την αποθεραπεία, στο Ρέντη όπου η ποδοσφαιρική ομάδα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ιατρείο. Η Σάλας ενθουσιάστηκε με την ιδέα, είδε και τα αξιοθέατα της Αττικής, πήγε στην Ακρόπολη, έφαγε στο Μικρολίμανο, υπέγραψε, γύρισε στην Πολωνία και τώρα βρίσκεται στην Αβάνα και περιμένει τη βίζα για να εγκατασταθεί στον Πειραιά. Ήδη κατατέθηκαν τα χαρτιά της στην ΕΟΠΕ, προκειμένου να πάρει άδεια εργασίας, που θα κατατεθεί στην κουβανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή της έπαιξε η μεθοδικότητα του μάνατζερ Νίκου Κατσιούρα, αλλά και η επιμονή του προπονητή Ζιλ Κουτίνιο, που απέρριψε όλες τις Κουβανές που του πρότειναν, πλην της Σάλας.

Η Σάλας όπως δείχνουν τα πράγματα θέλει να παίξει ένα χρόνο στην Ελλάδα, να επανέλθει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να ψάξει μεγαλύτερα πρωταθλήματα, καθώς τις καλές εποχές έπαιρνε 400.000 ευρώ. Μπορεί βέβαια ο Ολυμπιακός να τη... γλυκάνει με τη συμπεριφορά του, να την αγαπήσει ο κόσμος και με μια λογική αύξηση να μείνει και περισσότερα χρόνια.

Δεν χρειάζεται φυσικά ιδιαίτερες συστάσεις στους φίλους του βόλεϊ, αφού ήταν στέλεχος της εθνικής Κούβας και έπαιξε στα σπουδαιότερα πρωταθλήματα του κόσμου, στην Ιταλία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Τουρκία και στην Πολωνία.

Τη σεζόν 2019-20 είχε στην Πολωνία 321 πόντους, 281 από επίθεση (281/577, ποσοστό 48.70%) 17 άσους 23 μπλοκ(46η), και στην υποδοχή, 31% άριστες σε 373 προσπάθειες. Αναδείχθηκε μάλιστα 7 φορές ΜVP με πρώτη την Κρολ που είχε 8 τίτλους. Παρότι το ατού της είναι η επίθεση, ήταν 10η υποδοχέας στο πολωνικό πρωτάθλημα με 51.21%. Η Όλγα Στράντζαλη με 3 τίτλους ΜVP, ήταν 48η με 32.09%. 'Ηταν 46η μπλοκέρ με 23 μπλοκ(Στράντζαλη 20 μπλοκ)

Φέτος δεν συνυπήρξε με την Όλγα Στράντζαλη, γιατί η Κουβανή τραυματίσθηκε μετά το τρίτο ματς και η Ελληνίδα την αντικατέστησε.

Έχει ύψος 1.91, βάρος μόλις 72 κιλά και χτυπά στην επίθεση από τα 3.21 και πηδάει στο μπλοκ στα 3.09.

Ολυμπιακός

Διαγώνιες: Σάσι Χίπε(Γερ), Φερενίκη Ζιώγα

Ακραίες: Μαρία Γενιτσαρίδου, Έλενα Μιλεντίγεβιτς, Mαρί Παράιμπα(Βρα), Βίλμα Σάλας(Κου)

Κεντρικές: Κατερίνα Γιώτα, Ηλιόνα Κελεσίδου, Μελίνα Εμμανουηλίδου.

Λίμπερο: Ξένια Κακουράτου, Σία Τοτσίδου

Πασαδόροι: Στέλα Χριστοδούλου, Παναγιώτα Ξανθοπούλου

Προπονητής: Ζιλ Κουτίνιο (Κουβα)