Γιώτα - Κονόμη - Χριστοδούλου - Χίπε: «Θα ήταν καταστροφική η διακοπή»

Στην αναγκαιότητα της συνέχισης του πρωταθλήματος της Volleyleague Γυναικών και στους κινδύνους που εγκυμονούν σε περίπτωση διακοπής, στάθηκαν με δηλώσεις τους στο olympiacossfp.gr οι Ελληνίδες διεθνείς αθλήτριες Στέλλα Χριστοδούλου, Κατερίνα Γιώτα, Αρέτα Κονόμη και η Γερμανίδα διαγώνιος του Ολυμπιακού, Σάσκια Χίπε.

Γιώτα - Κονόμη - Χριστοδούλου - Χίπε: «Θα ήταν καταστροφική η διακοπή»

Αναλυτικά το περιεχόμενο των δηλώσεών τους:

Χριστοδούλου: «Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης»

Η δήλωση της αρχηγού του Ολυμπιακού και διεθνούς πασαδόρου, Στέλλας Χριστοδούλου: «Η διακοπή του πρωταθλήματος αυτή την χρονική στιγμή για ένα μήνα, τουλάχιστον, καθώς κανένας δε γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι θα ήταν καταστροφική. Ήδη προσπαθούμε να επανέλθουμε σωματικά και αγωνιστικά από την πρώτη καραντίνα και την αποχή μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους. Ακόμη, οι περισσότεροι αθλητές ζουν αποκλειστικά με τα χρήματα που λαμβάνουν από τις ομάδες και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εάν μπει λουκέτο στο πρωτάθλημά μας. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα πολλές αθλήτριες θα στραφούν αναγκαστικά σε διαφορετικές λύσεις και επαγγελματικό προσανατολισμό, εγκαταλείποντας το άθλημα που αγαπάνε και υπηρετούν. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες τόσο για το ελληνικό πρωτάθλημα που προσπαθούμε χρόνια να ανεβάσουμε επίπεδο, όσο και για το μέλλον της Εθνικής ομάδας. Αθλητές και σωματεία είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλες τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων ώστε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα κανονικά».

Γιώτα: «Ανεπανόρθωτες οι συνέπειες μιας ακόμα διακοπής»

Η δήλωση της Κατερίνας Γιώτα: «Οποιαδήποτε διακοπή του πρωταθλήματος και των προπονήσεων θα ήταν καταστροφική την δεδομένη χρονική περίοδο σε πολλά επίπεδα (σωματικό, πνευματικό και βιοποριστικό) και θα έβαζε ταφόπλακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που είναι το κύτταρο του αθλητισμού που προάγει την ευγενή άμιλλα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες για όλους όμως η ζωή και η καθημερινότητα δεν πρέπει να σταματήσει και οφείλουμε ως αθλητές να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Οι συνέπειες μιας ακόμα διακοπής θεωρώ πως θα είναι ανεπανόρθωτες και πραγματικά ευελπιστώ στην ομαλή συνέχιση της αθλητικής και όχι μόνο καθημερινότητας μας» .

Αρέτα Κονόμη: «Δεν είμαστε μηχανές, ζούμε μόνο από το άθλημά μας»

Η δήλωση της Αρέτας Κονόμη: «Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι προέχει η υγεία μας πάνω απ’ όλα. Ήδη ακολουθούμε τα όποια πρωτόκολλα μας έχουν επιβάλει χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Σαν αθλητές είχαμε πολύ δύσκολη επαναπροσαρμογή μετά από τόσους μήνες διακοπής. Δεν είμαστε μηχανές ώστε να πατάμε ένα κουμπί και να επανερχόμαστε στην ίδια φυσική κατάσταση απευθείας για να είμαστε έτοιμοι για τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις, οπότε αυτό εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που μας απασχολεί ακόμα είναι το βιοποριστικό καθώς οι περισσότερες από εμάς ζούμε μόνο από το άθλημα μας. Επομένως για εμάς δεν είναι επιλογή ούτε έχουμε δυνατότητα για μια νέα διακοπή. Θεωρώ ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε με οποιαδήποτε διαδικασία μας ορίσουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Χίπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε»

Η δήλωση της Σάσκια Χίπε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλοι μας θέλουμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους και θέλουμε να μείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

Η δουλειά μας απαιτεί μια σταθερή φροντίδα του σώματός μας, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Διακόπτοντας για ακόμα έναν μήνα και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, όλο το σωματικό μας σύστημα θα βρεθεί σε μια σύγχυση και θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο ενός τραυματισμού. Σε σύγχυση θα βρεθεί και η πνευματική μας κατάσταση αφού ο αθλητισμός δεν είναι απλά μια δουλειά με ωράριο 9 με 5, είναι ένα πάθος που διαρκεί 24 ώρες.

Το βόλεϊ για εμάς είναι τόσο σημαντικό, όσο είναι ο ήλιος στο πλανητικό σύστημα. Αν αφαιρέσεις από την ζωή μας το άθλημα, δεν σημαίνει απλά ότι δεν θα πάμε για δουλειά. Σημαίνει ότι θα μας αφαιρεθεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο, όταν του αφαιρείς το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του... την πρώτη του προτεραιότητα. Τον λόγο για τον οποίο ζει σε μια ξένη χώρα και έχει συμβιβαστεί με το να βλέπει τους φίλους και την οικογένειά του ελάχιστες φορές κατά την διάρκεια του έτους.

Έτσι λοιπόν, αν υπάρχει η δυνατότητα να αγωνιζόμαστε, αλλά την ίδια στιγμή να μένουμε ασφαλείς και υγιείς, νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι, κάνοντας τα πάντα για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τον covid-19 και πάλι δεν θα είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουμε».